Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVO NA ŽIVOT Udruga obitelji stradalih u prometu upozorava na pošast smrti na cesti

Na hrvatskim cestama ove godine već je 500-tinjak poginulih

17.11.2008.
u 16:30

“I mi smo imali pravo na život”, “Ja pazim kako vozim, a ti?”, “Učinimo ceste sigurnima”, samo su neke od poruka Udruga obitelji osoba stradalih u prometu i HAK-a koje su se prekjučer mogle čuti u Zagrebu, Osijeku i Puli, gradovima u kojima je udruga organizirala, već drugu godinu, skup u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa.

Predsjednica udruge Teodora Beletić upozorila je u Puli da od 2005. godine raste broj poginulih na hrvatskim cestama, a samo u prvih deset mjeseci ove godine već su poginule 492 osobe ili 10,6 posto više nego lani u istom razdoblju.

Apel vladajućima
- Smrt na cesti nije “samo” obiteljska tragedija nego i golem demografski, gospodarski, psihološki i javno-zdravstveni problem. Zato molimo vladajuće da na problem stradalih u prometu gledaju kao važan društveni problem, te mu se posvete jednako kao drogi ili nasilju u obitelji - rekla je Teodora Beletić.

Udruga obitelji stradalih u prometu na Narodnom trgu u Puli jučer je organizirala manifestaciju “I mi smo imali pravo na život”, a tom prigodom zapaljeno je 619 svijeća u spomen na isti broj poginulih u prometu lani. Građani su sami zapalili još 41 svijeću za poginule Istrijane u prošloj godini, a svijeće su slagane u oblik srca.

Isto tako izložene su i cipele, kao simbol onih koji ih više ne mogu nositi, a neke od tih cipela pripadale su i žrtvama nesavjesnih vozača - Udruga obitelji stradalih u prometu smatra da se rješavanje ovog sve većeg problema u zemlji treba rješavati edukacijom i prevencijom jer kazne, očito, nisu dovoljne - rekla je Beletić.

Prometni odgoj u vrtić
Udruga traži uvođenje prometnog odgoja u sve škole i vrtiće. Članovi udruge podijelili su Puležanima prikladne brošure HAK-a “Učinimo ceste sigurnima”, letke s apelom Udruge za novi pristup sigurnosti u prometu te naljepnice za aute “Ja pazim kako vozim, a ti’?”

Udruga je apelirala na građane da u spomen na žrtve prometa zapale svijeće u svojim domovima, a gradska radionica iz Pule potom je u sklopu inicijative “Aifrmativno znakovlje” predstavila i devet znakova koje je osmislila.

Svijeće su zapalili i predstavnici Istarske županije i Grada Pule te Policijske uprave istarske. Na gradskom groblju akcija je nastavljena i jučer, a u suradnji s Gradom Pula, komunalnim poduzećem Herculanea i ekoškolom Gimnazija posadili su stabla u spomen na poginule u prometu.

- Smrt na cestama ja epidemija svjetskih razmjera, koja svake tri minute odnosi jedno dijete, a svakih šest sekundi netko pogine ili postaje invalid u sudaru automobila. Najveći su uzroci neprilagođena brzina, i to u 56,2 posto slučajeva, mladi vozači i alkohol u 40 posto slučajeva, rekla je jučer Teodora Beletić, predsjednica Udruge osoba poginulih u prometu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije