Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKONSTRUKCIJA UBOJSTVA

Kavanski pjevač satima na kiši čekao žrtvu

Mirko Marić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
10.12.2017.
u 10:03

Mirko Marić čekao je Stipana Ivića s napunjenim pištoljem. Kad se ovaj pojavio, prišao je vozilu i kroz staklo u njega ispalio pet hitaca

Međusobne prijetnje, naručena premlaćivanja, palež vozila te na koncu ubojstvo. Događaji su to koji se mogu rekonstruirati iz međusobnog odnosa obitelji Ivić i Marić, a o većini toga proteklih su mjeseci izvještavale i novinske crne kronike. No da je sve na neki način povezano, doznalo se tek nakon što je Mirko Marić (39), pjevač narodne glazbe koji je povremeno nastupao po zagrebačkim noćnim klubovima, ubio Stipana Ivića (37), bivšeg izbacivača i kickboxera. Ubojstvo se dogodilo 7. svibnja u 2.53 sati na parkiralištu ispred ugostiteljskog kluba Element u zagrebačkom naselju Špansko.

Sastanak s djevojkom

Marić je Ivića satima čekao, prethodno se dovezavši taksijem iz Ivanić Grada, gdje je bio na proslavi Đurđevdana kod obiteljskog prijatelja. Oni koji ga znaju primijetili su da je taj dan bio potišten, a bilo im je čudno i što su drugi Marića, dežurnog veseljaka, trebali moljakati da im nešto zapjeva.

U jednom trenutku je prijateljima kazao da se ide naći s djevojkom. No sastanak s djevojkom bio je samo izgovor za zločin koji je namjeravao počiniti. Jer Marić je sjeo u taksi, odvezao se doma, rekao taksistu da ga pričeka, presvukao se, uzeo pištolj te taksistu rekao da ga odveze u Špansko. Tamo je satima na kiši stajao čekajući da se Ivić pojavi.

Kada se to konačno dogodilo, prišao je Ivićevu vozilu i kroz staklo u njega ispalio pet hitaca. Nakon toga je pobjegao. Otišao je do rođaka, kojem je kazao što je učinio, a nekih desetak sati nakon ubojstva, u pratnji odvjetnika predao se policiji. Sa sobom je donio i pištolj iz kojeg je pucao i čahure koje su se tom prigodom rasule po tlu.

– U jednom trenutku u meni se nešto prolomilo i odlučio sam ubiti Ivića koji mi je prijetio. Ivić je dao premlatiti i mog rođaka Ivka Marića. Ivku su slomili lubanju i zapalili mu automobil. I meni je Ivić prijetio više puta, a ja sam ga prijavljivao policiji. Bojao sam se i da meni nešto napravi. Dočekao sam ga skriven iza štanda, a kada je došao autom, prišao sam mu i pucao u glavu. Vidio sam da mu je glava klonula... – ispričao je istražiteljima Marić nakon što se predao.

Taj njegov iskaz dio je optužnice podignute protiv njega, a suđenje zbog Ivićeva ubojstva trebalo bi mu idući tjedan početi na zagrebačkom Županijskom sudu. Na tom suđenju svjedoci će biti i Ivko Marić, ali i Ivan Tolić. Prvi je Marićev, drugi Ivićev rođak. Veže ih i činjenica što su obojica bila napadnuta i pretučena. Mariću se to dogodilo lanjskog prosinca ispred lokala Poppy u Buzinu kada ga je nepoznati napadač najprije pošpricao suzavcem, a zatim i brutalno izudarao šipkom, slomivši mu lubanju i pet rebara. Tolić, koji je našao ranjenog Ivića u vozilu parkiranom pred Elementom – Ivić je nakon desetak dana preminuo u bolnici – napadnut je u studenom 2017. Bila je to klasična “sačekuša” jer su ga napadači dočekali pred klubom Armus na Samoborskoj cesti.

Letvom po glavi

Dočekali su ga kada je izašao iz kluba, a napali dok je hodao prema automobilu. Prvo su ga pošpricali suzavcem, a zatim ga je jedan od njih izudarao drevnom letvom. Tolić je bio lakše ozlijeđen, a uoči upada da je napadnut i pretučen na isti način kao i Ivko Marić. Suvišno je reći da Marić vjerojatno smatra kako iza napada stoji netko blizak Ivićima, a Tolić da je njega napao netko blizak Marićima. Je li to uistinu tako, teško je reći jer policija ni jedan od ta dva napada nije razriješila. Točnije, zbog napada na Ivića bio je uhićen Roman P. (40), no istragom je utvrđeno da je u vrijeme napada bio u Koprivnici. Osim što je brutalno pretučen u prosincu lani, Ivku Mariću je netko u ožujku ove godine zapalio automobil, zbog čega je uhićen J. M. (45). Njega se sumnjičilo da je vozilo zapalio po nečijoj narudžbi, a policija je sumnjala da je to naručio upravo Ivić. No postupak protiv Ivića, koliko je poznato, nije pokrenut, a dva mjeseca nakon paleža automobila Ivka Marića, njegov rođak Mirko pucao je u Ivića nanijevši mu ozljede od kojih je Ivić nekoliko dana poslije preminuo.

 

“Zvijezde” crnih kronika

Jesu li sukobi između obitelji Ivić i Marić motiv ubojstva, utvrđivat će se i tijekom suđenja. No prije no što su obje obitelji postale “zvijezde” crnih kronika, Stipan Ivić te Ivko i Mirko Marić bili su u dobrim, čak prijateljskim odnosima. A onda su se sredinom 2016. u jednom klubu na Jarunu sukobili Ivko Marić i Stipan Ivić, a prema kazivanju upućenih svjedoka, Ivić je u toj priči izvukao deblji kraj, zbog čega se navodno Marićima odlučio osvetiti. Mirko Marić u istrazi je ispričao kako je dobivao prijeteće poruke, o čemu su svjedočili i neki drugi svjedoci.

– Svi smo mi bili dobri prijatelji dok Stipan Ivić nije upao u lovu i od tog trenutka on nije birao što kome radi. Svima nama zaredali su problemi, a smatrali smo da u pozadini tih problema stoji upravo Stipan Ivić. Mirko je dobivao prijeteće poruke i pozive. U porukama mu je bilo rečeno da ga nitko neće spasiti, da rodi 50.000 eura i da slučajno ne ide to prijavljivati policiji. Osoba koja bi nazvala Mirka šutjela bi i dahtala u telefon, a on je mislio da iza toga stoji Stipan Ivić – kazao je u istrazi Marićev prijatelj Dino Petrović.

I dok ljudi bliski Mariću za sve svoje probleme krive Stipana Ivića, optužujući ga i za prijetnje i za paleže i za premlaćivanja, oni bliski Iviću pričaju sasvim drugu priču.

Prema njima, sukob između Ivka Marića i Stipana Ivića, koji je započeo spiralu međusobnog nasilja koja je okončana ubojstvom, počeo je zbog – droge. Konkretnije, sve je počelo jer je Ivić odbio prijedlog Ivka Marića da u svojim lokalima prodaje drogu.

– Moj je brat to kategorički odbio i distancirao se od Ivka. Što se tiče Mirka Marića, šokirao sam se kada sam čuo da on stoji iza ubojstva mog brata. Mirko nikada nije bio u sukobu sa Stipanom, a povremeno je kao zamjena pjevao u lokalima koje mi držimo. Ova situacija mi je izuzetno teška, bojim se za sebe i obitelj, a dobio sam i prijetnje koje sam prijavio policiji – iskazivao je u istrazi Ivica Ivić, brat ubijenog Stipana.

Suđenje Mirku Mariću tako će se, osim Ivićevim ubojstvom, vjerojatno baviti i kompliciranim odnosima dviju obitelji jer se, po svemu sudeći, u tim odnosima krije motiv krvavog čina. U trenutku ubojstva Marić je, inače, bio pod utjecajem opijata i blago alkoholiziran, a po mišljenju vještaka njegova mogućnost shvaćanja vlastitih postupka bila je smanjena, no ne bitno.      

Komentara 8

AL
alf
10:19 10.12.2017.

Na proslavi "Djurdjevdana". Odakle je stigao ovaj novinarcic?

AS
atilla sb 1986
10:21 10.12.2017.

Ivana duso draga...

ZA
zagora
18:44 10.12.2017.

Pjevao narodne pjesme. nije nego CAJKE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije