Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtva rata

Muž joj je ubijen 1991., ubojice su na slobodi, a ona plaća 26.950 kn

\'29.03.2011., Sisak - Jasenka Borojevic,udovica Steve Borojevica ubijenog 1991.godin u nepoznatim okolnostima, izgubila je spor s drzavom i mora platiti 30 tisuca kuna sudskih troskova. Photo:Nikola
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
06.04.2011.
u 12:15

Općinski sud naložio je Jasenki Borojević podmirenje sudskih troškova jer je izgubila spor

Siščanki Jasenki Borojević, čiji je suprug Stevo, kao i više desetina civila srpske nacionalnosti u Sisku, najprije otet, a zatim mučen i brutalno ubijen 1991. godine, stigao je još jedan udarac. Mora platiti astronomske sudske troškove zbog neuspješnog traženja naknade štete od države. Krivci za ubojstvo Steve još nisu otkriveni i kažnjeni, slučaj je u fazi istrage, ali su sada kažnjeni članovi obitelji Borojević.

Stevo mučen i vezan žicom

– Suprug me 3. listopada 1991. godine odvezao na posao u Stupno i na povratku u Sisak gubi mu se trag na kontrolnoj točki u Odri. Svi pokušaji da saznam nešto o njegovoj sudbini ili pronađem njegov automobil ostali su bezuspješni. Nakon 13 dana policija me obavijestila da podatke o suprugu nogu dobiti na patologiji sisačke bolnice. Tijelo s vidljivim tragovima mučenja, vezano žicom, pronađeno je na obali Kupe u sisačkom Naselju - priča supruga Jasenka, koja se sa Stevom upoznala u sisačkoj tiskari, gdje je radio kao komercijalist.

Za suprugu Jasenku i dvije kćeri počelo je traumatično dvadesetogodišnje razdoblje borbe za istinu, ali i golu egzistenciju jer je ostala bez posla. S mirovinom od 2000 kuna malo je toga mogla učiniti. Budući da slučaj nikada nije došao do suda, Jasenka Borojević 2005. godine pokrenula je sudski postupak za naknadu štete. Iako je potvrđeno kako je Stevo mučen i ubijen, slučaj nije dobio status ratnog zločina, pa je na Općinskom sudu u Sisku spor izgubila.

Nemam taj novac

– Novi sam šok doživjela nedavno kada sam od Općinskog suda dobila nalog za podmirenje sudskih troškova od 26.950 kuna. Na sreću, rješenje još nije pravomoćno jer ja taj novac  nemam i troškove zaista ne mogu platiti. Nakon što sam izgubila muža, ponovno sam kažnjena. A njegove ubojice možda svakodnevno slobodno prolaze pokraj mene - kaže Jasenka Borojević.

Na slučaj Borojević upozoreno je na nedavnoj konferenciji za novinare u Zagrebu, koju su organizirali Centar za suočavanje s prošlošću Documenta, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka. Tada je upozoreno na nužnost brže istrage i podizanja novih optužnica protiv pripadnika srpskih i hrvatskih vojnih postrojbi za zločine počinjene u Domovinskome ratu, no zatraženo je i da se poduzme sve kako bi se spriječile ovrhe sudskih troškova od obitelji ubijenih, s obzirom na to da su ta ubojstva i dalje neriješeni slučajevi.

Ključne riječi

Komentara 24

ZD
Zdravek
00:19 07.04.2011.

06.04.2011. u 21:26h tomaž je napisao/la: \"A koliko je hrvatski majki zaplakalo od četničke kame pa i dalje ustraju u svom bolu i jadu \" i to opravdava da su covjeka vezali i mucili? iz kojeg su zvjerinjaka tebe pustili?

Avatar seneka
seneka
19:45 06.04.2011.

Zaista živim u mračno doba,ali krv mučenika vapije do Gospodina.

FL
flick
00:30 07.04.2011.

07.04.2011. u 00:19h Zdravek je napisao/la: 06.04.2011. u 21:26h tomaž je napisao/la: \"A koliko je hrvatski majki zaplakalo od četničke kame pa i dalje ustraju u svom bolu i jadu \" i to opravdava da su covjeka vezali i mucili?? iz kojeg su zvjerinjaka tebe pustili? ----------------------------------------------------------------- A di su dokazi za to vezivanje i mučenje? Ako nisu otkriveni počinitelji i ako nema nikakvih svjedoka osim žene, onda se možda radi o notornom četniku koji je stradao dok se bavio terorizmom, a ne o civilu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije