Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komunalna naknada
Povratak na članak

Na neprodane stanove porez 1,5%, banke se suzdržale od komentara

Vladine simulacije pokazuju da kuće u kojima se živi neće biti skuplje od komunalne naknade, vikendice dobile tretman zgrada za povremeno stanovanje i srednji porez

Komentari 16

SJ
Sve je uzalud
12:54 23.11.2012.

Prestanite trošiti 3 mjeseca i oni su kihnuli. Samo tri mjeseca, minimalno.

VL
ST
stefj
12:54 23.11.2012.

Vladine simulacije pokazuju ... Evo već početak cijelog projekta uvođenja poreza ne vrijedi. Do sada niti jedna vladina analiza ili predviđanje nije bilo točno. Ne samo da je nešto fulalo, već se u potpunosti razlikovalo od rezultata. Ne sumnjam daa su i ovdje potpuno promašili... Eh, kad su u školu išli u Kumrovcu...

VL
ST
stefj
13:02 23.11.2012.

Kod ovoga više stvari ne funkcioniraju, no dvije osnovne baš jako bodu oči (i džep). Kao prvo, općinske tablice vrijednosti nekretnina nemaju veze sa stvarnošču, u dobrom dijelu zemlje drastično su veće i od oglašenih cijena u novinama, a neizmjernoo veće od stvarnih prodajnih cijena. Uz to, tablice se ne korigiraju s tržištem, tj. postale su čisto birokratska stvar i procjena. A svi znamo što to znači i koliko je to pogubno... Druga stvar je da ja po sadašnjem prijedlogu porez 1.5% za sve (to je ogroman porez), a onda lokalna uprava može izdati papir za odobrenje rabata do 90%. Može i ne mora. Same te cifre dovode i do pitanja od kuda vladi uopće brojka od 0.07% do koje je došla? Ovim prijedlogom kako je prenesen u medije tako nisku brojku nije moguće dobiti...

VL
AA
aabbcc
13:38 23.11.2012.

. Stednja gradjana u Bankama je takodje imovina koja im nije u funkciji, cesto u vrijednosti , kuca, vikendica i zasto se o porezu na stednju suti ...ili to gradjani povermeno mogu zivjeti, stanovati u Bankama ? Mogul tako Bankeke natjerati gradjane da prodaju imovinu koja nije u funkciji i drze je kao vrijednost u Bankama bez poreza ?

VL
DU
Deleted user
14:06 23.11.2012.

kako štednja u bankama nije u funkciji? Pa ti novci odu dalje kao krediti, ne stoje u bankama. No, svejedno. Ovaj porez sigurno neće uzrokovati lavinu prodaje stanova. Cijena stana bi teoretski mogla pasti za 1% (1,5% od 70%) što i nije neki poticaj za kupce (neće biti 100 tis. EUR-a nego 99 rtis. EUR).

VL
MP
Mr.Pravda
14:37 23.11.2012.

ovake banke nek idu u materinu,nek dokazu vlasnistvo,kad ne mogu,natrag u Italiu,prodane su banke,najgoren financijskom svijetu,bez grutovnica,Bajicu,radi,ajjjjjjjjjjjjjjjjjjjmmmmmmmmmmmmmmmmmmmooooooooooooooooo!

VL
ME
Medici
11:42 23.11.2012.

Banke će povisiti kamate postojećim korisnicima kredita i plaćati će porez Liniću za stanove koje nisu prodali..opet banke neće ni osjetiti dodatni porez jer ćemo i taj dio plaćati mi - obični građani. Živio Linić. Fuj. Hvala.

VL
Avatar Pecine
Pecine
11:48 23.11.2012.

brat mi je zatvorio firmu ovo leto a ja ću zatvorit u sljedećih 3 mjeseca. Nemam namjere investirat ni lipe u Hrvatskoj dok god su HDZ ili SDP na vlasti. Zapravo dok god te dvije stranke uopće postoje. Novac prebacujemem vani i radije ću uložiti vani u dividendne dionice nego da hranim ovu bulimentu i ovu prasad koja se pretvara u svinje. ako je jedini način da si ove parazite skinemo s vrata taj da ekonomija totalno stane, onda neka tako bude - pa ćemo vidjet koje će poreze uvodit s 600 000 nezaposlenih

VL
DU
Deleted user
11:56 23.11.2012.

Nakon strahovite pobune pučana, porez je predložen u soft verziji - odnosno s prioritetnom idejom da se ožmikne PDV iz novih, već ustajalih stanova. To bi bilo 25 % izravno u proračun, ali će cijene padati pa ipak neće biti toliki iznosi, kao što snatri Linić. Dakle, banke nisu vlasnici 10 do 15 tisuća stanova nego se radi o hipotekarnom osiguranju plasiranih kredita - i dodatno o investitorima koji su koristili kredite banaka za gradnju, a sad stanove ne mogu prodati i onda ih banka odgodama i reprogramima drži iznad vode - i jedni i drugi čekaju bolja vremena. Sad je igre kraj i Linić će ih prisiliti da stanovi idu po stvarnoj tržišnoj cijeni, a što prevedeno znači po onoj u kojoj se mogu prodati za 100 dana. S time da će neke banke ipak čekati i platiti porez! Što se tiče građana i kuća/stanova, prvo prst za početak - kasnije će smanjiti tzv. popust, kao što se to inače radi...

VL
PP
Peter Petrovic
12:01 23.11.2012.

linicu,ko je dao tebi pravo maltretirati tai narod.dai ostavku i pusti na miru tai narod dok nekome ne prekipi.

VL
CH
chupakabra
12:12 23.11.2012.

Pa ovo je borba sirotinje i banaka na način "tko preživi pričat će". To nije dobro i naj***t će ljudi puno prije banaka jer će kad banke popuste sa ovoliko keša u bufferu cijela hrvatska 30+ biti uništena a mlađi koji se neće imati gdje zaposliti bez truda će otići van. Jedino će konobari i sobarice ostati na jadranu. Jel to ta politika gospodo ?! Znači vi se preko nekretnina kojih hrvati imaju kao oblik štednje bacate pred svinje koje će to razgrabiti i uništiti zbog svog velikog profita ?!

VL
Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:15 23.11.2012.

Hm Ako gledamo realno. Stan si u komunizmu dobio zabadava jer si kukao i slinio da ništa nemaš. Kasnije si stan vrijednosti 100 000 eura kupio za 10 000 eura, ako si platio odmah. Dakle platio si desetinu cijene. Sadada češ plačati puno manji porez. Ako si, ne daj bože bio "kulak" i vrijedan pa si svojim rukama i svojim novcem uz stotine administrativnih pizdarija, vadio građevinsku dozvolu, koja vrijedi 30% objekta i konačno napravio svoj dom, jer nisi bio podoban da dobiješ društveni stan, jer si bio druga "krvna grupa", e, pa ti ta krvavo sklepana kućica vrijedi isto 100 000 eura, - imaš gadan problem, jer će te oderati nekoliko puta više s porezom. Da ne kažem da si davao samodoprinose za vodu, struju, asfalt, plin, kopao i rovao ko konj. I sad mi nek netko kaže DA SMO IZAŠLI IZ KOMUNIZMA! Ako nastavimo ovako percipirati stvari, da čim manje radiš i imaš, više te se cijeni, svjetla budućnost Sjeverne Koreje, - vidi se na kraju tunela, hm, ili je to svjetlo vlaka.

VL
SJ
Sve je uzalud
12:51 23.11.2012.

Baš ću to vidjet. Neće ni kune platiti.

VL
NE
Nepobjedivi
13:04 23.11.2012.

Naravno da banke šute. Fućka se njima za Linićev porez. Svoje nove troškove prebacit će na leđa svojih klijenata, svih građana i poduzeća u Hrvatskoj - povećanjem raznih naknada za svoje usluge, kamatnih stopa na kredite itd.

VL
P2
papreni 200
13:08 23.11.2012.

Banke, prcije jedne...

VL
CA
cavecanem
14:28 23.11.2012.

pa naravno da ne komentiraju, smanjit će kamate na štednju, povećat će naknade i na kraju će se sve to prebaciti na posljednje jadnike u lancu to jest nas

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.