Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moguća smjena

Mirko Bilandžić kandidat za novog šefa tajne službe SOA?

'16.05.2012., Zagreb - Seminar o teroristickom djelovanju na poslovanje odrzan u Vijecnici Hrvatske gospodarske komore. Mirko Bilandzic.  Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna Filic/PIXSELL'
08.09.2012.
u 19:50

Profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta ušao u kombinaciju za mogućeg nasljednika Josipa Buljevića

Dr. sc. Mirko Bilandžić najozbiljniji je kandidat da od listopada ove godine postane novi ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije.

Kako tvrde naši izvori, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta dogovorio je svoju kandidaturu za tu poziciju na kojoj bi trebao naslijediti Josipa Buljevića, kojem 10. listopada istječe mandat.

Iako je Bilandžić iz Milanovićeva rodnoga kraja, Cetinske krajine, i iako se znaju iz državne službe, sve to, kako se može čuti, nije utjecalo na njegovu odluku da prihvati kandidaturu. Bilandžić je navodno postavio uvjet da se SOA depolitizira i profesionalizira te da u domeni nacionalne sigurnosti nema više nikoga zaštićenog u Hrvatskoj, da svatko može biti i postati predmet obrade SOA-e ako uđe u tu domenu pa bili to i šef države ili premijer. Kako doznajemo, na čelno mjesto jedne od ključnih državnih institucija mogao bi doći čovjek koji ne pripada nijednoj stranačkoj opciji i nikad nije bio u operativnoj politici. Bilandžić usto, ako imenovanje prođe, neće biti novopečeni u SOA-i. On je od 1992. do 2006. radio u institucijama sustava nacionalne sigurnosti, od najnižeg operativca u SZUP-u, kontraobavještajca i obavještajca do više razine menadžmenta, pa je bio i pomoćnik ravnatelja Protuobavještajne agencije koja je ujedinjenjem s Obavještajnom agencijom 2006. preimenovana u SOA-u.

Bilandžićeva biografija svima je dostupna na internetu. Rođen je 1968., diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na istom fakultetu stekao je 2004. doktorat znanosti u području međunarodnih odnosa. Docent je na Odsjeku za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, objavio je više knjiga te nekoliko desetaka znanstvenih i stručnih radova, glavni je urednik znanstvenog časopisa "Polemos". Očekuje se da će se Bilandžić nakon 15. rujna pojaviti pred saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Svojim supotpisom trebali bi ga imenovati predsjednik Josipović i premijer Milanović.

Bilandžić naš upit o imenovanju nije htio komentirati.

>> Zgrada SOA-e otporna na metke, eksplozije i prisluškivanje

Komentara 37

OB
-obrisani-
20:11 08.09.2012.

Prasvi čovjek na pravom mjestu, samo kako će prevladati i rješiti i Karamarkove polupismene seljačine koje je taj odvratni Juda nagomulao u SOa-i ???

TM
tom milles
20:13 08.09.2012.

Čast ovome gospodinu no međunarodni terorizam je jedna situacija a kumrovečke škole jedan sasvim drugi i u međuvremenu max usavršen način terorizma koji uvjeren sam ne podliježe kako znanjima tako i saznanjima profesora.Kumrovečki terorizmam, dakle usavršen je u korištenju svihh onih znanja koja su predhodila rušenju ex Yuge a nastavak se zna kao i rezultat svega toga da nitko u zatvoru nije osim sitnih kriminalaca i prijestupnika.Kumrovečki pak đaci lagodno žive i još uvijek lagodno, legalno zarađuju.Što se špijunaže stranih obv. službi tiče one i dalje kontinuirano rade nesmetano...

BE
bernardica2
20:07 08.09.2012.

ovo je tek prijedlog..a di su misljenja..judi..iz faha..eto..za mene..on je prekfalificiran..po slolskoj..spremni..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije