Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASJEDANJE PS OESS-A

Matušić: 'Podržat ćemo cjelovitost Ukrajine i što je moguće brže rješenje ukrajinske krize'

OESS
Foto: Snježana Herek
19.02.2015.
u 17:45

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a predvodi Frano Matušić, a u izaslanstvu je, između ostalih, i voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović.

Drugi dan 14. zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (PS OESS), u četvrtak u Beču obilježila je plenarna sjednica triju skupštinskih odbora, koju je u nazočnosti više od 250 parlamentaraca iz 50-tak zemalja članica ove organizacije, među kojima i iz Hrvatske, otvorio predsjednik PS OESS-a Ilkka Kanerva.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a predvodi Frano Matušić, a u izaslanstvu je, između ostalih, i voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović.

Središnja tema bila je Ukrajina, unatoč tomu što će se eskalacijom ukrajinske krize posebno baviti u petak, zadnji dan trodnevnog zasjedanja PS OESS-a, sva tri odbora Organizacije: Odbor za demokraciju, ljudska prava i humanitarna pitanja, Odbor za politička pitanja i sigurnost i Odbor za gospodarska pitanja, znanost, tehnologiju i okoliš. 
Na zajedničkom zasjedanju tri odbora Organizacije sudionicima su se uz predsjednika PS OESS-a IIkku Kanervu obratili i voditeljica izaslanstva austrijskog Parlamenta Christine Muttonen u ime domaćina te predsjedavajući OESS-a, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Svi govornici na prvoj plenarnoj sjednici istaknuli su značajnu ulogu OESS-a u sprečavanju sukoba te uspostavi mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji na temelju demokratskih vrijednosti, posebno se osvrnuvši na stanje u Ukrajini. Pozvali su sve potpisnice Dokumenta iz Minska da u potpunosti ispoštuju dogovoreno 12. veljače ove godine, vezno uz Ukrajinu.

Također su oštro osudili terorističke napade u Parizu i Kopenhagenu.

„Apeliram na sve strane da se suzdrže bilo kakve akcije koja bi mogla ugroziti primirje u istočnoj Ukrajini, koje je stupilo na snagu 15. veljače. Još jedna prilika za mirno rješenje sukoba ne smije da bude propuštena“, rekao je Dačić, istaknuvši kako je jedan od glavnih prioriteta predsjedanja Srbije OESS-om da podrži sve napore koji vode mirnom rješenju sukoba. Napomenuo je kako je Srbija spremna da u tome igra ulogu „poštenog posrednika“.

„Ukrajina je apsolutno najznačajnija tema ovog trodnevnog bečkog zasjedanja i uvjeren sam da PS OESS-a na kraju usvojiti Rezoluciju o krizi u i oko Ukrajine u kojoj će biti osuđeno rusko podržavanje proruskih separatista u Ukrajini, vidljivo kako iz opreme koju separatisti koriste i najnovijih borbenih sustava koji su dio ruskog naoružanja, tako i iz cjelokupne logistike“, rekao je za Večernji list nakon plenarne sjednice voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora Matušić. Dodao je kako će u petak na zajedničkom zasjedanju triju skupštinskih odbora Parlamentarne skupštine OESS-a i hrvatsko izaslanstvo iznijeti svoj stav o ukrajinskoj krizi, a to je „pokušati naći mirno rješenje sukoba, uz poštivanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine“.

„Teritorijalni integritet Ukrajine mora se respektirati i nitko, pa ni Rusija, ne smije pokušati utjecati na internu situaciju u Ukrajini“, istakao je Marušić, napomenuvši da će hrvatsko izaslanstvo „podržati cjelovitost Ukrajine i što je moguće brže iznalaženje mirnog rješenja ukrajinske krize“.

Na prvom plenarnom zasjedanju, uz Ukrajinu, koja je bila u središtu pozornosti, parlamentarci su raspravljali i o tzv. „zamrznutim sukobima“ u regiji OESS-a, Gruziji, Azerbejdžanu, Armeniji ...

Na upit izaslanstva Albanije postavljen predsjedavajućem OESS-a Dačiću da li je Srbija tijekom svog jednogodišnjeg predsjedanja OESS-om spremna primiti Kosovo u članstvo te međunarodne organizacije, ministar vanjskih poslova Srbije odgovorio je da „Srbija poštuje principe OESS-a, pa tako i princip očuvanja teritorijalnog integriteta i da ne treba tražiti od nje da ih ne poštuje kada je ona sama u pitanju“. Istakao je da pitanje normalizacije odnosa između Beograda i Prištine vezanih uz svakodnevni život građana treba odvojiti od pitanja koja imaju statusno značenje, zamolivši Albaniju da se bavi zadaćama OESS-a, umjesto da brine o razgovorima Beograda i Prištine koji se vode u Bruxellesu.

Godišnje zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a održava se u Beču od 2002. godine, a svrha mu je informiranje parlamentarnih izaslanika iz 57 država članica OESS-a.
Dok se je u bečkom dvorcu Hofburg raspravljalo o Ukrajini, pred ulazom u njega okupila se je skupina prosvjednika s transparentima ispisanim protiv ruskog predsjednika Putina. 

>> Putin procijenio da Europa blefira oko Ukrajine

Komentara 8

OP
opančar
20:56 19.02.2015.

kao da će netko matusiću netko nešto pitat vezano za ukrajinu, il nedaj bože karamarka.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
22:02 19.02.2015.

Ovi izgleda razgovaraju sami sa sobom i iznose vlastite snove i onda za njih glasuju vjerujuci da ce postati realnost. To je i osnovni problem EU, jer zivi u izmisljenom virtualnoj realnosti koja ne postoji. Zato se stalno i iscudjavaju kako nista ne ide kako su oni sanjali misleci da ce to postati realnost.

Avatar nisam rekao
nisam rekao
18:06 19.02.2015.

Hiljade vojnika kijevske hunte krenulo je u masovno bekstvo iz debaljcevskog kotla, dok se stotine predaju. Kolone očajnika bauljaju poljima zasutim minama, pod stalnom vatrom ruske artiljerije, a jedan ukrajinski bataljon teško je postradao i gotovo je uništen kad su na kolski put izašli tenkovi. Ukrajinska komanda potpuno je izgubila kontrolu nad jedinicama i uprkos obilju informacija još nije jasno šta se sve dešava, a posebno kako će da se završi. U utorak uveče izdato je naređenje da napuste položaje i tehniku i krenu u proboj u malim grupama. Međutim, portparol kijevske vojske sledećeg jutra izneo je tvrdnju da oni spaljuju tehniku pre proboja. Istovremeno, zvanično je saopštena sasvim drugačija verzija, odnosno da ukrajinske snage napuštaju zonu oko Debaljceva na borbenoj tehnici i sa desetinama vojnika koji su se popeli na tenkove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije