Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG ZAKONA

Most predlaže uvođenje novčane kazne za one koji uskrate pravo na pristup informacijama

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.10.2019.
u 11:36

– Ovom promjenom zakona mi ćemo onemogućiti dosadašnju praksu nedavanja informacija bez posljedica i sankcija, tako da će se svakom čelniku tijela javne vlasti koji uskrati informacije javnosti ovim zakonom uskratiti plaća – izjavio je Rober Podolnjak

Svakom čelniku tijela javne vlasti koji uskrati informacije javnosti treba uskratiti plaću, drže u Mostu koji zbog toga u saborsku proceduru upućuje svoj prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama.

Dosadašnju sankciju prekršajne odredbe, koja se, tvrde, pokazala neučinkovitom, mijenjaju tako da povjerenik za informiranje može izreći upravnu novčanu kaznu, kako za tijelo javne vlasti tako i za čelnike tijela javne vlasti. Tijela javne vlasti tako bi se mogla kazniti kaznom od 5 do 50 tisuća kuna, a čelnici tih tijela kaznom od 2 do 40 tisuća kuna.

– Kako se više ne bi događalo da tijela javne vlasti ili čelnici tih institucija više ne bi mogli odbijati dostaviti tražene informacije ili izvršavati naloge i odluke povjerenika za informiranje, predlažemo ove izmjene zakona. Podsjetimo samo koliko smo inzistirali na tome da HBOR da podatke o kreditima koje je odobrio. Doveli su taj slučaj čak do Vrhovnog suda. Sadašnji zakon koji mi želimo promijeniti daje mogućnost prekršajnih sankcija koje nisu toliko djelotvorne jer dugo traju, neke odu i u zastaru – objasnio je čelnik Mosta Božo Petrov.

Njegov kolega Robert Podolnjak naglašava kako bi se izricanjem kazne koju sada predlažu moglo neposredno učinkovito sankcionirati svakog čelnika tijela javne vlasti koji na bilo koji način ne izvršava naloge povjerenika za informiranje.

– Na temelju iskustva prve povjerenice za informiranje, koja je više puta rekla da je problem djelotvorne, brze, učinkovite sankcije ono što joj je otežavalo rad jer mnogi čelnici tijela javne vlasti ne žele poštovati naloge povjerenika, a isto je rekao i novi povjerenik, mi želimo našim prijedlogom osigurati brzu i učinkovitu provedbu naloga povjerenika za informiranje – kazao je Podolnjak.

Svaki čelnik koji se ogluši na naloge povjerenika, nastavlja, bit će učinkovito i vrlo brzo sankcioniran i neće se moći izvlačiti na dugotrajni postupak koji je često završavao u zastari.

– Ovom promjenom zakona mi ćemo onemogućiti dosadašnju praksu nedavanja informacija bez posljedica i sankcija, tako da će se svakom čelniku tijela javne vlasti koji uskrati informacije javnosti ovim zakonom uskratiti plaća – zaključuje Podolnjak.


 

Komentara 12

DU
Deleted user
11:55 01.10.2019.

Prikrivanje informacija temelj je njihove moći. Zato Plenky ne voli internetsko vrijeme nego zaziva predinternetsko kada se kontrolirao tijek informacija pogotovo na lokalnoj razini.

Avatar nessica
nessica
18:27 01.10.2019.

Novčanu kaznu primijeniti na sve ...od neizlaska na izbore pa na dalje....

DA
D.A.V.I.D
14:49 01.10.2019.

Lupali su po džepu za nedolaske u sabornicu na radna mjesta pa se nitko ne brine oko toga pa ni ovo neće polučit rezultat, otkaz ili zatvor pa da vidiš ali morate prvo prestat glasat za diktaturu HDZ/SDP kaste jer ako je referendum zabranjen o kakvoj mi demokraciji pa i pravu na pristup informacija govorimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije