Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAKONITE MIGRACIJE

MUP odgovorio Škori: Policija je sposobna štititi vanjsku granicu EU

Oružane snage
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/2
05.11.2019.
u 19:25

MUP je priopćio da su, sukladno zakonu, zaštita i nadzor državne granice te sprječavanje nezakonitih migracija primarna zadaća policije te da u ovom trenutku ne postoje sigurnosni ni humanitarni razlozi zbog kojih bi MUP cijenio potrebu za takvim angažmanom Oružanih snaga.

"Prateći trendove migracija te analizirajući rizike koji prate problematiku nezakonitih migracija, MUP je ustrojio i opremio jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija u Europi. Hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6500 policijskih službenika, posebno osposobljenih za poslove nadzora i zaštite državne granice te postupanja prema osjetljivim skupinama i tražiteljima međunarodne zaštite", ističu u MUP-u.

Pored navedenog, hrvatska policija raspolaže s još dodatnim snagama iz redova interventne i specijalne policije koji također, ovisno o vrsti terena, sudjeluju u obavljanju navedenih zadaća na najnepristupačnijim terenima, a u njenu opremljenost uloženo je oko 270 milijuna eura.

MUP podsjeća da je sukladno zakonu propisana iznimna mogućnost prema kojoj Oružane snage mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice te u tom slučaju postupaju po uputama policije.

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je u utorak u Dubrovniku kako je prvenstveni zadatak hrvatske policije štititi hrvatski teritorij i građane, ali da bi bilo dobro da se, dok ne bude prekasno, u postupak uključe i druge službe, prije svega Oružane snage.

"Današnji primjer i činjenica da se predsjednički kandidat na svom putu susreo s policijskim službenicima samo je dokaz prisutnosti i neselektivnog obavljanja nadzora, kako na granici, tako i u dubini teritorija", kažu u MUP-u.

 

 

Ključne riječi

Komentara 66

BA
barbaizamerike
19:16 05.11.2019.

Vojska zasto ne I to mrtva straza ulaz samo na kapiju Skoru I prve redove da odskuzi dug Domovini

BA
barbaizamerike
19:13 05.11.2019.

Ha Ha Skoro bi mozda bio Dragovoljac ko I 1990?

Avatar guza guzic
guza guzic
19:17 05.11.2019.

Skoro ovo isto govori kao i Miro Bulj hahaha isto sve tanak kandidat tanak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije