Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINAMIKA POVEĆANJA

Ministar Marić: 'Na Vladi ćemo izglasati povećanje minimalne plaće, ali detalje će otkriti premijer'

Zdravko Marić
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/3
28.10.2020.
u 20:12

- Krajem svake godine za iduću godinu se donosi ta odluka. Na sjednici Vlade sutra će predsjednik Vlade priopćiti točnu brojku, no doći će do povećanja.

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je situaciju s koronakrizom, razgovor sa sindikatima i rebalansom proračuna. Rekao je kako smo gubitnici svi zbog koronavirusa i recesije. 

- Danas je bio inicijalni sastanak a teme jesu bile božićnica i osnovica. Nismo govorili konkretne detalje oko toga samo smo najavili da bi izašli sa jednim prijedlogom u idućim danima po pitanju dinamike. Obveza naša je povećati osnovicu s 1.1. S obzirom na okolnosti ići ćemo s prijedlogom sindikatima. Nema smanjivanja, ali je moguća odgoda. Pa ćemo dalje razgovarati.

Rekao je kako o božićnici nisu mnogo razgovarali. 

- Teme naših razgovora sa sindikatima su osnovica i na njihovo inzistiranje još u šestom mjesecu božićnica. I to smo stavili na stol. O božićnici danas nismo mnogo razgovarali. Više smo govorili načelno o situaciji po pojedinim javnim i državnim službama. Mi smo svjesni svega ovoga i okolnosti. Drago mi je da ni u svibnju, a ni sada ne govorimo o smanjivanju plaća, ali opet da prilagodimo dinamiku povećanja okolnostima i mogućnostima proračuna i svih nas skupa.

Rekao je kako smo gubitnici svi zbog koronavirusa i recesije, navodi RTL

- Pa gubitnici smo svi zbog COVID i recesije, a dobitnici su svi proračunski korisnici jer je proračun u potpunosti stavljan u službu očuvanja zdravlja, ljudskih života i radnih mjesta u gospodarstvu i državnoj upravi. 

Za plaće u javnom sektoru rekao je kako treba osigurati likvidnost. 

- O dinamici povećanja u idućoj godini ćemo razgovarati. Međutim, naravno da vodimo brigu o tome. Znate da prije sedam mjeseci, i u ovom studiju smo razgovarali, ključno je bilo osigurati likvidnost, a to smo za ovu godinu osigurali, a isto tako gledamo i prema idućoj. 

Marić je komentirao i povećanje minimalne plaće. 

- Krajem svake godine za iduću godinu se donosi ta odluka. Na sjednici Vlade sutra će predsjednik Vlade priopćiti točnu brojku, no doći će do povećanja. 

Komentirao je i spašavanje radnih mjesta. 

- Ali moramo, kao što smo bili i u ožujku, biti spremni reagirati adekvatno i pravovremeno za spašavanje radnih mjesta. Situacija je i dalje izazovna. Gledajući unatrag sedam mjeseci, uspjeli smo očuvati zaposlenost, nije došlo do povećanja nezaposlenosti u toj mjeri, proračun smo u potpunosti stavili u tu funkciju, za razliku od one prijašnje krize. No, zbog negativnih rizika mi svi skupa moramo biti spremni, zato smo u konačnici i plaćeni od strane poreznih obveznika. 

VIDEO: Ministri Marić i Malenica održali konferenciju za medije o ovršnim postupcima

Ključne riječi

Komentara 5

TA
Talleyard
09:57 29.10.2020.

Ministre treba rezati plaće svima na državnoj sisi . Primjer, pola liječnika ni prije nije radilo ništa, a sada još manje, čast izuzecima koji se bore pandemijom, a takvih je malo. Da ne govorimo o brojnim drugima

AB
abokatstir
23:08 28.10.2020.

Naša je sreća u ovim nedaćama što imamo normalnog, sposobnog , požrtvovnog premijera Plenkovića, najsposobnijeg političara nakon Oca domovine koji je oko sebe okupio neke sposobne ljude kao što je ministar Marić. Što bi bilo da nam je ostala kukulelele pošast sa šmrkavcem

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
20:20 28.10.2020.

Ministar Marić: 'Na Vladi ćemo izglasati povećanje minimalne plaće, ali detalje domoljubnog povečanja za pet kuna će otkriti premijer'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije