Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Muž koji prisili ženu da na ulici nosi nikab platit će 30.000 eura

nikab
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
04.03.2011.
u 20:26

Žena koja nosi nikab na zabranjenom mjestu platit će 150 eura i bit će poslana na predavanje o republikanskim vrijednostima sekularne Francuske i ravnopravnosti spolova

Nakon dugih rasprava i najava te mnogih suprotstavljenih mišljenja, Francuska će sljedeći mjesec zabraniti ženama pokrivanje lica. Neki u tome vide namjeru predsjednika Nicolasa Sarkozyja da pridobije glasače desnice, koji već godinama žestoko prosvjeduju protiv “islamizacije” Francuske i traže da se država strože postavi prema onima koji se ne prilagođavaju kulturi u kojoj žive.

Svaka žena koja od 11. travnja na ulici i u svakom javnom prostoru bude imala pokriveno lice, kršit će zakon. Novim će zakonom biti zabranjeno nošenje nikaba (tkanine koja pokriva lice, osim očiju, odnosno, feredže) bilo gdje na javnome mjestu – na ulici, u autobusu, u banci, trgovini, kinu ili kazalištu. Tako će biti bez obzira na to je li riječ o ženi koja živi u Francuskoj ili je samo kao turist došla pogledati Louvre, piše britanski Guardian.

Inače, nikab pokriva lice tako da se vide samo oči, hidžab je samo marama oko lica, a burka, pak, prekriva cijelo tijelo.

Pokrivanje lica ostat će dopušteno jedino kod kuće, u privatnom automobilu i u muslimanskim vjerskim objektima. Ipak, i u prometu će policajac moći zaustaviti vozačicu s pokrivenim licem ako smatra da joj je zbog feredže smanjeno vidno polje. Žena koja nosi nikab na zabranjenom mjestu platit će 150 eura i bit će poslana na predavanje o republikanskim vrijednostima sekularne Francuske i ravnopravnosti spolova. Onaj tko prisili žensku osobu na pokrivanje lica u javnosti, pa bio to i muž ili drugi član obitelji, platit će visokih 30.000 eura kazne i još će moći do godinu dana u zatvor!

Zabrana nikaba, koju je prvi predložio komunistički parlamentarac, a prihvatio Sarkozy i njegova vladajuća stranka, ponovno je otvorila dugotrajne rasprave o tome kako da europske države u kojima živi mnogo muslimana integriraju islam u svoje sekularno, republikansko uređenje.

No, tajming novog zakona prijeti da Francusku gurne još dublje u krizu identiteta. Uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine, Sarkozy je pod paljbom optužbi da želi stigmatizirati francuske muslimane kako bi pridobio glasove desnice.

Upravo ovih dana opet je u govoru – za neke izazovno – hvalio kršćansko naslijeđe Francuske. To se dogodilo nakon što je ultradesničarska Nacionalna fronta, kojom je od siječnja na čelu Marine le Pen, kći Jeana-Marie Le Pena, dosegnula popularnost o kakvoj je do sada mogla samo sanjati.

Ključne riječi

Komentara 36

OB
-obrisani-
21:03 04.03.2011.

Ma barvo Francuska! Ovo je jedan od pravih načina!

OB
-obrisani-
14:17 05.03.2011.

ko treba poljska strasila heheheheheehe

21
21Century
09:55 05.03.2011.

Kamenjarske talibane triba vratiti odakle su dosli,sve skupa s merdzama i bendzolama u vukojebinu, bez povratne karte,da tamo cekaju dolazak novog soboslikara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije