Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bira se 12 zastupnika

Na izborima za Europski parlament 33 liste, osam više nego prije pet godina

Europski parlament
Reuters/PIXSELL
10.04.2019.
u 07:07

Iako su se kandidacijske liste mogle podnositi od konca ožujka, većina stranaka i nositelja nezavisnih lista odlučila se to učiniti pretposljednjeg i posljednjeg dana, dakle u ponedjeljak i utorak

Na izborima za Europski parlament, 26.  svibnja, natjecati će se 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska, toliko ih je, naime, predano Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) do utorka u ponoć, do kada je bio rok za predaju. 

Sudi li se samo po broju tih listi, zanimanje za izbore veće je nego prije pet godina kada se za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo 25 listi, osam manje nego ove godine. 'Prođu' li sve predane liste, 12 svojih zastupnika za Europski parlament hrvatski će birači moći izabrati među 396 kandidata, što je stotinjak više nego prije pet godina. 

Iako su se kandidacijske liste mogle podnositi od konca ožujka, većina stranaka i nositelja nezavisnih lista odlučila se to učiniti pretposljednjeg i posljednjeg dana, dakle u ponedjeljak i utorak. 

Posljednja je to, sat prije ponoći u utorak, učinila nositeljica nezavisne liste Marijana Petir, eurozastupnica i bivša članica HSS-a, pohvalivši se da je "u samo dva dana, uz pomoć građana, uspjela skupiti gotovo 11 i pol tisuća potpisa. Lista koju 'nosi' Petir te lista suca Mislava Kolakušića jedine su dvije neovisne, odnosno liste grupe birača.

DIP-u sada predstoji pregledati sve kandidature i objaviti zbirnu listu što bi se moglo dogoditi već u srijedu kada DIP ima sjednicu.
Kad se objavi zbirna lista službeno počinje izborna primidžba koja će trajati do ponoći, 24. svibnja, podsjeća potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin

Izbori za 12 zastupnika u Europski parlament u Hrvatskoj se održavaju  26. svibnja. Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u EP predstavljati sljedećih pet godina.

Video: SDSS predao liste DIP-u

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
09:26 10.04.2019.

Po meni bi SVAKA STRANKA svaki put trebala sakupiti 50.000 potpisa da bi se uopće mogli pojaviti na izborima! Zašto stranke imaju pravo ići na izbore bez da se može vidjeti podrška baze? Zašto??? Hajde vladajući, ako imate m...da, donesite zakon, ruke u saboru za tako nešto imate. Ne bi? To je populizan i demagogija? Hehehe, da, tako je...

Avatar kolindin_crveni_tepih
kolindin_crveni_tepih
09:01 10.04.2019.

trebas staviti minimum 50 000 potpisa al ovo paše ovako adezeju da bude čim više lista

DU
Deleted user
11:02 10.04.2019.

Tka, kaj se more. Svi bi na masnu plaću za mali ili gotovo nikakav posao. Ali, od te 33 liste barem 30 će ih osvojiti jedan preko dva. Mašala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije