Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demografija i kriza

Mirovine će realno zaostajati za plaćama, pad se može tek ublažiti

'SPECIJAL OBZOR, 09.02.2012., Zagreb - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsic.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
17.04.2012.
u 08:00

Reforma - Veća stopa izdvajanja za drugi stup, a rasterećenje plaća smanjenjem doprinosa

Idućeg će se ponedjeljka u Zagrebu održati okrugli stol na koji je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozvalo brojne domaće stručnjake i sve interesne skupine kako bi se raspravljalo o mirovinskoj reformi.

>> Kretanje budućih mirovina bez promjene doprinosa

Plan za 2013. godinu

Postoji plan da se od početka 2013. poveća stopa izdvajanja za drugi stup s pet na sedam posto. Ukupna cijena rada ne bi se povećala jer bi usporedo s time Vlada išla na daljnje smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 13 na 9 posto! Očekuju se promjene i u radu mirovinskih fondova te olakšice za izdvajanja u treći stup. Hrvatske su mirovinske perspektive loše: zbog izjednačena broja zaposlenih i umirovljenika Hrvatska u idućim desetljećima neće uspjeti sačuvati ni dosadašnju razinu mirovinskog standarda. Očekuje se da će mirovine padati prema 30 posto prosječne plaće u državi, a brojne simulacije koje su proveli Ekonomski institut i Svjetska banka pokazuju da zbog loših demografskih trendova relativno zaostajanje mirovina za plaćama nije moguće zaustaviti nego samo ublažiti. Jedna od mjera kojom se to može učiniti povećanje je stope izdvajanja za drugi stup. Kada je počinjala reforma prije desetak godina, bio je plan da se stopa postupno poveća na deset posto, no bivše su vlade stalno odgađale to rješenje. Analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić kaže da će izdaci za mirovine dugoročno biti najveća prijetnja javnim financijama zbog čega pozdravlja odluku da se poveća izdvajanje u drugi stup.

– Potrebno je danas nešto poduzeti da bi se učinci vidjeli tek za dva ili tri desetljeća – kaže Šantić. No, kratkoročno ta mjera može loše djelovati na ekonomiju i standard.

Pad standarda

Povećanjem izdvajanja u drugi stup pad plaća protegnuo bi se na petu godinu, što će još usporiti potrošnju i pretpostavke za rast BDP-a. K tome, od 2013. slijedi ukidanje nulte stope PDV-a, poskupjet će energenti, neke će se trošarine povećati zbog usklađivanja s EU, što sve treba imati na umu pri konačnom odlučivanju. Iz Instituta za javne financije upozoravaju na čvrst stav da Vlada ne smije smanjivati prihode proračuna, bilo da je riječ o porezima ili o doprinosima, dok se ne smanje rashodi.

– Ne vjerujem da se u tako kratkom roku mogu smanjiti izdaci za zdravstvo da bi se pokrio očekivani manjak koji će nastati smanjenjem zdravstvenih doprinosa – kaže Predrag Bejaković, analitičar Instituta.

Komentara 105

MA
margaritas
08:08 17.04.2012.

kako moze jedan vrhunski ljecnik onkolog biti strucnjak za mirovinsku reformu

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:09 17.04.2012.

750 000 branitelja, 1 200 000 umirovljenika,a tek 931 000 uposlenih uglavnom u državnim tvrtkama ( neprofitabilnim ), te još 400 000 nezasposlenih, G O L E M O, su opterećenje ! na Mirovinski

TI
tintilinic100
08:07 17.04.2012.

Vrlo jednostavno. Povećati izdvajanja.. i problem je riješen. Tqkav mogu biti i ja ministar. Do kuda nas mogu pritiskati.....==?? Mogu li staviti porez 75 posto na plaću.. do kuda to može ići???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije