Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radni spomendan

Milanović: Na današnji dan 1991. najveće nacionalno jedinstvo u modernoj Hrvatskoj

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao na službenom otvaranju Glamping villagea Termi Tuhelj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.06.2020.
u 17:00

Sabor RH donio je 25. lipnja 1991. odluku o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih jugoslavenskih republika

 Predsjednik Republike Zoran Milanović u objavi na Facebooku u povodu spomendana Dan neovisnosti, 25. lipnja, u četvrtak je istaknuo kako je na današnji dan prije 29 godina pokazano najveće nacionalno jedinstvo u modernoj hrvatskoj državi.

"Prije 29 godina, 25. lipnja 1991., Sabor Republike Hrvatske donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Dan je to kada je pokazano najveće nacionalno jedinstvo u modernoj hrvatskoj državi. Jedinstvo koje je netom prije i dokazano na referendumu o hrvatskoj samostalnosti,19. svibnja iste godine, kada je ogromna većina hrvatskih ljudi izašla na birališta i izjasnila se da želi živjeti u samostalnoj državi", stoji u Milanovićevoj objavi.

Predsjednik ističe kako je ta odluka Sabora RH, temeljena na referendumu, učinila Hrvatsku potpuno neovisnom.

Ni prije ni kasnije nije bilo čvršće i jasnije izražene volje hrvatskog naroda da svoju državu, Republiku Hrvatsku, želi i vidi kao samostalnu i suverenu, ističe Milanović.

"Može li biti većeg i važnijeg razloga za pamtiti i obilježavati taj dan...", stoji na kraju objave.

U Hrvatskoj je u četvrtak spomendan Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesena 25. lipnja 1991. 

Na taj datum, prije  29 godina, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća donesena je Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, čemu je prethodio neuspjeh pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize. 

Od ove godine 25. lipnja je radni spomendan, nakon što se prethodnih 19 godina  taj datum obilježavao kao Dan državnosti, državni blagdan i neradni dan. 

Komentara 9

EL
EldersWisdom
17:54 25.06.2020.

Na danasnji dan prije 29 godina SDP je napustio sabornicu jer su trazili da se uz deklaraciju o razdruzivanju uvrsti obveza udruzivanja u novu Jugoslaviju. Kad je to odbijeno napustili su Sabor, a od 49 SDPovaca koji su ostali u Saboru 48 je glasovalo protiv razdruzivanja od Juge. Milanovic ocito ima selektivno pamcenje kad prica o jedinstvu od prije 29 godina. Hrvati su tada doista bili jedinstveni, ali to ne ukljucuje mentalne Jugoslavene - ni prije 29 godina nisu htjeli Hrvatsku, a ni danas ju ne mogu smisliti i sanjaju regione.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
20:39 25.06.2020.

Uistinu su taj dan sve stranke kojima je stalo do Hrvatske jednoglasno donijele povijesnu odluku o samostalnosti a SDP koji je izašao iz sabornice i nije nacionalna stranka niti joj je stalo do Hrvatske i Hrvata.

AB
abokatstir
22:27 25.06.2020.

To je bila sramota i izdaja komunjara koji nikada nisu podržavali da hrvatski narod bude slobodan, jer komunjare i izdajnici imali su privilegije u srboslaviji za maltretiranje i oljačku hrvatskog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije