Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobrkani lončići

Mediji su krivi zbog narušenog osjećaja sigurnosti kod građana

'17.12.2011., Karlovac - Opljackana poslovnica Hrvatske lutrije u Luscicu. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
23.12.2011.
u 15:22

Statistika ništa ne znači. Načelnik Čelić u govoru se zapravo sakrio iza statističkih pokazatelja i medija, smatra gradski vijećnik Ivica Margarin

Broj razbojstava ove godine ne odstupa bitno od lanjskoga broja. U jedanaest mjeseci na području PU karlovačke počinjeno je 2130 kaznenih djela, od čega je njih 1346 razriješeno, dakle 64,7 posto, što je za 1,4 posto više od nacionalne razine. Policijska postaja Karlovac bilježi u istom razdoblju 1082 kaznena djela, od čega je 60 posto razriješeno, kazao je Josip Ćelić, načelnik PU karlovačke na početku sjednice karlovačkog gradskog vijeća govoreći o sigurnosnoj situaciji u gradu nakon učestalih pljački te na poziv vijećnika Ivice Margarina.

 Problem društva

No, nakon iznesenih statističkih podataka koji, zapravo, govore u prilog činjenici da policija dobro radi svoj posao, obrušio se na medije koji su ovog tjedna pisali o brojnim pljačkama koje su doživjele kulminaciju prošlog vikenda.

 – Policija poduzima sve radnje da otkrije počinitelje svih kaznenih djela, no uspješnost rada policije temelji se i na osjećaju sigurnosti građana koji mediji kreiraju čak sa 60 posto. Ako je njihov prikaz neobjektivan i tendenciozan, dolazi do toga da se građani ne osjećaju sigurnima, a tako je i u Karlovcu. Nije samo policija odgovorna za sigurnost u gradu, već je to problem čitavog društva. Policija ne može zaštititi svaku banku ili objekt u gradu ili štalu s junadi u Skakavcu. U prosincu je bilo više imovinskih delikata, ali radimo sve da to spriječimo, odnosno razriješimo kaznena djela – kazao je Ćelić.

 Ništa od pitanja

 Svojim je stavom, osim medija, nemalo iznenadio i oporbene vijećnike.

 – Ovo je ispala medijska hajka. Proizlazi da su mediji, koji su o pljačkama pisali, krivi za sve što se dogodilo, a tako nešto ne može reći. Što bi tek bilo da to nitko nije spomenuo. Osim toga, načelnik se nije odredio o sigurnosnoj situaciji u gradu. Mislim da traži krivca na krivoj strani – kazao je Josip Benčić iz SDP-a. Ivica Margarin iz HNS-a iznenađen je što vijećnici nisu imali prilike postavljati pitanja prvom čovjeku policije grada.

 – Statistika ništa ne znači. Načelnik Ćelić, u govoru se zapravo sakrio iza statistike i medija. Postoji i program prevencije koje treba provoditi, a koji uključuje i što veći broj patrola po gradu, posebno u prosincu kada broj kriminaliteta raste – kaže Margarin.

Ključne riječi

Komentara 3

JA
james49
16:16 23.12.2011.

Mislim da je vrijeme da mediji u Hrvatskoj, prestanu sa tajnom nabavom oružja i nagovaranjem kojkakvih medijskih ovisnika, da bi vršili razbojničke napade a kako bi mediji imali o čemu pisati i strašiti lažima Hrvatsku javnost! Sramota

CZ
carlos_zg
16:17 28.12.2011.

Pa zar su mediji i novinari iznad i izvan zakona da ih nitko ne smije kritizirati?!

MA
madas
02:39 30.12.2011.

Policiju ovaj put nitko posebno nije prozvao, vec se covjek sam prepoznao u neradu svojih podcinjenih pa od tud i takav nasrtaj na novinare. Ne mozes iz skode pri brzini od 50-60 km na sat vidjeti sto se dogada na ulici, na ulicu moras izvuci dupe da proseta pa mozda nesto i vidis. A to je ovoj policiji izgleda najteze. Dotlem, ekipa krade i obija, sreca da nema mrtvih, jer bi si i oni vjerovatno bili sami krivi zbog toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije