Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Na svjetski dan nenasilja indijski učenici maskirali se u Gandhija

Učenici odjeveni kao Mahatma Gandhi, indijski vođa koji se borio za nezavisnost Indije nenasilnim metodama, tj. pasivnim otporom, sudjelovali su u programu proslave 140. godišnjice rođenja velikog humanista u gradu Bhopalu.
02. listopada 2009. u 20:52 0 komentara 21 prikaza
gandhi
Foto: Reuters

Gandhijev rođendan, 2. listopada, u Indiji je nacionalni praznik, a u svijetu se taj dan obilježava kao Međunarodni dan nenasilja.

Indijci su Gandhija proglasili svecem i nazvali ga Mahatma (velika duša), što je namijenjeno samo najvećim mudracima. Gandhi je svoju političku metodu pasivnog otpora temeljio na načelu ahimse (neozljeđivanje), koje je zajedničko hinduizmu, budizmu i džainizmu.

Smatrao je da će nenasilnim metodama pokazati Britancima da je uporaba nasilja nekorisna te da će oni, kad to shvate, napustiti Indiju. Gandhijev politički i duhovni utjecaj na Indiju s vremenom je postao tako velik da se britanske vlasti nisu usudile prema njemu poduzimati nikakve protumjere.

UMO Neuroscience
Neurofeedback
Zašto se sve više roditelja odlučuje za UMO igraonicu i što je to neurofeedback?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.