Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unuka bana Perovića

“Moj je djed Rijeci darovao bolnicu, a ja ne mogu ni do stana”

perovic03
Goran Kovačić/PIXSELL
19.05.2010.
u 22:30

Ester Perović sa slijepom majkom Ksenijom živi u siromaštvu iščekujući rješavanje stambenoga pitanja. U Gradu tvrde da sve rade prema propisima.

Ester Perović (53) jedina je unuka i nasljednica hrvatskoga bana iz tridesetih godina prošloga stoljeća Ivana Perovića, ali i nezaposlena Riječanka koja sa slijepom majkom Ksenijom (88) već godinama jedva krpa kraj s krajem. Žive vrlo skromno i povučeno u starome iznajmljenom stanu na Trsatu, a jedini izvor novca za preživljavanje majčina je mirovina i “džeparac” što ga Ester, po struci ekonomski tehničar, dobije obavljajući sitne ili sezonske poslove.

Četiri godine bez pomaka

U rješavanje stambenog pitanja dviju žena obvezao se, u znak zahvale banu Peroviću za njegov doprinos Rijeci, uključiti i Grad, no ime Ester Perović već se četiri godine nije pomaknulo s osamdeset i sedmog mjesta na listi za dodjelu gradskoga stana u najam zaštićenim najmoprimcima.

– Pravo na najam stana ostvarila sam jer je moj djed zadužio grad poklonivši mu prvu zgradu Sušačke bolnice. Ipak, moje stambeno pitanje visi u zraku već godinama, a nitko iz Grada ne želi se očitovati o tome. Ljudi stalno dobivaju stanove, a ja sam vječno na istoj poziciji, iako sam, usto, i socijalni slučaj – tuži se Perović, koja je posljednje zanimanje čistačice morala ostaviti zbog zdravstvenih tegoba pa sada jedva preživljava.

Dodijelili 30 stanova

U gradskom Odjelu za komunalni sustav tvrde da se slučaj Ester Perović ipak rješava.

– Do danas je na temelju liste prioriteta, koja se primjenjuje od 2007. godine, u najam dodijeljeno trideset stanova osobama koje su se na listi nalazile ispred gospođe Perović, što znači da je ona trenutačno na pedeset i sedmom mjestu – objašnjava pročelnica Irena Miličević.

Usto, i Ksenija Perović, Esterina majka, imala je status zaštićenog najmoprimca u privatnom stanu, no otkazala ga je sama vlasnica te pred Općinskim sudom zatražila da se majka i kći isele iz stana. One su se na tu odluku žalile. Zakonski ne postoji obveza prema kojoj bismo im, kao jedinica lokalne samouprave, morali osigurati drugi stan, dodaje I. Miličević, no tvrdi i da je majci i kćeri, zbog njihova iznimno lošeg financijskog i zdravstvenog stanja, moguće pomoći drugačije – putem gradskog socijalnog programa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije