Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat za kvote

Na ekonomske fakultete brucoši će se upisivati kao i dosad

\'13.07.2009., Zagreb - Studenti dolaze na prijemni ispit na Ekonomski fakultet za upis, ispred ulaza docekale su ih velike guzve.  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list \'
Goran Stanzl/Arhiva VL
24.01.2012.
u 10:00

Kažnjavanja djece neće biti: Nisu djeca kriva što su kvote godinama napuhavane, kaže Jasmina Havranek

Ekonomski fakulteti i ove će godine, unatoč ocjenama da za to nisu zadovoljili sve propisane kriterije, ipak upisivati brucoše. Potvrdila nam je to i Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za visoko obrazovanje koja je prošle godine radila evaluaciju i reakreditaciju ekonomskih fakulteta i visokih škola.

Kao što se zna, još prošlog ljeta u javnost su plasirane informacije da većina ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj nema prostornih i kadrovskih uvjeta za upis novih studenata, odnosno da ima previše studenata za prostore i profesore kojima raspolažu.

Ocjenjivali i stranci

Primjerice, prema riječima prof. Havranek, zagrebačka Ekonomija ima 80 studenata na jednog stalno zaposlenog nastavnika, što je daleko izvan propisa.

– Dobili smo tu preporuku da se našem Fakultetu zabrane upisi sljedeće dvije godine. No, imali smo pravo na prigovor i 3. siječnja uputili smo ga Agenciji, odnosno Akreditacijskom savjetu. Dostavili smo i akcijski plan što ćemo napraviti kako bismo riješili sve dvojbe – kazao nam je dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat. Tvrdi, također, da su oni od uvođenja Bolonjskog procesa 2005. godine do sada smanjili kvote za 1500 mjesta te da se uklapaju u standard jedan profesor na trideset studenata. Ipak, ravnateljica Jasmina Havranek upozorava da oni još uvijek, kad se zbroje i vanjski suradnici, imaju omjer 1:55.

Pismo očekivanja

– Pravilnikom je određeno da taj odnos ne smije biti veći od 1:30, stoga nismo mogli predložiti izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti – naglašava profesorica Havranek i dodaje da su u stručnoj skupini koja je radila evaluaciju bili naši profesori i profesori s Oxforda i sveučilišta Freie iz Berlina.

– Očekujemo da se fakulteti izjasne. Dobili smo očitovanje zagrebačke Ekonomije, ali u njemu nema akcijskog plana. Pretpostavljam da nam i on stiže, a da će ga poslati i ostali fakulteti koji nisu dobili pozitivno mišljenje. Mi ćemo im, vjerojatno, odgovoriti pismom očekivanja, a to će im omogućiti upis brucoša u akademsku 2012./2013. godinu – objašnjava ravnateljica Havranek najizgledniji rasplet situacije te dodaje da nikomu nije u interesu kažnjavanje djece, jer ona nisu kriva što su kvote na mnogim fakultetima godinama napuhavane.

Komentara 4

AA
aabbcc
10:16 24.01.2012.

. U EU upisi ce vam biti uskladjeni sa stvarnim potrebama na trzistu rada u RH a sve preko toga je samo bacanje para za nepotrebnu proizvodnju kadrova... !

MO
morales
11:35 24.01.2012.

\"Iako se već godinama u javnosti stvara fama da su privatne ekonomske škole nekvalitetne, postupak evaluacije odlično su prošli Vern i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, u javnosti poznatija kao Njavrina škola.\" Ovo tu jako puno govori o takvoj evaluaciji.. Pa svatko tko zna studente s fakulteta i ove dvije škole zna kolika je razlika u težini i svemu što se nudi. Ovakva evaluacija svodi se na brojanje studenata i profesora. Volio bih vidjeti i kako su te škole tako dobro prošle, kada je na njihovim stranicama vidljivo koliko malo osoblja imaju. Isto tako, volio bih vidjeti i koji to svjetski fakultet zadovoljava kriterij od 1 nastavnika naprema 30 studenata?! To bi onda bile srednje škole i to je, pogotovo uz naše financijske uvjete, praktički nemoguće zadovoljiti. 1:50 bi i dalje bilo ok, a vjerojatno dostižno. I još nešto - što je s ostalim velikim fakultetima u Zagrebu? Zna se da postoje neki koji imaju i daleko lošiji omjer od Ekonomije (npr Filozofski), pa ih nitko ne dira. Jako zanimljivo, kada se pljuje, uglavnom je na meti baš Ekonomski faks, a sigurno nije niti najgori niti najproblematičniji!

MO
morales
11:36 24.01.2012.

I da - ne branim politiku Ekonomskog fakulteta i još bih srušio kvote. Mislim da je 1000 upisanih godišnje sasvim dovoljno, ali tu poliitku onda treba uskladiti na državnoj razini, a ne da se državne ograničava, a privatnici onda \"štancaju\" ekonomiste kako im se sprdne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije