Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na mjestu masovne grobnice otkriveno spomen obilježje

"Otkrivanjem 76. spomen obilježja golubice obilježavamo 122. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj"
04. listopada 2017. u 14:11 6 komentara 769 prikaza
Tomo Medved
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Stjepan Dvorneković, Stjepan Jakovljević, Mijo Kraker, Nikola Vrbanac te Katica i Dragica Rastovski imena su civila i hrvatskih branitelja koji su u jesen 1991. godine pogubljeni u Donjim Jamama pokraj Gline i pokopani u masovnu grobnicu.

Žarko Manjkas ŽARKO MANJKAS CRVENKAPA U Bogdanovcima uništio prvi od 12 tenkova

Na mjestu te masovne grobnice u srijedu je otkriveno spomen obilježje – golubica. Spomenik su otkrili Milka Dvorneković, supruga ubijenog Stjepana i majka Josipa Dvornekovića koji je također stradao u Domovinskom ratu te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Otkrivanjem 76. spomen obilježja golubice obilježavamo 122. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj. S 44 masovne grobnice Sisačko-moslavačka županija je, nakon Vukovarsko srijemske, županija s najviše masovnih grobnica u kojima su bile pokopane žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku" – istaknuo je prilikom otkrivanja "golubice" Tomo Medved.

Donje Jame su jedno od brojnih hrvatskih sela na Banovini koja su spaljena u jesen 1991. godine,stanovništvo raseljeno, a ukupno je 396 civila i hrvatskih branitelja na području Gline izgubilo život tijekom Domovinskog rata.

IVA PULJIĆ-ŠEGO Naravno da je poziv na čekanju kad Srbija negira činjenice

"Hrvatska će ustrajati na otkrivanju nestalih te kažnjavanju krivaca za ove zločine. U 25 godina od rata i stradavanja nemamo i dalje odgovor zašto agresor još nije kažnjen za zločine nad hrvatskim braniteljima i civilima. Štiti ćemo istinu o Domovinskom ratu i inzistirati na kažnjavanju zločinaca" – dodao je ministar Medved.

"Krajem rujna i početkom listopada su ovi krajevima haračili velikosrpski okupatori i ubijali sve živo, i starce od 80 godina i djecu ispod deset godina. Žrtava bi bilo i više da hrvatski branitelji nisu civile izvlačili preko Kupe. Nažalost, danas u nekim stradalim selima više nitko ne živi i o tome moramo razmisliti u budućnosti. Danas ovom dijelu Hrvatske treba pomoći, ljudima treba osigurati uvjete da ovdje žive i u budućnosti" – istaknuo je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić

Aleksandar Vulin PROVOKACIJE Srbijanski ministar Vulin i dalje tvrdi da je u Hrvatskoj bio građanski rat i da su Srbi protjerani Milijan Brkić ŽESTOK ODGOVOR Brkić: Vulin pokušava provući velikosrpsku tezu o "građanskome ratu" DAVOR IVANKOVIĆ Za posjet Aleksandra Vučića Zagrebu sada ima još manje razloga
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće