Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKO SKYPEA

Muškarac u Srbiji osuđen na tri godine zatvora zbog kršenja samoizolacije

27.03.2020.
u 17:12

Osnovni sud u Dimitrovgradu donio je danas prvu presudu u Srbiji zbog kršenja samoizolacije, osudu od tri godine zatvora, a presuda je u okolnostima izvanrednog stanja, izrečena preko Skypa

U Srbiji je preminula osma žrtva zaraze koronavirusom, a potvrđen je još 71 novi slučaj te je ukupno 528 oboljelih, izvijestio je u petak Krizni stožer srbijanske vlade, a  izrečena je i prva trogodišnja zatvorska kazna za kršenje samoizolacije.

Muškarac (62) iz Šapca je umro u bolnici u tom gradu, na infektivnom odjelu i on je osmi preminuli pacijent od covida-19 u Srbiji.

U posljednja 24 sata hospitalizirano je 48 novih pacijenata, dok ih je 45 na respiratorima u nekoliko kliničkih centara u Srbiji.

Od službene pojave epidemije testirano je ukupno 1.715 osoba, a postotak smrtnosti je 1,52%, dok su 42 liječena pacijenta u dva uzastopna testiranja imala negativne rezultate i svi su otpušteni iz bolnica na kućni oporavak.

1/0

Najveće žarište zaraze i dalje je Beograd sa 219 slučajeva, a krizni stožer danas će razmatrati mogućnost preventivnog zatvaranja pojedinih gradova i gradskih cjelina kako bi se spriječilo ili usporilo širenje virusa.

Epidemiolog dr. Predrag Kon ustvrdio je da se situacija u Srbiji može ocijeniti kao "prilično zadovoljavajuća u općem nezadovoljavajućem stanju" i u usporedbi s drugim zemljama u kojima su žarišta koronavirusa.

Epidemiolozi ističu: Kritična iduća dva-tri tjedna

"Očekujemo da će sljedeća dva tjedna biti kritična, pred nama su dva-tri tjedna možda najteža dosad", ocijenio je dr Kon, a on i njegova kolegica dr Darja Kisić Tepavčević ponovili su poruku građanima da je u predstojećim danima "neophodna željezna disciplina".

Vide se jasno učinci provedenih mjera i može se reći da smo uradili dobar posao, barem usporedno analizirajući krivulje zaraze u zemljama gdje su stvorena žarišta COVID-a 19, premda se situacije mijenja iz sata u sat i može se oteti kontroli, ocijenili su srbijanski stručnjaci.

"Ulazimo u kritičan četvrti tjedan, kada se očekuje veliki porast broja oboljelih i vrijeme je da pokažemo odlučnost i odgovornost u cijeloj zemlji", istaknuli su liječnici.

Srbija se spremila za najgori scenarij, ali se nadamo da nam ti kapaciteti neće biti potrebni, rekla je dr Kisić Tepavčević, komentirajući pripremu privremene bolnice s oko 3.000 ležajeva u dvoranama Beogradskog sajma.

Trogodišnja zatvorska kazna za kršenje samoizolacije

Pozive liječnika prate i pozivi policije da osobe kojima je izrečena mjera izolacije poštuju naloge zdravstvenih vlasti, a u Srbiji je danas zabilježen i prvi slučaj izricanja presude za nepoštivanje tih mjera.

Osnovni sud u Dimitrovgradu donio je danas prvu presudu zbog kršenja samoizolacije, osudu od tri godine zatvora, a presuda je u okolnostima izvanrednog stanja, izečena posredstvom Skypa.

Nišlija S.Z.(1982) osuđen je na maksimalnu kaznu  za djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije".

To je ujedno bilo i prvo suđenje za kršenje mjere samoizolacije, a održano je posredstvom videoveze između suda i pritvorske jedinice u Pirotu.

Vlasti u Srbiji najavile su da će najstrože kažnjavati osobe koje prekrše rješenja o izolaciji, a u slučaju da prenesu zarazu i da oboljela osoba premine kazna je do 12 godina zatvora.

Komentara 3

Avatar Beograđaninn
Beograđaninn
20:24 27.03.2020.

Desilo se da gastarbajter iz Valjeva došao kući iz Evrope (dobio otkaz). I umesto da bude u samoizolaciji i karantinu napravi žurku i odma zarazi 40 ljudi. I sta da radiš takvom čoveku. Za takve je malo 3 godine.

DU
Deleted user
18:56 27.03.2020.

I kod nas tako treba. Kome je izrečena mjera izolacije taj ne smije pomišljati na gluposti koje kod nas rade. Ne razumiju da mjera samoizolacije znači da imaš kućni pritovor 2 tjedna i da ne smiješ ići van za ništa. Obitelj, roditelji, prijatelji, susjed ti mogu pomoći oko namirnica. Ako je dijete bolesno institucije će odraditi svoje, ali ne smiješ izaći van ni pod razno. A kod nas se biseri pozivaju na ustavna prava slobode kretanja dok postoji opravdana sumnja da će širiti virus. Ako neće lijepom riječi onda hoće poslušati pendrek, zatvor i velike novčane kazne.

Avatar Bošnjak42
Bošnjak42
09:09 28.03.2020.

E da je naš Bakir takav...Bosna bi bila jača 80%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije