Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ministra poljoprivrede poslala bih da sređuje papire, a ne u polje'

Na izboru u Križevcima Ljubica Litrić iz Suhopolja proglašena je najuzornijom hrvatskom seoskom ženom u 2012. godini
20. listopada 2012. u 22:14 3 komentara 14 prikaza
najuzornija seoska žena (1)
Foto: Sergej Novosel Vučković/VLM
Pogledajte galeriju 1/4

- Ministar poljoprivrede kod mene na selu ne bi morao ništa raditi kad bi mi došao u posjet, ali poslala bih ga u gradsku ili državnu upravu, da ishodi svu potrebnu dokumentaciju za projekte i poticaje, pa će se naraditi - odlučno je poručila Ljubica Litrić iz Suhopolja u Virovitičko-podravskoj županiji večeras u Križevcima izabrana za najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2012. godine. Ljubica je titulu na ovom 13. državnom izboru, kojim se promiče i afirmira važnost i vrijednost žene i njen položaj na selu i gospodarstvu, osvojila između 12 predstavnica iz šest županija. Prva pratilja joj je, sa samo dva boda zaostatka, Nada Sedmak iz Đurđevca (Koprivničko-križevačka županija), a druga Đurđica Pražetina, Daskatica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ljubica Litrić 43-godišnja je poljoprivrednica, koja je s obitelji izgradila farmu za proizvodnju mlijeka, teladi i tovne junadi. Posjeduje i vinograd i voćnjak, a da bi si olakšala posao na farmi, nakon srednje elektrotehničke škole prošla je i edukaciju za farmera i osjemenjivača. Stručni žiri ocijenio je da su njeni proizvodi, izloženi na štandu u Sportskoj dvorani u Križevcima, najdopadljiviji, za opći dojam dobila je maksimalnih 25 bodova, a visoke ocjene zaslužila je i zbog posebnosti u javnom nastupu, ljepote narodne nošnje i zahtjevnosti u proizvodnji.

- Presudna je bila njena svestranost i angažmana u društvenom životu svoga kraja, bavi se očuvanjem i promicanjem tradicijskog načina života na selu - istaknuo je žiri.

Ljubica Litrić je rodom iz Kukujevaca u Srijemu, obitelj joj je, istaknuto je, tijekom Domovinskog rata prošla najgoru životnu moru, no Ljubica nije posustajala. U Suhopolju posjeduje 34 hektara zemlje, voditeljica je etnoradionice, organizatorica brojnih manifestacija i smotre folklora, a bavi se i izradom narodnih nošnji, kojih ima šezdesetak.  Pobjeda u Križevcima ju je obradovala, iako su je cjelodnevni nastup i višednevne pripreme iscrpili.

Ono što je kazala kao mogući odgovor ministru, na slučajno izvučeno pitanje žirija, zaista i misli.

- Kod nas u kući za kaznu se ide - rješavati papirologiju, jer to je definitivno na selu najgori posao. Mi volimo raditi na zemlji, kad se okreneš iza sebe i vidiš da si nešto postigao na farmi, u polju - čovjek je sretan i zadovoljan. No kad se cijeli dan izgubi hodajući od kancelarije do kancelarije, pa se dođe doma gdje još nisi napravio što si trebao, to je najgore - objasnila je Ljubica, najuzornija seoska žena u državi ove godine, očito posljednja prije ulaska Hrvatske u EU na ljeto 2013.

- Još nisam ni svjesna toga što me sve čeka, no spremna sam i vjerujem da ću dostojno predstavljati hrvatsku seosku ženu - poručila je Ljubica, koja je u Križevce došla u pratnji kćeri. Suprug i dvojica sinova ostali su u Suhopolju na farmi, netko je morao čuvati blago.

- Muž je doma, večeras dolazim kući, ne znam što mi suprug sprema!, veselo je zaključila Ljubica.

Pogledajte fotografiju
U trgovini kupila gotov umak, a zbog onog što ju je dočekalo na tanjuru više nema apetit
Huawei
PROMO
Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade
  • vital:

    Ali zato od predsjednika stranke (hrga) koja je najodgovornija za stanje u poljoprivredi , i za njeno lelekanje, prima nagradu sa smiješkom Tako hrvatski Tko nas je opljač 'ko?

  • yocko:

    Tko se ljepše drži na slici Hrg ili puran??ja glasam za purana,a vi???

  • -obrisani-:

    Veli"uzorna žena" da bi ministra poslala u državnu upravu i da će se naraditi dok ishodi dozvole i poticaje. Nije "uzorna žena" rekla tko je taj što je odgovoran što je potrebna tolika papirologija i kojekakve dozvole za bilo što,a ... prikaži još!,a ne samo za navedeno. Nije "uzorna žena" rekla tko je odgovoran za propast sela i zapuštenu zemlju. Nije,a mogla je ,jer čelnik HSS-a je bio do nje i mogla ga je pitati što i kako je HSS radio sve ove godine dok je participirao u vlasti. Naravno,Hrg bi joj odgovorio da nitko iz HSS-a nije kriv nizašto,a on je predsjednik tek odnedavno,samo nemaju više koga ucjenjivati. Žalosno na što se HSS sveo.Nekad uzorna i daleko najjača stranka,a sada strančica od 2%.Pih.