Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

McCain pokušava srušiti Obaminu prednost u Ohiju i Pennsylvaniji

mccain-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 10:43

Kandidati za američkog predsjednika, demokrat Barack Obama i republikanac John McCain u ponedjeljak, osam dana prije izbora 4. studenoga, održavaju skupove u Ohiju i Pennsylvaniji, dvije ključne savezne države u njihovoj gotovo dvogodišnjoj utrci za Bijelu kuću.

Pennsylvanija sa 21 i Ohio sa 20 elektorskih glasova, zajednički osiguravaju 15 posto od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na izborima pa ne čudi važnost koju im pridaju kandidati.

Na predsjedničkim izborima u SAD-u glasovi birača zbrajaju se po državama, a pobjednik osvaja sve elektorske glasove pojedine države. Broj elektorskih glasova ovisi o broju stanovnika pa tako najmnogoljudnija Kalifornija ima 55, a male ili rijetko naseljene države, poput Wyominga, tri elektorska glasa.

Elektorski kolegij ukupno ima 538 glasova.

U objema državama Obama vodi u anketama. U Pennsylvaniji, prema prosjeku šest vodećih anketa izbornog portala "Real Clear Politics" (RCP), vodi s čak 11,2 posto prednosti (51,7/40,5), dok je u Ohiju njegova prednost, prema prosjeku devet anketa, 6 posto (49,9/43,9).

Na skupu u Cantonu, u Ohiju, Obama je ponovio poruku da je središnje pitanje izbora "kako će američko gospodarstvo izgledati za četiri godine", koja je tijekom vikenda naišla na dobar prijem birača u Nevadi, Novom Meksiku i Coloradu, uključujući i više od 100.000 ljudi na njegovu nedjeljnom skupu u Denveru.

- Pitanje na ovim izborima nije stojite li bolje nego prije četiri godine... na to znamo dogovor. Pravo je pitanje hoće li ova zemlja stajati bolje za četiri godine - rekao je Obama.

McCain je svojim pristašama u Clevelandu rekao da će Obama ugušiti gospodarski rast "radikalno povećavajući državnu potrošnju i poreze".

- Razlika je između mene i senatora Obame u tome što će naš plan stvoriti nova radna mjesta, a s njegovim planom povećanja poreza malim poduzetnicima, nametanjem obveznoga zdravstvenog osiguranja obiteljima, izgubit će se radna mjesta - rekao je McCain.

Ni jedan republikanski predsjednik SAD-a nije izabran bez pobjede u Ohiju, u kojemu je 2004. godine tijesna pobjeda Georgea W. Busha nad demokratom Johnom Kerryjem bila odlučujuća za ukupan ishod izbora.

Pennsylvania je u posljednja četiri izborna ciklusa glasovala za demokrata, no McCainova kampanja ulaže velike napore kako bi ta država ove godine prešla na republikansku stranu. Time bi se, barem djelomice, kompenzirao mogući gubitak Nevade, Missourija, Sjeverne Karoline i Floride, saveznih država koje su 2004. glasovale za Busha, a gdje sada Obama vodi u anketama.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije