Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na ulici uz račun našao 200 kn, platio ga i još vratio kusur

Učinio sam nešto sasvim normalno, kaže umirovljeni srednjoškolski profesor Nikola Kapetanović
21. prosinca 2011. u 16:10 23 komentara 5 prikaza
umirovljenik
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

 Šetajući Donjim gradom umirovljeni je srednjoškolski profesor Nikola Kapetanović između Dječjeg kazališta i Robne kuće Doma ugledao račun i na njemu “prikačenih” 200 kuna. Ni trenutka nije dvojio, podigao ih je, prošetao do obližnje poslovnice Vodovoda i račun platio. Potom si je dao i dodatnog truda: uplatnicu i ostatak novca dostaviti vlasnici računa!

– Imao sam namjeru poslati uplatnicu i 20 kuna ostatka poštom, no onda mi je gospođa na naplatnom mjestu rekla: "Nemojte! Nazvat ću ja informacije, dobit ćemo telefonski broj." Tako je i bilo. Nazvao sam, ali nitko se nije javljao. Popodne sam pokušao drugi put, a onda mi se javio njezin suprug i u konačnici vlasnica – prisjetio se N. Kapetanović jedva pristajući na medijski istup jer je, smatra, učinio nešto sasvim normalno.

 U međuvremenu je vlasnica računa, ravnateljica Dječjeg kazališta Jasminka Mesarić, razmišljala što joj predstoji kako bi račun ipak platila. Pozvati gradsku komunalnu tvrtku, tražiti prijepis računa i, naravno, dvostruko platiti.

– Suprug se javio na telefon i, naravno, nije shvatio o čemu se radi. Preuzela sam poziv i ostala ugodno zatečena! Ne mogu to ni opisati. Beskrajno sam zahvalna. Jedna lijepa vijest, jedna lijepa gesta, topla, prava božićna gesta. Pozvala sam ga da dođe k meni u kazalište kako bih mu zahvalila i, kad smo se vidjeli, shvatili smo da se poznajemo niz godina – kaže ravnateljica. Dugo godina, dodaje, već radi u Dječjem kazalištu i čula je mnoštvo bajki i priča. Možda dijelom i zbog njih, ali nikad nije izgubila vjeru u ljude.

Nije 200 kuna mali novac...

– Nekad se malo razočaram, ali ostaje ta vjera da postoji dobro u svakom čovjeku i da ga samo treba probuditi. Ovakve stvari pokazuju mi da imam pravo – naglašava. Sretnim završetkom zadovoljan je i otprije tri godine umirovljeni profesor koji je u Ugostiteljskoj školi stekao pune 43 godine staža.

– Nije 200 kuna mali novac. Nekome je i 10 kuna puno. Situacija se dogodila baš u ovo predblagdansko vrijeme kad bismo svi trebali podvlačiti crtu što smo učinili. Istina je da danas imamo inflaciju nekakvih odnosa jednih prema drugima i inflaciju moralnosti te se sve odvija u negativnom tonu, no to jednostavno ne mora biti tako – zaključuje sjajni čovjek.    

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • mica1111:

  ...nikad ne bih uzela tuđi novac...čak ne volim niti da bih dobila neke velike novce na lutriji... ...uvijek bih mislila da će me već nešto strefit zbog toga... ...najsretnija sam kad zaradim svojim ručicama...

 • Avatar WindFucker
  WindFucker:

  Mico, imaš li zlatne ručice?

 • mica1111:

  ...vjetriću,naravno da imam...:))) mada možda bistriju glavcu...:))))