Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analizirali smo

Na listama za EU izbore je 160 žena i 236 muškaraca

Karlo Ressler, Tonino Picula, Božo Petrov
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
1/10
13.04.2019.
u 21:24

Najmlađi kandidat je Leo Dugalić na listi Hrvatske stranke reda, koji je 5. veljače navršio 18 godina, a najmlađa je na listi SDSS-a Alexandra Ratković rođena 2000. Najstariji je kandidat 79-godišnji Gašpar Bilić iz Zadra na listi Stranke hrvatskog zajedništva.

Na izborima za Europski parlament natjecat će se ukupno 33 liste, osam više nego 2014. godine, te ukupno 396 kandidata za 11, odnosno 12 mjesta po odlasku Velike Britanije iz Europske unije. Među kandidiranima je 160 žena i 236 muškaraca.

Najmlađi kandidat je Leo Dugalić na listi Hrvatske stranke reda, koji je 5. veljače navršio 18 godina, a najmlađa je na listi SDSS-a Alexandra Ratković rođena 2000. Najstariji je kandidat 79-godišnji Gašpar Bilić iz Zadra na listi Stranke hrvatskog zajedništva.

Najmlađa lista s 35 godina

Najmlađu listu kandidata nema HDZ kako je stvoren dojam, već lista Hrvatske demokratske stranke s prosjekom od 35,25 godina, pa slijedi Živi zid s prosjekom od 39,66 godina. Među mlađim listama je i lista Hrvatske stranke reda 41,75, SDSS-a 42,25, HSLS-a 42,33, HNS-a 42,5, Start-a 43,25 godina...

Najstariju listu po prosjeku godina ima lista Moja voljena Hrvatska s prosjekom od 62,33 godine, pa slijede Blokirani sa 58,41 godinom. Potonja lista ima i drugi najveći raspon godina između najmlađeg i najstarijeg kandidata 18-65 godina. Najveći raspon ima Stranka hrvatskog zajedništva od 25 do 79 godina.

Što se raspodjele po gradovima tiče, naravno najveća je konkurencija u Zagrebu gdje prijavljeno prebivalište ima 135 kandidata, zatim slijede Split s 19, Osijek 15, Rijeka 13 kandidata. Iz Zadra i Varaždina je prijavljeno po osam kandidata, u Sisku čak sedam, Dubrovniku 6, Koprivnici, Čakovcu, Vukovaru i Puli po pet, Slavonskom Brodu 4, Šibeniku 3 te Virovitici i Zaprešiću po dva. Iz Velike Gorice samo je jedan kandidat, dok recimo Vinkovci nemaju niti jednog kandidata.

Po sedam žena među 12 kandidata na listama imaju Hrvatska braniteljska pučka stranka, Hrvatska demokratska stranka i nezavisna lista Marijane Petir, dok ih šest ima jednaki broj
Foto: Josip Regović/PIXSELL

Zanimljivo je da dok lista Milana Bandića 365 ima 11 kandidata iz Zagreba i jednog iz Rijeke, te lista Hrvatske demokratske stranke 11 iz Zagreba i jednog iz Osijeka, lista hrvatske braniteljske pučke stranke nema niti jednog Zagrepčanina, a ima tri kandidata iz Splita, dva iz Solina, dok su ostali iz različitih mjesta.

I lista Hrvatske demokršćanske stranke nema niti jednog kandidata iz Zagreba, iako su svi iz različitih mjesta. Hrvatska stranka reda pak ima sedmero kandidata iz Osijeka, troje iz Novigrada Podravskog, te po jednog iz Koprivnice i Budrovca. Moja voljena Hrvatska ima petero Siščana i jednog Zagrepčanina, te dvoje iz Marinbroda. I Most ima samo jednog Zagrepčanina, te su im svi kandidati iz različitih mjesta.

Tri liste imaju po sedam žena

HDZ-ovi kandidati osim četvero iz Zagreba, dolaze iz različitih gradova: Dubrovnik, Split, Čakovec, Vukovar, Šibenik, Osijek, Split i Nova Gradiška. SDP ima petero kandidata iz Zagreba, po jednog iz Osijeka, Rijeke, Pule i Splita, dok su ostali iz Križa, Slakovca i Babinca. Živi zid ima četvero kandidata iz Zagreba, po jednog iz Sesveta, Zaprešića, Osijeka, Splita, Karlovca, Gerova i Hudovljana. Amsterdamska koalicija koju predvodi IDS-ov Valter Flego na listi ima petero Zagrepčana, dok su ostali iz drugih mjesta, a od gradova: Pula, Rijeka, Čakovec, Split i Osijek.

Start Dalije Orešković ima osmero kandidata iz Zagreba, te po jednog iz Dubrovnika, Osijeka, Rijeke i Nove Bukovice. Hrvatska braniteljska pučka stranka, Hrvatska demokršćanska stranka i lista Marijane Petir imaju po sedam žena na svojim listama. Po šest kandidatkinja i kandidata na listama imaju Hrvatska demokratska stranka, lista Možemo! - Politička platforma Nova ljevica održivi razvoj hrvatske - ORaH, Pokret za modernu Hrvatsku, Slobodna Hrvatska, Snaga i SDP.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Ključne riječi

Komentara 4

KO
komar64
21:48 13.04.2019.

Uhljeb na uhljeb.

LU
lukathereem
13:38 14.04.2019.

Previše žena

IB
iva.begovic
23:04 14.04.2019.

Meni se čini da su se naši zastupnici u EU parlamentu, dokazali i da su, uz neke manje izuzetke krajnje neaktivnih, imali političke vizije i hrabrosti. I Borzan, i Tomašić i Picula, i Petir, dosljedno su se zalagali za određene teme, za ono što su identificirali i na što su željeli utjecati. Nasuprot njima, naši zastupnici u Hrvatskom saboru, kolektivno su razočaranje. Ne mogu se sjetiti niti jednog zastupnika iz ovog saziva Sabora koji bi na razložan i strukturiran način obrazlagao svoje stavove. Koji bi identifiicirao određeni društveni problem (npr. stranačko uhljbništvo u javnim poduzećima i državnoj upravi, preglomaznu lokalnu samoupravu, izborni sustav, bilo što, tema ne nedostaje) i zauzimao se da problem postane prepoznatljiv, razumljiv i da ga se korigira. Saborski zastupnici kolektivno su bezlični i imam dojam da ih zanima samo materijalna korist: saborska plaća i mirovina, beneficije i trgovanje zastupničkim mandatom. Uz to imam dojam da HDZovcima Plenković nije drag ali im je koristan, pa naglo zaborave da su imali neke druge svjetonazorske poglede. Uglavnom, bljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije