Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opremanje MUP-a

MUP i HS-Produkt potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka za policiju

HS jurišna puška
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
17.11.2017.
u 15:29

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka, najavio je Božinović, uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin u Karlovcu su potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2, što je nastavak realizacije sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i te tvrtke koja proizvodi oružje potpisanog u rujnu.

Nakon što su, sukladno tom sporazumu, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošle opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama u konkurenciji s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču - HS-Produktu.

Ministar Božinović u petak je rekao kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija. "Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je 'da je to to', da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti", kazao je.

Istaknuo je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka. To znači, dodao je, da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

HS jurišna puška
1/6

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka, najavio je Božinović, uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: "Onoliko koliko bude trebalo“. Do kraja godine najavio je i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

 Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. "Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i 'erama' starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje", naveo je Pavlin.

Radi se o 'pulp-up' modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i "picatinny" šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

I Božinović i Pavlin izbjegli su reći kolika je vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali.

Komentara 15

DU
Deleted user
16:11 17.11.2017.

Ma vidi čuda.Netko se napokon sjetio da potičemo domaću proizvodnju a ne da non stop uvozimo. Tako su uniforme mogle raditi u Ženskom zatvoru Požega takozvana Orljava da nekome nije bilo u interesu ugasiti je i prodavati policiji u vojsci uvozni škart. Vojska,policija,vatrogasci,civilna zaštita sve se to može opremati bez ikakvih problema iz vlastite proizvodnje samo da ima interesa.

DU
Deleted user
18:26 17.11.2017.

Konačno da proizvodimo i kupujemo domaće proizvode bez obzira što se radi o puškama. Ovo je događaj ne godine nego stoljeća. Sada me baš interesira koliko se domoljuba našlo uvrijeđeno jer nisu mogli dobiti proviziju od nekog stranog proizvođača daa nam prodaju stari krš.

NA
navijeke
20:58 17.11.2017.

Izvanredno!! Konačno će se i u policiji "ciganke" izbaciti iz uporabe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije