Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trostruki ubojica posljednjih devet rođendana dočekao iza rešetaka

Mlađana više za vikend ne puštaju kući

crn-mladjan-txt.jpg
import
15.02.2007.
u 20:09

U Kaznionicu u Lepoglavi, gdje Srđan Mlađan zatvorske dane krati vježbanjem u teretani, stigle su sve tri presude po kojima je osuđen na ukupno 29 godina zatvora. Kazne, jer nisu ujedinjene, izdržava jednu po jednu. Mlađan nije radno angažiran jer to nije tražio. U posjet mu dolaze roditelji, ali ti susreti nisu odveć česti. Smješten je na odjelu pojačanog nadzora, ne radi izgrede, nema pogodnosti izlaska na vikend, nije tražio pomilovanje, na njegovu adresu više ne stižu pisma obožavatelja... Svoj 26. rođendan dočekat će, baš kao i devet prethodnih, unutar zatvorskih zidina.

Puno plakao kao dijete
Tko je mladić na čiji se spomen, osobito stanovnicima sisačke regije, ali i diljem Hrvatske, doslovno ledi krv u žilama, što je svojedobno pokazala panika koju je izazvala vijest objavljena na lokalnom radiju da je opet pobjegao? Rođen je u Sisku i jedinac je Nediljke i Mladena Mlađana. Kao maleno dijete, zabilježili su liječnici, puno je plakao i često tražio hranu. S roditeljima i bakom do rata je živio u Petrinji, poslije se preselio u Sisak. Od dvanaeste je trenirao hrvanje u HK Sisak pa je čak bio i državni prvak. No, s nepunih četrnaest počeo je izbjegavati školu, postao je povučen, šutljiv... Već tada počeli su njegovi prvi problemi sa zakonom. Ali, za njih nikad nije odgovarao jer je, zakonski gledano, bio dijete. Godinu poslije, zbog paljenja škole, razbijanja i krađa, upućen je u Odgojni dom u Ivancu. Tijekom vještačenja obavljenih prema nalogu suda, osvrnuo se i na to razdoblje:  Život sam posvetio kriminalu. Do te sam spoznaje došao s otprilike trinaest godina. Kad pokušaš nešto što ti se svidi, teško to napustiš. Uzbuđivao me osjećaj da činim ono što drugi ne smiju. Te 1996. proveo je mjesec i pol na psihoterapijskom tretmanu u Specijalnoj bolnici za psihijatriju djece i mladeži u Zagrebu.

Upozorenje liječnika
Otpusna dijagnoza bila je adolescentska kriza sa psihotičnom dekompenzacijom. Liječnici su zabilježili da je moguć razvoj psihoze. Prije izricanja prve presude stručni je tim upozorio da kod njega postoji "razina društvene opasnosti za okolinu". Međutim, u Kaznionici u Požegi nije tražio psihijatrijsku pomoć, a za pregleda 1999. nikakve smetnje nisu zamijećene. Mjesec i pol prije no što je ubio policajca, bio je kod zatvorskog liječnika, ali samo zato da uzme kremu za kožu!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije