Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPADI U TUĐE PODATKE

Protiv Milijana Brkića, njegova brata, Varge i Curića policija podnijela kaznenu prijavu

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.04.2019.
u 15:40

Prijava je podignuta protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinjena kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba

Policija je u ponedjeljak, ne otkrivajući identitete, izvijestila da je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenih djela "protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba" protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i njegova brata te dvojice osumnjičenika iz afere SMS Franje Varge i Blaža Curića.

U policijskom priopćenju stoji da su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Osijeka dovršili "kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina te su 15. travnja 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba".

"Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima.

Osnovanost sumnje u ova kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji s Uskokom", stoji u policijskom priopćenju.

Prema medijskim navodima, Brkić je prošlog tjedna ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge optuženoga u "aferi SMS".

Uz Brkića je, prema neslužbenim informacijama, osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih je saznanja policija navodno došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Uskok u "aferi SMS" tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Ključne riječi

Komentara 114

LB
lorena.benko2
15:53 15.04.2019.

kako to da policija nije pitala indexovce odakle njima mailovi martine dalic?

BO
Bojance
15:48 15.04.2019.

malo mi je cudno u cijeloj prici da je rijec o mailu, pa tko gleda zenin mail, eventualno mobitel

PO
pozornik66
16:19 15.04.2019.

Opet ekipa iz Oskeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije