Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izigrao sve ili... Nezaposleni Petrinjac i dalje hoće status roditelja njegovatelja

Milinović mu nudi posao, a Kardaš to odbio: Cilj mi je medijski pritisak

kardaš
Anto Magzan/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
14.01.2010.
u 11:30

Franjo Kardaš za status roditelja njegovatelja prvu je odbijenicu dobio prije dvije godine.

– Unatoč obećanju ministra Darka Milinovića da će mi osigurati novo vještačenje, ni ono nije pomoglo da ostvarim status njegovatelja, pa vršim medijski pritisak kako bih institucije prisilio da mi daju ono što pripada mom djetetu – rekao je u utorak Franjo Kardaš (42) iz Petrinje koji je na Božić prekinuo štrajk glađu pred zgradom Ustavnog suda.

Briga i skupa hrana

Franjina kći Monika boluje od dijabetesa, celijakije i kronične upale gušterače, a prema zakonu, status roditelja njegovatelja mogu dobiti samo oni roditelji čija se djeca koriste medicinskim pomagalima, nepokretna su ili se hrane na sondu. Iako, ističe Kardaš, Monika ide u školu i naizgled živi normalno, treba joj svakodnevna stalna skrb roditelja.

– I supruga i ja nezaposleni smo i živimo od socijalne pomoći, a hrana koja je Moniki potrebna skupa je i mi joj to ne možemo priuštiti, a i trakice za dijabetes nisu jeftine – ističe Kardaš.

Mjesečni prihodi obitelji

Iz Ministarstva zdravstva, ističu, Kardaš još nije dobio pismeno rješenje novog vještačenja, no obitelj je od države samo prošle godine dobila 54.798 kuna pomoći, što je 4566 kuna na mjesec.

– Riječ je o 1700 kuna stalne pomoći, doplatku za pomoć i njegu djeteta u kući, dječjem doplatku za obje kćeri, jednokratnoj pomoći za posebnu prehranu i hospitalizaciju djeteta (oko 2500 kuna koje su primili u ožujku i rujnu) te o 10.000 kuna pomoći za obitelj koju su dobili odlukom ministra – rekla je Zora Lažeta iz MZSS-a. Osim, toga doznajemo, tijekom božićnog posjeta, ministar Milinović dao je Kardašu tisuću kuna za poklon kćerima i ponudio mu pomoć u pronalasku posla za njega i suprugu.

– Točno, no ja to ne želim, a ono što tražim nije posao nego pravo djeteta na njegovatelja – komentirao je Kardaš i dodao da ni on ni supruga ne mogu raditi jer su prije nekoliko godina imali prometnu nesreću.

– Žena je natukla kuk, a ja kičmu, pa pošto nam je propao štand više ne možemo raditi – kaže Kardaš.

Uzalud se žalio
Franjo Kardaš za status roditelja njegovatelja prvu je odbijenicu dobio prije dvije godine. Od tada se na rješenje žalio Ministarstvu zdravstva, Upravnom i Ustavnom sudu. Prva žalba odbijena je jer u njegove kćeri nije ustanovljeno postojanje težine oštećenja koja nalaže zakon, a Upravni sud odbio je tužbu jer je ustanovljeno da Kardaševa prava nisu povrijeđena.

Komentara 8

DO
doktorica
11:51 14.01.2010.

Žena je natukla kuk, a ja kičmu, pa pošto nam je propao štand više ne možemo raditi – kaže Kardaš....mnogi su natukli kuk i oštetili kralježnicu pa ipak rade i sretni su da imaju posao.

AN
ana
12:36 14.01.2010.

Ima, nažalost, bolesnije djece čiji roditelji nemaju status njegovatelja. I ovo je, očigledno, slučaj kad se dijete koristi kako bi roditelji riješili neke svoje probleme. Ako on ne želi raditi kako bi se brinuo za kćer, možda da se zaposli gospođa majka - ili i ona treba ekstra njegu?

SA
S:A
11:51 14.01.2010.

U prvom pisanju o obitelji KARDAS rekao sam da bi gosp.Kardas trebao pronaci bilo kakav posao pa ce mu i nadlezni iz opcine pomoci.Tada je neka osoba napisala\"Ako neko zna za neki posao da se javi\"sto bi znacilo da on zeli raditi,a sada se vide pravi razlozi njegova strajka gladju.Bas me zanima sta ce citatelji reci u vezi novcane pomoci koju je obitelj dobila protekle godine.Opet napominjem da mi je jako zao te bolesne djevojcice te joj od srca zelim da dragi bog bude uz nju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije