Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI U TIJEKU

Na pomolu veliki geopolitički obrat: Ako Kina ostvari ovaj plan, SAD će doživjeti veliki udarac

30.04.2021.
u 22:17

Najveća svjetska naftna kompanija, saudijski Aramco, prodaje dio udjela Kini, a to će donijeti nova pravila igre

Na vidiku je geopolitički obrat na Bliskom istoku. Kinezi, koje administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena smatra neprijateljima, žele kapitalom ući u najveću svjetsku naftnu kompaniju, saudijski Aramco.

Kako je ekskluzivno u petak javio Reuters, vlada u Rijadu spremna je prodati jedan posto udjela u najvećoj naftnoj tvrtki na svijetu, naftnom divu Saudi Aramcu, čiji će kupac najvjerojatnije biti Kina, koja je već godinama najveći uvoznik saudijske nafte.

Bin Salman igra u trokutu

Nema sumnje da bi taj potez Saudijske Arabije i Kine bio veliki udarac za interese SAD-a u regiji. Između ostalog, Saudijci time rade pritisak na američkog predsjednika Bidena koji je pokazao zube i promijenio politiku SAD-a prema njihovoj zemlji. Veliki kineski investitori pregovaraju sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom o kupnji udjela u saudijskom Aramcu.

Prema trenutačnoj tržišnoj kapitalizaciji Aramca, cijena za jednopostotni vlasnički udio iznosila bi 19 milijardi dolara. Da Saudisjka Arabija misli ozbiljno Kinezima prodati udio potvrdio je i sam saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u izjavi za jednu saudijsku TV postaju rekavši da se vode pregovori o prodaji udjela u državnoj naftnoj kompaniji.

– Ne želim davati nikakva obećanja, ali vodimo razgovore o prodaji jedan posto vlasničkog udjela – rekao je bin Salman i ocijenio da će to biti sjajna stvar za povećanje Aramcove prodaje, ne otkrivajući o kojoj je kompaniji riječ, već samo da je iz jedne goleme države.

Među potencijalnim ulagačima je i kineski stabilizacijski fond China Investment Corporation (CIC). Kineski fond nije komentirao tu informaciju, a kineske naftne tvrtke nisu je željele odmah komentirati. Bin Salman je istaknuo da se vode razgovori i s drugim kompanijama te da bi dio dionica Aramca mogao biti prenesen na suvereni fond bogatstva Kraljevine i na Javni investicijski fond. Dio dionica bi, kaže, mogao biti uvršten i na saudijskoj burzi Tadawul. Saudijska Arabija jača odnose s Kinom, Indijom i Rusijom, iako joj je SAD i dalje strateški partner, unatoč tome što je zauzeo oštriji stav prema Saudijskoj Arabiji.

– Kina je rekla da joj je Saudijska Arabija strateški partner, Indija je rekla da joj je Saudijska Arabija strateški partner, a i Rusija kaže da joj je Saudijska Arabija strateški partner – rekao je princ bin Salman kojega u zadnje vrijeme američki predsjednik Joe Biden ignorira.

Aramco je s kineskim ulagačima u kontaktu nekoliko godina, a CIC je najvjerojatniji investitor, rekao je drugi izvor iz državnog investicijskog fonda. Inicijalna javna ponuda Saudi Aramca bila je najveći svjetski IPO kada je kompanija izlistana na burzi u prosincu 2019. godine. Oko 1,5 posto dionica tvrtke kotira na saudijskoj burzi Tadawul. Aramco je na IPO-u prikupio 25,6 milijardi dolara, a kompanija je kasnije prodala dionica za još 450 milijuna dolara, čime je ukupan iznos dostigao 29,4 milijarde dolara.

Saudijska vlada posjeduje više od 98 posto Aramcovih dionica. Indikativno je da će ulazak Kine na naftno tržište na Bliskom istoku te saudijska kupnja oružja od Rusije zasigurno narušiti američke interese i promijeniti geopolitiku na Bliskom istoku. Odmah nakon dolaska na vlast, američki predsjednik Joe Biden okrenuo je novu stranicu politike prema Bliskom istoku, nadajući se da će njegova politika smanjiti tenzije te dovesti do konačnog mira na tom turbulentnom području.

Prvi put američka je administracija jasno progovorila o strahotama koje u Jemenu čini Saudijska Arabija na čelu s prijestolonasljednikom princom Muhammedom bin Salmanom, koji je unatoč upozorenjima UN-a i mnogih humanitarnih organizacija da je intervencija Saudijske Arabije u Jemenu, koji ima oko 29 milijuna stanovnika, izazvala najveću humanitarnu katastrofu u novijoj povijesti čovječanstva, uživao veliku potporu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Biden je u predizbornoj kampanji obećao da će kazniti krivca za okrutno ubojstvo saudijskog disidentskog novinara Jamala Khashoggija te javnosti predočiti dokaze koje je sakupila američka obavještajna služba CIA, a koji za zločin optužuju upravo princa bin Salmana. Biden danas kontaktira samo s njegovim ocem kraljem Salmanom. Princ bin Salman sada očito pokušava uzvratiti udarac Bidenu.

Čeka se Bidenov odgovor

Za vrijeme Trumpove administracije Rijad je potpisao ugovor o kupnji oružja vrijedan 512 milijardi dolara na deset godina. Bin Salman sada ide putem turskog predsjednika Erdoğana koji je, kako bi napravio pritisak na SAD, kupio rusko naoružanje. Tako Saudijska Arabija sada kupuje rusko oružje i vojnu tehnologiju za dvije milijarde dolara: 150 helikoptera – 30 jurišnih helikoptera Mi-35 i 120 transportnih Mi-17, više od 150 tenkova T-90S, oko 250 oklopnih vozila i nekoliko desetaka sustava za protuzračnu obranu.

Ugovori o prodaji tenkova i helikoptera trebali bi se potpisati ove godine. Saudijska Arabija je dugo glavninu oružja kupovala od SAD-a, ali je prije nekoliko godina počela pregovarati o kupnji vojne opreme u Rusiji, zemlji koja i sama traži nova tržišta za izvoz oružja. Bin Salman je trenutačno pokazao da ima alternativu i može naći drugog saveznika jer novcem može kupiti sve. Na novo pozicioniranje Kine i Rusije na Bliskom istoku, očekuje se reakcija gazde – SAD-a. 

Komentara 49

TR
trabant007
23:16 30.04.2021.

Neminovno zapadna civilizacija će propasti jer ima bolesnu demokraciju koja daje previše prava ološi, parazitima kojima se ništa ne isplati raditi, bolje žive socijalni slučajevi od onih koji žive od svog rada. Svega toga nema u zemljama poput Kine gdje nitko ne može živjeti bez rada, bez ikakvih socijalnih, zdravstvenih prava...To je okrutna ali zdrava klima za napredak društva

K0
Konjina2.0
08:53 01.05.2021.

arapcine prodaju lagano jer znaju da se ubrzo neće imati šta prodati.. fosilna goriva idu kraju kad tad

Avatar kastanjer2
kastanjer2
23:04 30.04.2021.

Aaaa koliko priče oko 1%? Što bi tek bilo da su prodali 25%+1 dionicu kao što su Račan i Jurčić prodali INA-u?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije