Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO SU OSUMNJIČENICI DOGOVARALI MITO

'Mogao sam ti odmah napisati da ne ideš praznih ruku. Koliko para traži?'

Zagreb: Privođenje osumnjičenih u prostorije USKOK-a
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
03.07.2021.
u 08:14

Kotrla je istražiteljima priznao da je to točno te je iznio opsežnu obranu nakon čega je pušten da se u nastavku postupka  brani sa slobode

Čuj, imam za tebe jedno malo pitanje. Sada sam bila kod šefa Odjela za promet pa me zanima jesi li ti spreman sufinancirati jedan mali poklon? - pita Jelana Barišić u rujnu 2020. Ivana Papića.

U tom trenutku ona je voditeljica građevinskih projekata u Bipi, a Papić je poduzetnik koji ima problema s projektom i dozvolom za njega. Ranije je u mjerodavni gradski ured predala tražene papire no stvar je zapela. Stoga ona stvar pokušava riješiti na način  na koji se  već u Hrvatskoj stvari rješavaju,a nakon što je i fizički otišla u spomenuti ured zove Papića, koji na njezin upit odgovara:

- Je l'' Kotrla? Odmah sam ti htio napisati da ne trebaš praznih ruku ići. Znam ja njega... Koliko para traži? - pita Papić J. Barišić.

- Trinaest dijeljeno na dva  je 650 - odgovara mu ona.

Dobro -  replicira joj  on.

-  No ne sada, već kada se izda - pojašnjava mu ona.

Video:  Među desetak osoba uhićen je i Bandićev rođak

Gore navedeno dio je tajno snimljenih razgovora između dvojca, koji je prošli tjedan uhićen u sklopu  policijsko-uskočke akcije koja se fokusirala na razmontiravanje koruptivne baštine pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Za sada je pokrenuto pet krakova istrage, odnosno radi se o pet akcija, a Papić i Jelena Barišić našali su se u onom djelu koji se bavi gradskim djelatnicima koji za mito raznim poduzetnicama  izdaju potrebne dozvole. U tom djelu  istragom je obuhvaćeno za sada 10 osoba predvođenih Milivojom Kotrlom, koji je nedavno  umirovljen. U inkriminirano vrijeme lani, Kotrla je bio voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet grada Zagreba, Gradskog ureda za prostorno uređenje. Bio je ovlašten  da odlučuje kome će  se izdati lokacijska dozvola te je izdavao suglasnost za tehničku dokumentaciju, pa ga se sumnjiči da je to koristio  kako bi uzimao mito.

Kotrla je istražiteljima priznao da je to točno te je iznio opsežnu obranu nakon čega je pušten da se u nastavku postupka  brani sa slobode. Na slobodu  je nakon ispitivanja u USKOK-u puštena većina njegovih  suosumnjičenika,  kao ranije spomenuta Jelena Barišić, Krešimir Huzjan, Dubravko Milojević, Sanja Borisavljević i Goran Miličić. USKOK je tražio određivanje istražnog zatvora za Darka Baruna, pomoćnika pročelnika u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu Papića te Ivana Rukavinu i Zdravka Čabraju. Ovoj potonjoj dvojici sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je mjere opreza odnosno obvezu javljanja u nadležnu policijsku postaju,  dok  su Papić i Barun završili iza rešetaka.

A kako se "poslovalo" u gradu Zagrebu za vrijeme ere Milana Bandića može  čuti iz povećeg broja tajno snimljenih razgovora Kotrle i ostalih osumnjičenika u  kojima oni međusobno prepričavaju gdje se i zbog čega nalaze te tko traži koliko novca, kao i što će se s tim novcem dogoditi. Tako J. Barišić Papiću 3. rujna lani šalje poruku u  kojoj piše:

- Idem  večeras na skupu kavu u Zaprešić, a mi se vidimo drugi put.

Skupa kava je sastanak s Kotrlom, na kojoj je očito sve dogovoreno što se može shvatiti iz daljnje komunikacije J. Barišić i Papića. Njih se dvoje 11. rujna lani sastaju u Papićevom lokalu u Maksimiru, a nakon kraćeg vremena Papić iz muške torbice vadi bijelu kuvertu i daje je J. Barišić  koju ona sprema u svoju torbicu.

- To je za gospodina. Tražio me da mu to sinoć donesem u Zaprešić. Rekla sam mu da ne mogu 10.000 dignuti  na bankomatu- kaže ona Papiću, nakon što je uzela novac.

- On je trebao biti pročelnik - kaže joj Papić kroz smijeh te je pita: Što me nisi nazvala da ti donesem?

Sumnje USKOK-a da je tu riječ i primanju i davanju mita, potvrđuju dva od tri aktera ove priče. Kotrla i J. Barišić su iznijeli  svoje obrane te su priznali  počinjenje djela.

- Točno je da sam primio mito. Jelena Barišić je projektantica i žalila se  rješenje  o naknadi koju je potrebno platiti za dodatna parkirana  mjesta.  Dogovorili smo da napiše žalbu, a za to mi je nakon što je donesena odluka u čijoj sam izradi i ja sudjelovao, dala novčanu naknadu od 1300 eura. Oko toga nisam razgovarao s Papićem već s njom, koja mi je neposredno predala novac - kazao je Kotrla.

Priznao je i da je po sličnom principu, za rješavanje problema, uzeo i 5000 eura od Krešimira Huzjana te da je zajedno sa Zdravkom  Čabrajom za novčanu naknadu "rješavao" i problem Ivanu Rukavini. Sastanci između Kotrle i osumnjičenika koji mu daju novac, odvijaju se po parkinzima i restoranima, a istražitelji koji su Kotrlu  i ostale tajno pratili i prisluškivali snimili su i  pojedine situacije kada se Kotrla s nekim sastaje,  taj netko mu daje novac, a on potom kuverte s novcem stavlja u džep. Neke od tih primopredaja novca odvijale su se i na parkingu  zagrebačkog poglavarstva. A kako te muljaže izgledaju čuje se u jednom tajno snimljenom razgovoru, koji se odnosi na poduzetnike koji traže dozvole i za to su spremni dati novac pa Čabraja kaže Kotrli:

- Ovome ću reći cijenu 25, a  onome dati 20, pa ćemo nas dvojica podijeliti 5000 kuna, da imamo za kavu.

Komentara 26

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
08:52 03.07.2021.

e da Miki nije na plausi odapeo koga bi bilo briga za ovakove kradje..ha,ha,ha

RE
REYAM
08:55 03.07.2021.

Nebi bilo čudno da kasnije Ustavni sud utvrdi da su ovoj sirotinji narušena njihova prava i da snimanja njihovih razgovora nisu u skladu sa kojekakvim zakonima.

DU
Deleted user
08:41 03.07.2021.

Šta je s onima kaj su pokrali stotine milijuna ? Ne želimo kokošare za predstavu nego prave igrače, znamo da ih ima više od 10 u ovih 20 godina Bandića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije