Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIZIRALI VODSTVO

Ministri u Splitu osudili govor mržnje u aferi WhatsApp

Davor Božinović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
12.11.2019.
u 17:54

Na pitanje što ako se članove HDZ-a koji su u tim grupama izbaci iz stranke, a oni je nakon toga tuže, ministar Bošnjaković je odgovorio da će to tek vidjeti jer najprije treba provjeriti tko je i što, a zatim provesti postupak

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Dražen Bošnjaković i Davor Božinović te politički tajnik HDZ-a Ante Sanader u utorak su Splitu u vezi s porukama pojedinih članova HDZ-a na WhatsAppu i Viberu osudili svaki govor mržnje ili govor kojim se prijeti, ističući da je Predsjedništvo HDZ-a o tome izreklo jasno stajalište.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je novinarima nakon konferencije "Europa koja štiti svoje građane" kako nema neki poseban komentar s obzirom na to da je predsjednik sve rekao, a unutar stranke imaju tijela koja su ovlaštena postupati ako netko prekrši statut te donositi odluke.

Na pitanje što ako se članove HDZ-a koji su u tim grupama izbaci iz stranke, a oni je nakon toga tuže, ministar Bošnjaković je odgovorio da će to tek vidjeti jer najprije treba provjeriti tko je i što, a zatim provesti postupak, nakon čega će se razgovarati o svim pojedinostima. Dodao je kako treba pitati ljude koji su im bili motivi da takve stvari pišu te da, po njegovu mišljenju, onome tko je u stanju slati takve poruke mržnje i nije mjesto u stranci.

"Osuđujem svaki govor mržnje ili govor gdje se nekome prijeti. Nije dobrodošao i apsolutno bez obzira bilo to u stranci ili šire u društvu. Apsolutno to osuđujem", rekao je ministar Bošnjaković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je o tome sve rečeno, da je Predsjedništvo HDZ-a "dalo jasan stav". Dodao je da je članstvo u političkim strankama dragovoljno, no - kada netko postane član političke stranke - mora slijediti statutarne odredbe i vrijednosti koje ta stranka promiče. Rekao je i da su se stranka i Predsjedništvo tu vrlo jasno postavili.

Ante Sanader smatra da govor mržnje ne priliči nikome, tako ni nekim aktivistima na WhatsAppu i Viberu te na Facebook grupi, a za nazive tih grupa "Uskoci" i "Hajduci" je rekao kako je to sloboda naziva grupa. "Nije problem naziv grupe, problem je govor mržnje", ocijenio je Sanader.

Afera WhatsApp nastala je kad su članovi HDZ- a u svojim prepiskama preko aplikacija kritizirali vodstvo stranke, na što su dobili odgovor kako imaju punu slobodu izražavanja, mišljenja i kritika, ali stranka neće tolerirati govor mržnje i neprimjerenu komunikaciju. 

Komentara 7

VA
Vagabundo
19:34 12.11.2019.

Slazem se s Bozinovicem. Oni koji narusavaju ugled stranci, koje su i clanovi, moraju snositi adekvatne sankcije

DD
duda.dudica
19:39 12.11.2019.

Drago mi je sto je vecina HDZovih clanova osudila ovakav govor mrznje. Sramota koju ce snositi clanovi grupe nakon sto se objave njihova imena biti ce dovoljna kazna.

DU
Deleted user
18:23 12.11.2019.

verbalni delikt=govor mrznje uvijek jedno te isto... neka ministri svaki ponsosob dadne definiciju govora mrznje da ljudi znaju . ..jer ministri i predsjednik vlade su ipak dike hrvatskog naroda ne zna se koji je od njih moralniji posteniji ljudskiji...sve moralnene velicine...a jedno im je zajednicko odlicno sluze svoje gospodare....kapitaliste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije