Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjetio oštećena područja

Milanović: Ako suspendiramo ljudska prava, o tome treba odlučiti Sabor

Predsjednik Zoran Milanović obišao je kamp ispred KB Dubrava
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
28.03.2020.
u 12:11

Vlada će morati ponuditi još nešto u smislu jasnoće u smislu što nekoga tko je izgubio posao čeka za tri mjeseca, a dalje od toga ne vidi ni Angela Merkel", rekao je Milanović.

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je potresom oštećene objekte Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 10.30 sati, a potom je obišao i potresom oštećenu zgradu Pravnog fakulteta i Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Tom je prilikom dao izjavu za medije.

"Mučno je to gledati. Vidim da će to trajati nekoliko godina ako budemo dobro organizirani", rekao je Zoran Milanović ispred Pranvog fakulteta u Zagrebu.

"Sanacija štete u Zagrebu, iako to nije moja ni zakonska ni ustavna ovlast, trajat će relavitno kratko ako se dobro organiziramo i donesemo zakonski okvir na nivou države i od sanacije potresa osnujemo zavod ili centralnu ustanovu po uzoru na ono što je rađeno u Dubrovniku prije 40 godina. Dubrovnik je globalno i svjetski vredniji, ali je sto puta manji od Zagreba. Zagreb je glavni grad Hrvatske", dodao je.

Predsjednik se osvrnuo na pandemiju koronavirusa.

"Svakom tko je ostao bez posla, država treba osigurati minimalac. Dakle, svakom. Mislim da sam bio dovoljno jasan", rekao je Milanović. Istaknuo je da se država ponaša odgovorno.

"Ovo je vrijeme za zaduživanje. Razumijem da su to teške odluke, Vlada će morati ponuditi još nešto u smislu jasnoće u smislu što nekoga tko je izgubio posao čeka za tri mjeseca, a dalje od toga ne vidi ni Angela Merkel ni Macron", rekao je Milanović.

Istaknuo je kako nitko prije par mjeseci nije mogao predvidjeti ovakvo stanje.

"I zato moramo, kada ograničavamo ljudske slobode, ići korak po korak. Ako smo ograničili slobodu kretanja, a jesmo, i na taj način ograničili građanima da dođu do svoga vlasništva, onda je to odluka koju mora donijeti Hrvatski sabor. Osim ako Sabor nije fizički spriječen da radi, mora raditi. Tu nema mjesta za mene u ovom trenutku", naglasio je. 

Upitan o hrvatskom Ustavu, točnije članku 17. o ograničavanju prava data Ustavom zbog ratnih okolnosti ili neposrednoj ugroženosti jedinstvenosti države, Milanović je rekao kako je hrvatski Ustav predvidio većinu stanja u kojima se možemo naći, te da ga nema potrebe mijenjati.

"Dok Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom Vlada - predsjednik", zaključio je predsjednik Zoran Milanović.

Ključne riječi

Komentara 58

DR
Draš
12:36 28.03.2020.

Mene je Zoran ugodno iznenadio,ispunio je svoje predziborno obečanje za razliku od ostalih političara ,obečao je da neče ništa raditi i toga se drži.

ŠE
Švecki epidemiolog dr.Pedersen
12:14 28.03.2020.

Milanović dobro zna kako nam je, i on je jednom imao virus na računalu koji mu je izbrisao rekord u Solitareu.

DH
Dinko Horvat
12:45 28.03.2020.

Predsjednik je u okviru svojih ovlasti, ne otežava posao vladi već joj čak i daje podršku što je u situaciji ovakve ugroze korektno i poželjno. I premijer i predsjednik se vrlo dobro drže i iznenađujuće dobro funkcioniraju na sreću svih nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije