Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

Na mjestu masovne grobnice otkriveno spomen obilježje

Tomo Medved
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
04.10.2017.
u 14:11

"Otkrivanjem 76. spomen obilježja golubice obilježavamo 122. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj"

Stjepan Dvorneković, Stjepan Jakovljević, Mijo Kraker, Nikola Vrbanac te Katica i Dragica Rastovski imena su civila i hrvatskih branitelja koji su u jesen 1991. godine pogubljeni u Donjim Jamama pokraj Gline i pokopani u masovnu grobnicu.

Na mjestu te masovne grobnice u srijedu je otkriveno spomen obilježje – golubica. Spomenik su otkrili Milka Dvorneković, supruga ubijenog Stjepana i majka Josipa Dvornekovića koji je također stradao u Domovinskom ratu te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Otkrivanjem 76. spomen obilježja golubice obilježavamo 122. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj. S 44 masovne grobnice Sisačko-moslavačka županija je, nakon Vukovarsko srijemske, županija s najviše masovnih grobnica u kojima su bile pokopane žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku" – istaknuo je prilikom otkrivanja "golubice" Tomo Medved.

Donje Jame su jedno od brojnih hrvatskih sela na Banovini koja su spaljena u jesen 1991. godine,stanovništvo raseljeno, a ukupno je 396 civila i hrvatskih branitelja na području Gline izgubilo život tijekom Domovinskog rata.

"Hrvatska će ustrajati na otkrivanju nestalih te kažnjavanju krivaca za ove zločine. U 25 godina od rata i stradavanja nemamo i dalje odgovor zašto agresor još nije kažnjen za zločine nad hrvatskim braniteljima i civilima. Štiti ćemo istinu o Domovinskom ratu i inzistirati na kažnjavanju zločinaca" – dodao je ministar Medved.

"Krajem rujna i početkom listopada su ovi krajevima haračili velikosrpski okupatori i ubijali sve živo, i starce od 80 godina i djecu ispod deset godina. Žrtava bi bilo i više da hrvatski branitelji nisu civile izvlačili preko Kupe. Nažalost, danas u nekim stradalim selima više nitko ne živi i o tome moramo razmisliti u budućnosti. Danas ovom dijelu Hrvatske treba pomoći, ljudima treba osigurati uvjete da ovdje žive i u budućnosti" – istaknuo je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić

Komentara 6

TO
toljaga22
14:27 04.10.2017.

pupovac na aparatima

KA
kamenjar0404
14:41 04.10.2017.

Ma nisu oni to pocinili,marsovci su !!!!

NO
nogogaz
15:51 04.10.2017.

Referendum za nezavisnu istru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije