Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slanje osobnih podataka

Meta čeka važnu odluku: Postoji mogućnost da ugasi Facebook i Instagram u Europi

Satima traju problemi s Facebookom, WhatsAppom i Instagramom
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
08.03.2023.
u 19:34

Europska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima sa SAD-om, nakon što je Sud pravde EU-a poništio dva prethodna sporazuma zbog straha od američkog nadzora

Meta očekuje veliku pravnu odluku zbog koje bi mogla ugasiti Facebook u Europi. Helen Dixon, koja vodi irsku Komisiju za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će se konačna presuda posljednjem Facebookovom legalnom alatu za slanje osobnih podataka u SAD vrlo vjerojatno donijeti prije nego što Europska unija i SAD pokrenu novi ugovor o prijenosu podataka.

DPC je u srpnju objavio svoj nacrt odluke o suspenziji pravnog alata koji sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Europi i trebao bi biti dovršen do sredine svibnja. Prema tome, očekuje se da će se američki tehnološki div Meta, koji posjeduje Facebook, naći bez alata za legalan prijenos osobnih podataka poput obiteljskih slika i geolokacija u SAD. 

Ova tehnološka tvrtka ranije je rekla da bi takva odluka mogla biti kraj njezinih usluga u Europi, uključujući i Instagram. Irska odluka također bi stvorila probleme drugim tvrtkama koje koriste pravni alat za prijenos podataka u SAD.

Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU-a, Europski odbor za zaštitu podataka, treba odlučiti do 14. travnja hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste tvrtke za prijenos osobnih podataka u SAD. U međuvremenu, Europska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima sa SAD-om, nakon što je Sud pravde EU-a poništio dva prethodna sporazuma zbog straha od američkog nadzora.

Helen Dixon rekla je da ne planira odustati od provedbe zakona EU-a o zaštiti podataka i privatnosti. "Nastavit ćemo s provedbom mjera koje smo zacrtali", istaknula je.

Glasnogovornik Mete rekao je: “Ovaj slučaj odnosi se na povijesni sukob zakona EU-a i SAD-a, koji je u procesu rješavanja putem novog okvira za privatnost podataka. Pozdravljamo napredak koji su kreatori politika postigli u osiguravanju kontinuiranog prijenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju".

Komentara 10

DU
Deleted user
20:49 08.03.2023.

Nismo mi te sreće.....

TR
trpimir2022
20:46 08.03.2023.

Teški blef. Face je prevažan obavještajni alat, da bi tek tako u Europi bio ugašen.

BE
beskrajniračuni
20:09 08.03.2023.

Ugasi i Spasi! Da bar. Ali onda će Europi ostati kineski tik-tok, a to je Amerima pilanje grane na kojoj sjede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije