Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panika zbog lažnog e-maila

Maturanti ljuti: Ponavlja se esej! Struka: Nije točno

Državna matura
Borna Filić/PIXSELL
22.06.2018.
u 20:02

Od obveznih predmeta iza maturanata je tek ispit iz hrvatskoga jezika. Poručuju da je teži bio na osnovnoj nego na višoj razini.

I dok će danas 19.308 maturanata pisati ispit iz engleskoga jezika na višoj, a 12.073 učenika na nižoj razini, iza maturanata je već odrađenih četrnaest ispita iz izbornih predmeta.

Hrvatski na B razini teži

I dok, barem za sada, nema velikih propusta, i ovogodišnji maturanti, kao i oni prethodnih godina, na društvenim mrežama i te kako komentiraju težinu pojedinih ispita pa zaključuju da je i ove godine ispit iz hrvatskoga jezika koji su pisali prije dva dana bio je teži na osnovnoj nego na višoj razini. Razljutilo je to pojedine maturante koji su odlučili na društvenim mrežama proširiti vijest da se esejski dio ispita iz hrvatskog jezika ponavlja, prilažući tim tvrdnjama navodnu obavijest Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koji je zadužen za provedbu državne mature.

Budući da je to uznemirilo brojne maturante, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje umiruju ih i poručuju da je riječ o netočnoj informaciji.

Sve ide prema planu

– Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ograđuje se od netočnih tvrdnji i informacija navedenih na društvenim mrežama vezanih uz provedbu ispita iz hrvatskoga jezika – školski esej. Molimo sve pristupnike da sve relevantne obavijesti i informacije prate isključivo na mrežnoj stranici Centra. Ispiti državne mature provode se dalje prema unaprijed utvrđenom kalendaru – poručili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje. Maturanti su do sada pisali ispite iz glazbenog, fizike, informatike, etike, logike, sociologije, geografije, politike i gospodarstva, biologije, psihologije, kemije, filozofije i likovnog, a tek ih očekuje ispit koji je većini omražen – onaj iz matematike. Taj se ispit piše 27. lipnja u 9 sati, a matematičke zadatke više razine pisat će 11.399 učenika, dok je osnovnu razinu toga predmeta prijavilo 22.312 učenika. U tome tjednu maturante očekuju i ispiti iz njemačkog jezika i povijesti, a objava rezultata ispita državne mature bit će 11. srpnja. Imaju li prigovore, posljednji rok za pritužbu maturantima je 13. srpnja, a podjela svjedodžbi maturante očekuje 18. srpnja.

Državna matura
1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije