Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na ekonomske fakultete brucoši će se upisivati kao i dosad

Kažnjavanja djece neće biti: Nisu djeca kriva što su kvote godinama napuhavane, kaže Jasmina Havranek
24. siječnja 2012. u 10:00 4 komentara 8 prikaza
\'13.07.2009., Zagreb - Studenti dolaze na prijemni ispit na Ekonomski fakultet za upis, ispred ulaza docekale su ih velike guzve.  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list \'
Foto: Goran Stanzl/Arhiva VL

Ekonomski fakulteti i ove će godine, unatoč ocjenama da za to nisu zadovoljili sve propisane kriterije, ipak upisivati brucoše. Potvrdila nam je to i Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za visoko obrazovanje koja je prošle godine radila evaluaciju i reakreditaciju ekonomskih fakulteta i visokih škola.

Kao što se zna, još prošlog ljeta u javnost su plasirane informacije da većina ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj nema prostornih i kadrovskih uvjeta za upis novih studenata, odnosno da ima previše studenata za prostore i profesore kojima raspolažu.

Ocjenjivali i stranci

Primjerice, prema riječima prof. Havranek, zagrebačka Ekonomija ima 80 studenata na jednog stalno zaposlenog nastavnika, što je daleko izvan propisa.

– Dobili smo tu preporuku da se našem Fakultetu zabrane upisi sljedeće dvije godine. No, imali smo pravo na prigovor i 3. siječnja uputili smo ga Agenciji, odnosno Akreditacijskom savjetu. Dostavili smo i akcijski plan što ćemo napraviti kako bismo riješili sve dvojbe – kazao nam je dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat. Tvrdi, također, da su oni od uvođenja Bolonjskog procesa 2005. godine do sada smanjili kvote za 1500 mjesta te da se uklapaju u standard jedan profesor na trideset studenata. Ipak, ravnateljica Jasmina Havranek upozorava da oni još uvijek, kad se zbroje i vanjski suradnici, imaju omjer 1:55.

Pismo očekivanja

– Pravilnikom je određeno da taj odnos ne smije biti veći od 1:30, stoga nismo mogli predložiti izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti – naglašava profesorica Havranek i dodaje da su u stručnoj skupini koja je radila evaluaciju bili naši profesori i profesori s Oxforda i sveučilišta Freie iz Berlina.

– Očekujemo da se fakulteti izjasne. Dobili smo očitovanje zagrebačke Ekonomije, ali u njemu nema akcijskog plana. Pretpostavljam da nam i on stiže, a da će ga poslati i ostali fakulteti koji nisu dobili pozitivno mišljenje. Mi ćemo im, vjerojatno, odgovoriti pismom očekivanja, a to će im omogućiti upis brucoša u akademsku 2012./2013. godinu – objašnjava ravnateljica Havranek najizgledniji rasplet situacije te dodaje da nikomu nije u interesu kažnjavanje djece, jer ona nisu kriva što su kvote na mnogim fakultetima godinama napuhavane.

Oprez, bez dopusnice diploma bezvrijedna

Oprez, bez dopusnice diploma bezvrijedna!

Ove godine evaluacija očekuje 36 visokoškolskih ustanova iz tehničkog područja, najavila je prof. Havranek.

– Reakreditacija odnosno evaluacija tih ustanova počet će sredinom ožujka – kazala je i naglasila da pri izboru fakulteta djeca trebaju voditi računa o tome ima li izabrani studij dopusnicu, jer ako završe fakultet ili visoku školu koja je ne posjeduje, njihova je diploma bezvrijedna, a takvih slučajeva bilo je sa studentima koji su studirali u inozemstvu.

Iako se već godinama u javnosti stvara fama da su privatne ekonomske škole nekvalitetne, postupak evaluacije odlično su prošli Vern i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, u javnosti poznatija kao Njavrina škola.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • aabbcc:

    . U EU upisi ce vam biti uskladjeni sa stvarnim potrebama na trzistu rada u RH a sve preko toga je samo bacanje para za nepotrebnu proizvodnju kadrova... !

  • morales:

    \"Iako se već godinama u javnosti stvara fama da su privatne ekonomske škole nekvalitetne, postupak evaluacije odlično su prošli Vern i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, u javnosti poznatija kao Njavrina škola.\" Ovo tu jako puno govori o takvoj evaluaciji. ... prikaži još!. Pa svatko tko zna studente s fakulteta i ove dvije škole zna kolika je razlika u težini i svemu što se nudi. Ovakva evaluacija svodi se na brojanje studenata i profesora. Volio bih vidjeti i kako su te škole tako dobro prošle, kada je na njihovim stranicama vidljivo koliko malo osoblja imaju. Isto tako, volio bih vidjeti i koji to svjetski fakultet zadovoljava kriterij od 1 nastavnika naprema 30 studenata?! To bi onda bile srednje škole i to je, pogotovo uz naše financijske uvjete, praktički nemoguće zadovoljiti. 1:50 bi i dalje bilo ok, a vjerojatno dostižno. I još nešto - što je s ostalim velikim fakultetima u Zagrebu? Zna se da postoje neki koji imaju i daleko lošiji omjer od Ekonomije (npr Filozofski), pa ih nitko ne dira. Jako zanimljivo, kada se pljuje, uglavnom je na meti baš Ekonomski faks, a sigurno nije niti najgori niti najproblematičniji!

  • morales:

    I da - ne branim politiku Ekonomskog fakulteta i još bih srušio kvote. Mislim da je 1000 upisanih godišnje sasvim dovoljno, ali tu poliitku onda treba uskladiti na državnoj razini, a ne da se državne ograničava, a privatnici onda \"štancaju\" ... prikaži još! ekonomiste kako im se sprdne.