Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
75. OBLJETNICA

Miroslav Piplica, predstavnik Hrvata u Austriji odao počast žrtvama Bleiburške tragedije

Miroslav Piplica
Foto: Privatni arhiv
1/3
16.05.2020.
u 12:11

'Ja već 30 godina, bez obzira tko je na vlasti u Austriji i Hrvatskoj u spomen žrtvama s Bleiburga dolazim na komemoraciju na Bleiburško polje', rekao je Piplica

Nakon što je hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić u ime Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u subotu ujutro odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i tihom komemoracijom, obzirom na zabranu okupljanja u Austriji više od 10 osoba zbog širenja koronavirusa, obilježio 75. obljetnicu Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, na Bleiburško su polje potom počeli pristizati i ostali Hrvati iz Austrije.

Među njima i Miroslav Piplica predstavnik Hrvata iz Austrije u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, te bečki Hrvat Rafajl Ćelebić, koji su također polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika na Bleiburškom polju odali počast mučki ubijenim žrtvama Bleiburške tragedije u maršu smrti, nakon Drugog svjetskog rata.

„Ja već 30 godina, bez obzira tko je na vlasti u Austriji i Hrvatskoj, u spomen žrtvama s Bleiburga dolazim na komemoraciju na Bleiburško polje kako bi odao počast nedužno ubijenima“, rekao je za Večernji list Miroslav Piplica.

Na upit kako izgleda ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu, obzirom na zabranu okupljanja više od 10 osoba prema odluci austrijske Vlade zbog sprečavanja širenja koronavirusa, Piplica je odgovorio:

Dostojanstveno i tiho! Dođu dvoje po dvoje ljudi, zapale svijeću, polože vijenac ili cvijeće, pomole se i odu. Najviše je bilo policije, a oko 10 sati ujutro bilo je i negdje oko 15-tak austrijskih prosvjednika“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije