Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Ranko Ostojić živi u stanu vlasnika EPH Nine Pavića!

Ranko Ostojić je ovaj stan koristio i nakon odlaska iz SD-a, kao saborski zastupnik
24. listopada 2012. u 21:00 184 komentara 5215 prikaza
Ranko Ostojić (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić živi u stanu medijskog tajkuna Ninoslava Pavića, vlasnika Europapress holdinga koji izdaje Jutarnji list, Globus, Gloriju...

Viđaju ga

Stan, koji je s balkonom i spremištem veličine 60,12 četvornih metara, nalazi se u zagrebačkoj općini Maksimir, u Bužanovoj ulici na broju 6c. Potvrdu o susjedu ministru dobili smo od stanara iz ulice, a u zemljišnim knjigama pronašli smo da je taj stan na trećem katu u vlasništvu tvrtke Com.Com, čiji je “gazda” upravo Ninoslav Pavić. Com.Com tu ima i parkirališno mjesto u garaži. Ta se tvrtka, inače, nalazi na Linićevoj listi srama zbog poreznog duga od 2,521.402,02 kune. Unatoč tome, Agencija za upravljanje državnom imovinom plaća joj najam, stan u kojem živi ministar Ranko Ostojić. – Tu je ministar, na trećem katu – doznajemo od jednog stanara iz Bužanove, dok drugi domeće da Ranko Ostojić ovdje živi kao podstanar pa zato, valjda, njegova prezimena nema, uvjerili smo se, ni na portafonu ni na poštanskim sandučićima u stubištu.

Otvorena pitanja

Osim što na ovoj adresi viđaju ministra, susjedi kažu da tu vide i policiju koja pregledava teren, u što se tijekom dva jutra “zasjede” u Bužanovoj uvjerio i naš urednik fotografije. Jučer nešto prije osam sati u garažu zgrade ušao je svijetlosivi Audi. Nakon toga na parkiralištu su se zaustavili Fiat Doblo, Škoda Octavia karavan, “obična” Škoda Octavia i Passat. Muškarci koji su izišli iz tih vozila pregledali su haustor na 6c, obišli oko cijele zgrade, spustili se do garaže... I da, legitimirali su, baš kao i dan prije, Večernjakova urednika fotografije. Deset-petnaest minuta kasnije, nakon svih obavljenih provjera, Audi je izišao iz garaže, a za njim i bijeli Mercedes. Gužva u ulici tada je prestala.

Od svih aktera ove priče jučer smo zatražili konkretne odgovore na konkretna pitanja. Upite smo poslali Ninoslavu Paviću, ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, glasnogovorništvu Vlade i Agenciji za upravljanje državnom imovinom. Tražili da nam odgovore je li točno da ministar Ranko Ostojić živi u stanu Pavićeve tvrtke, otkad je tamo podstanar, ima li ugovor o podstanarstvu, je li ugovor prijavljen Poreznoj upravi...?

– Brzo ćete dobiti odgovor, a ugovor ima AUDIO (Agencija za upravljanje državnom imovinom) do 31. prosinca, dokad bi mi trebali riješiti najam dvosobnog stana kako je od njih i traženo jer bez toga djeca ne mogu prijeći na polugodištu u Zagreb – napisao nam je u SMS-u ministar Ranko Ostojić.

Koliko je poreza plaćeno

Dok smo čekali da se ministar očituje na pitanja, a tražili smo da nam odgovori i je li u sukobu interesa zato što stanuje u stanu tvrtke Com.Com koja se spominjala u aferi Kamensko, na to nam je pitanje odgovorila Vlada: “Što se kriminalističkog istraživanja u slučaju Kamensko tiče, ono je – koliko smo informirani – završeno početkom ove godine.”

Odgovor smo dobili i od Ninoslava Pavića, čiji je zaposlenik svojedobno bio Ranko Ostojić, kao član uprave Slobodne Dalmacije od 2005. godine do ljeta 2007. godine, a potom je imenovan za direktora investicija i gradnje kompleksa tog splitskog dnevnika u Dugopolju. U vrijeme dok je bio zaposlenik Slobodne Ostojić je, potvrđuje Pavić, i počeo koristiti stan u Bužanovoj.

– S gospodinom Rankom Ostojićem sklopljen je ugovor o najmu jer je bio član uprave Slobodne Dalmacije d.d. pa je spomenuti stan koristio povremeno i prije 12. 2. 2008. bez naknade za vrijeme čestih službenih putovanja u Zagreb – odgovara nam Pavić.

Ostojić je u tom stanu ostao i dalje. Najprije kao saborski zastupnik, a sada kao ministar unutarnjih poslova.

– Postoje uredni ugovori za najam sa Saborom Republike Hrvatske od 12. 2. 2008. godine i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, odnosno Agencijom za upravljanje državnom imovinom od 28. 3. 2012. pod istim uvjetima – navodi Ninoslav Pavić. Jedan od tih uvjeta jest i plaćanje mjesečnog najma koji za stan u Bužanovoj iznosi 2500 kuna.  –  Svi porezi i prirezi kao i PDV uredno su prijavljeni i plaćeni kroz obračun prihoda i poreza tvrtke najmodavca – odgovara Pavić na naš upit je li ugovor o podstanarstvu dostavljen Poreznoj upravi te koliko je poreza plaćeno na ime prihoda od najma stana.

– Predmetni ugovor istječe 31. 12. 2012., dokad bi agencija trebala pronaći za gospodina Ostojića adekvatan smještaj – potvrđuje i Pavić u odgovoru ono što nam je rekao ministar Ostojić. A potvrda o ministrovu podstanarstvu kao i cijeni najma stigla nam je i iz Vlade.

Objašnjavaju da je Ostojić u Pavićevu stanu ostao jer MUP nema na raspolaganju adekvatan stan i da će AUDIO regulirati nastavak njegova boravka u tom stanu sve dok se ne nađe adekvatno rješenje jer se ministrova obitelj namjerava preseliti iz Splita u Zagreb. Do kraja godine, dokad je sklopljen ugovor o najmu između Pavića i države kojoj je dužan više od dva i pol milijuna kuna poreza, ministar unutarnjih poslova živjet će u ulici poznatih stanara.

Na broju 4 u Bužanovoj ulici stanuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na istoj je adresi i sjedište Sindikata policije. A na broju 6d živi Mladen Barišić, optuženi u aferi Fimi media.

U Bužanovoj stan ima i još jedan veliki porezni dužnik i zaposlenik Pavićeva EPH – Davor Butković. Tvrtka Com.Com stan u kojem živi Ostojić kupila je od tvrtke Consultants i na njega je upisana hipoteka u iznosu od tri milijuna eura, za kredit u Raiffeisen banci. Kako vrijednost stana zacijelo nije tolika, vjerojatno je nekretnina u kojoj će do kraja godine stanovati ministar policije jedna od nekretnina koja je stavljena pod hipoteku za kreditiranje te Pavićeve tvrtke. I Butković je kupio stan od Consultantsa.

Uvidom u sudski registar otkrili smo da je Consultants promijenio ime u Allegheny financial d.o.o. za ulaganje i razvoj projekata. Ta tvrtka ima sjedište u Švicarskoj, a jedan od članova uprave je i Ninoslav Pavić.

Nije jedini ministar

Nije Ranko Ostojić jedini ministar unutarnjih poslova koji je poslovno vezan za medijskog magnata Ninoslava Pavića. Naime, Tomislav Karamarko jedno je vrijeme bio suvlasnik tvrtke Soboli koja je imala poslovni aranžman s Pavićevim EPH.

Kako je Jutarnji pisao o aferi ‘Hr

Kako je Jutarnji pisao o aferi ‘Hrvatski Watergate’

Iako je Jutarnji list, prema našim saznanjima, u subotu imao informaciju o nadzoru telefonskih kontakata šefova SOA-e, priču u nedjeljnom izdanju nisu objavili. Tek u ponedjeljak objavljuju tekst pod egidom “velika istraga u tajnim službama” s naslovnicom “Policija tražila ispise šefa SOA-e jer su ga kontaktirali pripadnici krim-skupina”. Priču o nezakonitu nadzoru poziva i poruka vodstva Sigurnosno-obavještajne agencije interpretiraju tako da tvrde kako brojevi telefona šefova SOA-e nisu nezakonito nadopisivani na legalno otvorene zahtjeve za nadzor kontakata osoba koje su pod istragom.

Nadalje, pišu da je policija u sklopu istrage o curenju podataka došla do brojeva četiriju “kurira” koji imaju veze u podzemlju, a zabilježeni su i njihovi kontakti s brojem mobitela kojim se koristi Josip Buljević, šef SOA-e. Navode da i drugi šefovi SOA-e kontaktiraju s kuririma mafijaša iz istočne Hrvatske. Pozivaju se da im je izvor visoki dužnosnik Vlade detaljno upućen u cijelu priču, a tekstovi su im intonirani tako da su apsolutno na strani policije.

U utorak Jutarnji na naslovnici razvaljuje HDZ i ima naslov “Vrh HDZ-a znao je prije svih što piše u tajnom izvješću”. I dalje im je egida “afera u tajnoj službi” iako se cijela priča odigrava u policijskom USKOK-u. Seciraju “pet dana od početka do kraja afere izlisti”. Barataju informacijama što se odvijalo od 15. do 19. listopada i posve je jasno da su informacije stigle iz – policije. Navode da je policijski USKOK 15. listopada OTC-u uputio zahtjev za izlist dvaju brojeva telefona koji su bila u kontaktu s kuririma iz krim-skupina... U srijedu Jutarnji razvodnjuje priču i navodi da je Buljević kao gost upao u mjere tajnog nadzora, a da je policija provjeravala telefonske kontakte osoba iz svih segmenata društvenog i političkog života.... Naslov je da su s mafijom surađivali i policajci i tajni agenti, političari, suci... (ipš/VLM)

Novi list Buljević je “čist&rdquo

Novi list

Buljević je “čist” i ostaje u državnom sustavu

Novi list u srijedu je donio priču o J. Buljeviću, sada bivšem šefu SOA-e, pod naslovom “Buljević čist, ostaje u državnom sustavu”. Navode da je vrh vlasti zaključio da se Buljević nije kompromitirao bilo kakvim vezama s kriminalnim podzemljem. Njihov izvor kaže da Buljević nije smio znati da je zatražen izlist njegovih kontakata te da je pogriješio što je o tome alarmirao neke ljude, ali to ne znači da je bio u kontaktu s kriminalcima

Pitanja koja smo postavili Ostojiću 1)

Pitanja koja smo postavili Ostojiću

1) Je li točno da živite u stanu u Bužanovoj 6c koji je u vlasništvu tvrtke Com.Com Ninoslava Pavića i, ako jest, otkad ste u tom stanu?

2) Plaćate li, i koliko, mjesečni najam za stan? Jeste li dobili dužnosnički stan? Ako jeste, zašto u njemu ne stanujete?

3) Tvrtka Com.Com spominje se u istrazi oko slučaja Kamensko. Jeste li vi u sukobu interesa ako stanujete u stanu te tvrtke?

Pitanja koja smo postavili Paviću

1) Je li točno da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić živi u stanu u Bužanovoj 6c koji je u vlasništvu vaše tvrtke Com.Com?

2) Otkad je ministar Ostojić u stanu vaše tvrtke? Imate li s njim ugovor o podstanarstvu i je li taj ugovor prijavljen poreznoj upravi?

3) Koliki je iznos mjesečnog najma za stan u Bužanovoj te koliko je poreza plaćeno na ime prihoda od najma stana?

POZITIVNI DOJMOVI
Srpkinja ispričala svoja iskustva sa sezone u Hrvatskoj: 'Najniža plaća iznosi 800 eura. Dobijete i božićnicu'
Havaianas Brasil Logo
PROMO
Havaianasice s kojima ne možete pogriješiti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • karusel:

  Ma to mu mračne sile namjestile.

 • praseca gripa:

  Je li potreban komentar.Sve je jasno,samo sto pravna drzava ne odradjuje svoj posao. Ne dao Bog da se radi o hadezeovom ministru.Vec bi ga razapeli.

 • Dudek:

  Ima li Kukuriku poštenog političara? Jadni smo mi narod. Samo nas znaju varati a mi stoka sitnog zuba.Ostojiću ljudski moral. Novac se moze zaraditi. Poštenje više nikad. Tko ga jednom izgubi izgubio je sve.