Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE KOD LOS ANGELESA

Istraživali morsko dno pa otkrili tisuće bačvi: 'Ono što smo vidjeli je bilo zapanjujuće'

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
01.05.2021.
u 20:20

Velika je vjerojatnost da jedna od kemikalija u bačvama je i DDT, trenutno zabranjeni insekticid za koji je dokazano da uzrokuje rak

Oko 27.000 bačvi krcatih otpadom nakon više od pola stoljeća pronađene su nekoliko kilometara od obale Los Angelesa. Još nije sigurno kakav otpad se točno nalazi u tim bačvama, pa se i postavlja pitanje je li bolje te bačve tamo ostaviti ili ih sanirati.

Preko dva tjedna u ožujku američki znanstvenici su istraživali morsko dno otprilike četiri kilometara od obale te sonarnom tehnologijom potvrdili neslužbene podatke da su u razdoblju od 1947. do 1961. godine velike tvrtke bacale enormne količine otpada, prenosi Mashable

- Ono što smo vidjeli je bilo zapanjujuće, kazao je voditelj projekta Eric Terril

Još nije poznato što se dogodilo s kemikalijama u tom otpadu, no Terril je objasnio kako to smeće zasigurno ima utjecaja na hranu koju jedemo.

- Postoje neke posljedice na hranu koju i mi jedemo, no još nismo sigurni koje su, kazao je. 

Nije niti sigurno je li bolje taj otpad počistiti ili ne jer bi pomicanje tih bačvi moglo proliti kemikalije koje se nalaze unutra i tako napraviti veću štetu koja je već počinjena, a trebat će godine da se taj problem riješi. 

Poznato je da jedna od tvrtki koja je uzrokovala ovo ogromno zagađenje je Montrose, kemijska tvrtka koja je bila u pogonu prošlog stoljeća i za koju se već otkrilo bacanje toksičnog otpada u kanalizaciju, no još treba otkriti koje su još tvrtke bile upletene u ovaj nered. 

- Postoji nekoliko prepoznatljivih tragova u istraženom području koje upućuju na to da se bacanje otpada ponavljalo s nekih brodova, kazao je znanstvenik Terril. 

Velika je vjerojatnost da jedna od kemikalija u bačvama je i DDT, trenutno zabranjeni insekticid za koji je dokazano da uzrokuje rak. 

 

VIDEO Najezda pčela na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar speak_loud
speak_loud
11:48 02.05.2021.

Akteri takvih i sličnih događaja danas su poznati filantropi koji dijele teškom mukom stečene milijarde na istraživanja lijekova protiv kancerogenih bolesti.

Avatar Wronsky
Wronsky
09:36 02.05.2021.

Ruske novine su 2015-2016 pisale i upozoravale svoje građane da Talijani na stare brodove ukrcavaju opasni otpad i potope ih u Jadranskom moru. Moji poznanici iz Rusije su me pitali o tome ali kod nas takve vijesti nisu objavljivane.

DU
Deleted user
21:19 01.05.2021.

Mozda se moze iskoristiti za cjepivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije