Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi incident HRZ-a

Meta s MiG-a pala na kuću, generali su se ispričali obitelji

MiG
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
10.04.2017.
u 18:13

Od pada mete teške 5 kg stradali su crepovi. Meta je plastična mreža dužine nekoliko metara koja sadrži i metalni obruč sa senzorima

Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dogodio se novi incident, no, na sreću prošao je skoro bez ikakvih posljedica, osim što je stradalo nekoliko crepova na obiteljskoj kući u istarskom mjestu Ližnjanu, na koje je pala vučna meta koja služi za vježbe gađanja iz protuzrakoplovnih topova.

Metu, inače plastičnu mrežu dužine nekoliko metara koja sadrži i metalni obruč sa senzorima koji bilježe pogotke, a težine 5 kg, na nekoliko stotina metara dugoj čeličnoj sajli za sobom vuče MiG-21. Tijekom održavanja generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17 na poligonu Kamenjak pokraj Premanture, pilot MiG-a, u samom zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, došlo je do pucanja nosive sajle i meta je zbog djelovanja južnog vjetra pala u mjesto Ližnjan. Premda nije riječ o većem incidentu, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov i zapovjednik Kopnene vojske general Mate Ostović zaputili su se u Ližnjan i osobno se ispričali vlasnicima kuće, kojima će MORH nadoknaditi svaku štetu.

Na vojnom poligonu “Rt Kamenjak” u utorak se, inače odražava završni prikaz vojne vježbe “Štit”, gdje već tradicionalno, od 2014. protuzrakoplovne postrojbe hrvatske i slovenske vojske održavaju zajedničke vježbe. Ove će godine završetku vježbe nazočiti i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, te predsjednik Slovenije Borut Pahor, te ministri obrana RH i Slovenije Damir Krstičević i Andreja Katič. Od 2015. godine vježba ŠTIT nalazi se u NATO-ovu katalogu vojnih vježbi. Cilj vježbe je prikazati i ocijeniti uvježbanost i osposobljenost postrojbi protuzračne obrane Slovenske vojske, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice u djelovanju na ugroze iz zračnog prostora. Ovakve vježbe hrvatski i slovenski vojnici izvode dva puta godišnje, a sudjeluju i raketaši sa svojim “Strelama”.

>> Hrvatska podiže stupanj spremnosti svojih vojnih postrojbi

>> Prošli su tjedan letjela 4 MiG-a, a jučer sedam

Komentara 1

NE
Neutralac
03:01 11.04.2017.

Ne vidim ni tu metu ni ostecenje... gdje je.... ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije