Naslovnica Vijesti Crna kronika

"Marinovu nuđeno da likvidira N. Jelavića i suca"

* Džeba je tražio alibi od Marinova tvrdeći da Šobota nije ubio Davor Zečević. To je Marinov ispričao Jasni Babić, koja je "iz drugih izvora" doznala da je Šobota ubio Bora Konj
03. rujna 2002. u 00:00 205 prikaza

ZAGREB - Jasna Babić (45), novinarka Nacionala, svjedočila je jučer na suđenju "zločinačkoj organizaciji" koje je nastavljeno nakon mjesec i pol dana stanke zbog godišnjih odmora. Pričala je o svojim razgovorima i kontaktima s ubijenim Veselinom Marinovom, koji je, kako je rekla, bio njezin informator i to najbolji kojeg je redakcija Nacionala ikad imala.

Marinov je bio predložen kao zaštićeni svjedok obrane, koji puno zna o opskurnom svijetu zagrebačkog podzemlja, ali prije no što je stigao progovoriti, hicima iz pištolja ubio ga je Vinko Žuljević Klica. Prema riječima J. Babić, Marinov je radio za HIS, kriminalističku policiju, istražiteljski tim Haaškog suda i poseban tim istražitelja koji je bio okupljen oko bivšega državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.

Dio snimljenog kod policije, a dio greškom izbrisan

- Pisala sam o procesu koji mu je bio montiran zbog droge, a kad je izašao iz zatvora, kontaktirali smo i postao je moj informator. Vjerovala sam mu jer sve što mi je rekao, poslije se pokazalo točnim i uvjerena sam da mi nije slagao ni zareza. Bio je nešto poput Orwelova junaka, koji je u jednu ruku bio stup, a u drugu ruku žrtva jednoga totalitarnog sustava. Počeli smo raditi i njegovu biografiju, gdje mi je pričao o svom životnom putu. Na njegovu inicijativu, početkom travnja radila sam s njim intervju koji je bio snimljen. Bojao se da će ga uhititi, pa smo se dogovorili da ja taj razgovor objavim ako završi u zatvoru. Dio tih vrpca je sačuvan i ja sam ih nakon njegove smrti predala policiji, dok je drugi dio mojom pogreškom izbrisan - objasnila je svoj odnos s Marinovom novinarka.

Kazala je kako joj je Marinov rekao da se u noći kad je ubijen Željko Šobot sastao s Damirom Džebom, koji ga je tražio alibi. Objasnila je kako je prema riječima V. Marinova, Džeba tvrdio da je on vozio auto, dok su Šobota ubili drugi.

- Ispričao mi je kako je Džeba kazao da Davor Zečević (kojeg optužnica tereti za to, op.a.) nije ubio Šobota. Poslije sam preko nekih drugih izvora doznala da se ime Bore Konja spominje kao ime Šobotova ubojice. Marinov mi je još pričao kako je on kao šef osiguranja kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute uhitio Džebu jer je dilao drogu za račun nekog od braće Momčilović, no ne sjećam se kojeg. To je sve što je Marinov, kako je tvrdio, znao o "zločinačkoj organizaciji", što je rekao i tužiteljici Dunji Pavliček-Patak i sucu Ortynskom. Pričao mi je kako su oni radili pritisak na njega da svjedoči protiv "zločinačke", što on nije htio. Odnosno, htio je pričati samo o ovome što zna jer su njega kao agenta HIS-a prije svega zanimale "zločinačke organizacije" koje su nastale iz redova HVO-a - kazala je J. Babić.

Dodala je kako joj je Marinov govorio da su na suđenju "zločinačkoj" mnoge stvari napakirane, a on je to smatrao spregom određenih policijskih i pravosudnih krugova koji su bili povezani s grupacijom oko Vjeke Sliška. Ubijeni tajni agent novinarki je pričao i o svojim susretima s Vjekom Sliškom, koji mu je nudio novac za svjedočenje protiv "zločinačke", a tražio ga je i da ubije Nikicu Jelavića.

Novinarka bratu odbjeglog Pripuza javila za ubojstvo Marinova

Marinov je J. Babić govorio i o svojim sastancima s D. Pavliček-Patak, koje je snimao, a većina tih tajno snimljenih razgovora proteklih je mjeseci objavljena u dnevnom tisku. J. Babić tako je kazala kako joj je Marinov rekao da je Zdravko Šiškić čovjek koji vrbuje i preparira svjedoke, a od Marinova je navodno tražio likvidaciju suca Dražena Tripala, nakon što mu je uvećana kazna za ubojstvo.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice, J. Babić kazala je kako poznaje Petra Pripuza, brata odbjeglog Zorana Pripuza, s kojim ju je 1997. upoznao Nikola Krišto, jedan od autora MORH-ove predstavke. Pripuza je poznavao i Marinov, s kojim je Pripuz bio u dobrim odnosima, a J. Babić bila je ta koja je P. Pripuzu javila za ubojstvo Marinova.

Novinarka će svoje svjedočenje nastaviti idući tjedan, a danas bi trebali svjedočiti Zdravko Šeničnjak, bivši načelnik u PUZ-u, i Nikola Karan.

I. Jakelić

više

Petrač bio s Marinovom mjesec dana prije ubojstva

Svjedokinja Jasna Babić jučer je u svom iskazu na suđenju "zločinačkoj organizaciji" kazala kako je Marinov prema njezinim spoznajama poznavao Hrvoja Petrača, s kojim se sastao jednaput. No, zanimljivo je da su se Petrač, koji je nakon Sliškova ubojstva u ožujku 2001. nestao iz Zagreba, i Marinov sastali mjesec dana prije ubojstva V. Marinova. Novinarka je za taj sastanak doznala tek nakon ubojstva V. Marinova, a koliko joj je poznato Petrač nije tražio Marinova da za njega nešto radi. (ija)

više

GOTOVO BALISTIČKO I SUDSKO-MEDICINSKO VJEŠTAČENJE O UBOJSTVU VESELINA MARINOVA

Marinov ubijen s pet hitaca u glavu

ZAGREB - Veselin Marinov ubijen je s pet hitaca u glavu iz neposredne blizine, potvrdilo je kombinirano balističko i sudsko-medicinsko vještačenje. Veliki revolver iz kojeg je 31. svibnja pucao osumnjičeni Vinko Žuljević Klica u kafiću "NBA", u Chromosovu tornju u Zagrebu, bio je od Marinovljeve glave udaljen od 5 do 10 centimetara. Dok se pucalo u njega bio je u pognutom položaju, pa se ne isključuje mogućnost da je klečao. Njegovo ubojstvo zaista je slično egkzekuciji.

Podsjetimo, osumnjičeni Žuljević brani se da je riječ o samoobrani. Tvrdi da je Marinov također pucao, pa se morao braniti. I Vlado Rajić, Žuljevićev prijatelj, koji je s njim bio u "NBA", tvrdi da je vidio pištolj u rukama Marinova. Prije nego što je vidio pištolj, Marinov i Žuljević su se prepirali. Zatim je Rajić, kako je ispričao u istrazi, čuo jedan prigušeni hitac, a onda četiri-pet rafalnih.

Tijekom policijskog očevida u lokvi krvi kraj glave ubijenog Marinova nađen je mali kromirani "damski" revolver. Ustvrđeno je da je iz njega ispaljen jedan metak. Ne zna se čiji je to revolver. S njega nisu uzimani otisci prstiju. To bi mogao biti revolver koji je kod sebe imao Marinov, ali bi također mogao biti i podmetnut nakon ubojstva.

Žuljeviću je pritvor trebao isteći 31. kolovoza, ali mu je istražni sudac Krešimir Devčić, koji vodi istragu o ubojstvu Marinova, proljužio pritvor za još mjesec dana. Da bi se ustvrdile okolnosti u kojima se dogodilo ubojstvo, moguće je da se u nastavku istrage provede sudska rekonstrukcija u kafiću "NBA". (aka)

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj