Naslovnica Vijesti Hrvatska

CMS uoči obljetnice: Hrvatska radije komemorira mir i slavi rat

Pozitivnim smatraju što je premijer Andrej Plenković izdvojio mirnu reintegraciju kao mogući model izgradnje mira u drugim oružanim sukobima, ali drže da je to na diplomatskoj razini izvedeno vrlo nespretno
14. siječnja 2018. u 14:22 13 komentara 1058 prikaza
Borovo 1997.
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Centar za mirovne studije (CMS) ocijenio je u nedjelju uoči dvadesete godišnjice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja da taj ključni datum iz novije hrvatske povijesti ni ove godine neće biti dostojno obilježen, što pokazuje, smatraju, da Hrvatska radije komemorira mir i slavi rat.

vukovar Domovinski rat 'Naplata ratne štete od Srbije? Osnujmo fond iz kojeg ćemo obeštetiti sve žrtve'

U ponedjeljak, 15. siječnja navršava se dvadeset godina od završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kojom je Hrvatska pod puni suverenitet vratila čitav svoj teritorij bez, ispaljenog metka ili izgubljenog ljudskog života, priopćio je Centar za mirovne studije.

Upozorava, međutim, da kao i proteklih godina, ni ove godine taj datum neće biti dostojno obilježen jer se brojne vojne akcije redovno obilježavaju pod pokroviteljstvom državnih dužnosnika pri čemu se za obilježavanje vojno-redarstvene akcije Oluja izdvajaju proračunska sredstva i organiziraju vojne parade, dok je mirna reintegracija i dalje na marginama interesa državne politike.

Borovo 1997.
1 / 38
Vukovar: Brojna izaslanstva na Memorijalnom groblju položila vijence za poginule

„To nam govori kako RH još uvijek radije komemorira mir i slavi rat“, kažu u Centru za mirovne studije, podsjećajući da već niz godina zagovaraju da obilježavanje mirne reintegracije postane centralni događaj sjećanja na rat.

To bi, smatraju, bila prilika za dugoročnu izgradnju mira u zemlji i regiji, dok stavljanje naglaska samo na obilježavanje vojnih akcija ne može biti jamstvo miru.

"Zadnjih godina raste interes vladajućih za proces mirne reintegracije"

Centar za mirovne studije pozdravlja činjenicu da zadnjih nekoliko godina raste interes vladajućih struktura za proces mirne reintegracije. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 2016. je bila pokroviteljica obilježavanja tog datuma u Vukovaru, a i ove godine će ga obilježiti, iako, napominju, primarno kroz prijem za diplomatski kor.

Pozitivnim smatraju i što je premijer Andrej Plenković izdvojio mirnu reintegraciju kao mogući model izgradnje mira u drugim oružanim sukobima, ali drže da je to na diplomatskoj razini izvedeno vrlo nespretno, što je dovelo do negativne reakcije ruske stane.

Susret u Beogradu 'OBMANJIVALI SU HRVATE' Vučić: Ispričavam se što sam rekao istinu, više je nestalih Srba nego Hrvata

Taj „diplomatski gaf“ nikako ne treba obeshrabriti druge u zagovaranju mirnog rješavanja sukoba u međunarodnim odnosima, pogotovo kroz projekte međunarodne razvojne suradnje koje primarno moraju provoditi organizacije civilnog društva, a ne državne delegacije, navodi Centar.

Uspoređujući odnos države prema mirnoj reintegraciji s odnosom države prema održivom miru i razvoju, Centar za mirovne studije navodi da je Hrvatska u proračunu za 2018. najviše sredstva za kapitalna ulaganja usmjerila u sektor obrane, umjesto u sektor obrazovanja ili zdravstva. 

"Reforma obrazovanja ne donosi priliku da mladi uče o nenasilju"

Reforma obrazovnog sustava je sužena na informatiku i informatizaciju, i dalje bez prilika mladim generacijama da uče o nenasilju, za demokraciju i poštivanje različitosti.

Odnos države prema izbjeglicama, ističe Centar, sve više odlazi u krivi smjer, o čemu svjedoče brojne povrede ljudskih prava izbjeglica i nasilno postupanje policije. Konačno, u ovom trenutku Hrvatska je u diplomatskom sukobu skoro sa svim svojim susjedima, navodi Centar.

Zaključuje da Hrvatska, gotovo 23 godine od završetka rata i 20 godina od povratka svih okupiranih teritorija nije odlučno promijenila smjer razvoja u politike koje su garancija održivom miru. „Mitovi rata i dalje koče politike izgradnje mira. Sjećanja na rat i dalje su važnija nego sjećanja na mir“, zaključuje Centar za mirovne studije

Sve političke stranke u Hrvatskoj Centar je pozvao da krenu u izgradnju konsenzusa oko mirne reintegracije, prepoznaju važnost i vrijednost tog procesa i u narednom desetljeću, te da se svi skupa „malo odmorimo“ od obilježavanja rata i krenemo obilježavati i graditi mir.

Izražavajući zahvalu svima koji su sudjelovali u procesu mirne reintegracije i predano radili na uspostavi mira s jedne i s druge strane, Centar navodi kako se nada da će doći i taj trenutak kad će  Republika Hrvatska više slaviti mir nego rat.

Pogledajte i galeriju komemoracije za Slobodana Praljka

Borovo 1997.
1 / 18
Zagreb: Upisivanje u knjigu žalosti na komemoraciji za generala Slobodana Praljka
Obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Širinci 92" Širinci 92 Obilježena obljetnica prve velike pobjede u Domovinskom ratu za 93. i 95. Zbog raketiranja Siska i ubijanja civila istraga protiv Čeleketića i petorice 'krajinskih' zapovjednika vukovar Sud u Beogradu Za Ovčaru potvrđene kazne do 20 godina za 8 optuženika, četvorica oslobođena
 • Avatar močuga
  močuga:

  Koje gluposti....naravno da smo prvenstveno RATOM došli do MIRA....jer one spodobe i ljudski šljam od četnika ništa drugo priznavao nije osim sile i ognja. Znakovito je samo da VI iz cms-a i sličnih udruga imate jako sličan sadržaj upravo sa ... prikaži još! tim likovima u srbiji...gotovo pa ista frekvencija....

 • sdpesticid:

  kao i oni četnici u tenji, baš su se fino integrirali u hrvatsko društvo, u mup rh čak. sve miroljubivi a u džepu šajkača i kokarda. samo čekaju ''miran'' završetak integracije.

 • Deleted user:

  Ovaj Sorošev ološ treba skinuti s državnog proračuna, izbaciti iz gradskog prostora kojeg im je Bandić dao na uporabu te istražiti tko od njih radi i za koje strane obavještajne službe.