Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNA KOLEKCIJA

Na tavanu pronašli stare obiteljske stvari pa preko noći postali milijunaši

Foto: GettyImages
13.03.2019.
u 16:57

Britanci su krenuli u rat protiv Tipu Sultana nakon što je špijun presreo pismo koje je poslao Napoleon predlažući savez protiv Velike Britanije.

Obitelj iz Berkshirea preko noći se obogatila nakon što su na tavanu pronašli indijsko blago. Radi se o artefaktima koje je njihov predak uzeo iz palače Tipu Sultana nakon poraza slavnog indijskog borca za slobodu od strane Vojvode od Wellingtona 1799. godine, piše Metro.

Vjeruje se kako je među pronađenim oružjem i pištolj 'Tigra od Mysorea' koji ima Tipuov tigrasti uzorak te je korišten u posljednjem dvoboju protiv Britanaca. Pronađen je i mač obložen zlatom koji je imao oznaku Haider Ali Kana, Tipuovog oca i prethodnog vladara Mysorea.

Očekuje se da će predmeti obitelji donijeti milijune funti. Prije tri godine predmeti koji su pripadali Tipu prodani su za 6 milijuna funti. Aukcionar Anthony Cribb izjavio je kako je ova kolekcija značajnija.

- Nemoguće je staviti cijenu na te predmete, no rekao bih da je ova zbirka važnija od prethodne koja je prodana. Kada sam prvi put vidio pištolj umalo sam se onesvijestio. To se pronađe jednom u životu - rekao je Cribb.

Britanci su krenuli u rat protiv Tipu Sultana nakon što je špijun presreo pismo koje je poslao Napoleon predlažući savez protiv Velike Britanije. Arthur Wellesley, koji je kasnije postao Vojvoda od Wellingtona, vodio je britansku vojsku u Tipovo uporište u Seringapatamu. 

Britanski vojnici probili su zidine, a Tipu je počeo pucati prema njima iz muškete. Poginuo je nakon što se metak odbio od puške i pogodio ga iznad desnog oka. Vojnici su nakon pobjede opljačkali grad, Tipuovu palaču, riznicu i oružarnicu gdje su ukrali sultanove dragulje i impresivnu kolekciju oružja.

Pogledajte i video: Koban potez pilota zbog kojeg se srušio avion

Ključne riječi

Komentara 5

TR
tryx
17:25 13.03.2019.

Čini se da Britanci sve što imaju su ukrali. I sada to prodaju, gadljivo.

BS
@bserver
18:57 13.03.2019.

ujedinjeno kraljevstvo zla

19
1950joza
18:45 13.03.2019.

Ne samo da su sve pokrali već su i pobili pola svijeta. I nisu jedini. Tu je sve smeće Zapadne Europe. Bitno je da nama drže lekcije. Fuuuuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije