Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović o Merkel

'Merkel ne dolazi zbog izbora u Njemačkoj, to bi joj bio minus!'

cannes
AFP
27.06.2013.
u 16:53

Na izravno pitanje smatra li da je njezino otkazivanje dolaska u Zagreb povezano sa slučajem Josipa Perkovića, Milanović je odgovorio da Merkel ne zna ništa o slučaju Perković.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u Bruxellesu da vjeruje kako otkazivanje dolaska njemačke kancelarke Angele Merkel na proslavu ulaska Hrvatske u EU nije povezano sa slučajem Perković nego da je povezano s time da "proširenje EU u Njemačkoj nije baš popularna tema".

– Doći na takav skup tri mjeseca prije izbora, to je moja procjena, za političara nije plus nego je vjerojatno minus. Ako već moram biti otvoren, u tome vidim jedini razlog – rekao je Milanović u izjavi na ulasku na sastanak Europskog vijeća, na kojem sudjeluje i Angela Merkel.

Milanović i Merkel nisu se zasad bilateralno susreli na marginama summita EU, a Milanović je imao poseban susret jedino s talijanskim premijerom Enricom Lettom. Na izravno pitanje smatra li da je njezino otkazivanje dolaska u Zagreb povezano sa slučajem Josipa Perkovića, Milanović je odgovorio da Merkel ne zna ništa o slučaju Perković.

– Ja mislim da se gospođa Merkel uopće time ne bavi i da za to uopće ne zna. Mi volimo gledati svijet iz svoga kuta. Iskreno sumnjam da svi ti slučajevi dolaze do Berlina jer ja s njom nikad nisam o tome razgovarao u nekih petnaestak susreta s kancelarkom. Tako da budimo malo realniji kad neke stvari procjenjujemo – rekao je Milanović.

Utjecajni njemački europarlamentarac iz redova kancelarkine stranke CDU na izložbi hrvatskih fotografija pred Europskim parlamentom na kojoj je bio i Milanović također je opovrgao da se iza kancelarkina otkazivanja puta u Zagreb kriju politički razlozi.

– Ne postoji zemlja poput Njemačke koja se toliko snažno borila za Hrvatsku. Njemačka se, protiv mnogih europskih zemalja, borila za hrvatsku neovisnost tijekom 1990-ih. I sada, kad kancelarka zbog jasnih razloga ne može biti na proslavi, razloga koji nisu politički, stvarate zbrku. To nije nimalo fer prema zemlji koja vam je najviše pomogla – rekao je Elmar Brok. Dodao je da poruka koju treba iščitavati nije protokolarni nedolazak, nego visoki postotak kojim je Bundestag ratificirao hrvatski ugovor s EU.

– Više od 90 posto glasalo je za hrvatsko članstvo. To je poruka! – dodao je Brok.

Premijer Milanović također je najavio da će ustrajati u prijedlogu zakona koji bi izrijekom propisao da se europski uhidbeni nalog ne primjenjuje na kaznena djela počinjena prije 2002., iako je Europska komisija jasno rekla da tu iznimku Hrvatska ne može dobiti. No, čak i da nema te odredbe o 2002. godini, rekao je Milanović, u konkretnom slučaju o kojem se javno raspravlja (slučaju Perković) hrvatski sud ne bi odobrio izručenje Njemačkoj ako je nastupila zastara, kao što DORH tvrdi da jest. Milanović, međutim, tvrdi da je moguće da nije nastupila zastara.

– Možda su neke od procesnih radnji, recimo od izvida o kojima se govori, takve prirode da je njihovim poduzimanjem 2006. u ovom konkretnom predmetu zastara prekinuta pa zastare nema – rekao je Milanović koji je prozvao i Tomislava Karamarka da je kao šef POA-e sudjelovao u tim izvidima 2006., a sada je "potpuno nestao iz javnosti". Kao razlog izmjena zakona o europskom uhidbenom nalogu Milanović je ponovno naveo zaštitu branitelja.

– Štitimo, ako se ja moram tu razmetati, hrvatske branitelje! Od neugodnih, teških situacija da im se po principu univerzalne jurisdikcije dogodi da neka prijava s Balkana dođe tu na sud, recimo u Bruxelles. Što ćemo onda? Automatski izručiti? Neću! Ako treba, sudit ćemo im u Hrvatskoj – rekao je premijer Milanović i ušetao se u zgradu Europskog vijeća.

>>Zoran Milanović: Zločince su 20 godina štitili Crkva i HDZ!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije