Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra klima

Na Brijune stižu antilope omanskog sultana

antilopa
Duško Marušić/PIXSELL
03.03.2010.
u 13:25

Bivši predsjednik Mesić pomogao je da Brijuni budu destinacija za aklimatizaciju antilopa koje sele u Veliku Britaniju. Brijunima će to donijeti najmanje 30.000 eura

Sutra na Brijune stiže deset antilopa iz Omana koje će na otoku biti najmanje tri mjeseca na aklimatizaciji. Antilope u brijunski životinjski park dolaze nakon što se prošle godine omanski sultan Quabus obratio tadašnjem predsjedniku Mesiću i zamolio ga da mu pomogne prigodom transporta antilopa iz Omana na sultanovo imanje u Velikoj Britaniji.

Nakon višemjesečnih priprema životinje su dopremljene posebnim omanskim zrakoplovom u Zagreb odakle putuju kamionom za Fažanu te vojnim trajektom za Brijune.
– Ispostavilo se da je idealno mjesto za aklimatizaciju omanskih antilopa brijunska mikroklima – kazao nam je ravnatelj Brijuna Eduard Kolić, inače po struci veterinar. Brijuni će tri, a bude li potrebno i šest mjeseci biti dom životinjama koje iz toplog Omana sele na sultanovo imanje u hladnu i vlažnu Englesku.

– Omanske će antilope prvo biti smještene u zatvoreni prostor prazne konjušnice, a bi će pod stalnom paskom omanskih stručnjaka za životinje. Zbog antilopa će, naime, na otoku sve vrijeme boraviti i i dva omanska timaritelja te jedan veterinar  – kaže Kolić. Uz dobru reklamu koja će možda doprijeti do bogate klijentele Arapskog poluotoka i zemalja tog dijela svijeta, prvi posao aklimatizacije životinja na Brijunima u novije vrijeme za Javnu ustanovu Brijuni financijski je dobar posao.

– Komercijalno nam se ovaj posao isplati zato što sve troškove snosi Oman. Za samo tri mjeseca boravka životinja u našem parku te za boravak omanskih stručnjaka, Javna ustanova Brijuni zaraditće oko 30.000 eura, a budu li ostali šest  mjeseci, zarada će biti dva puta veća – rekao nam je direktor prodaje Brijuna Branko Lukić. Inače u safari-parku na Brijunima već imaju nekoliko antilopa, ali indijskih. Ondje dobro žive i dva indijska slona, ljame, zebre, nojevi, muflon, ali i domaći boškarin, koza i tovar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije