Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Manjinci i HNS: Sabor mora pitanja dati na ocjenu ustavnosti!

Naslovnica
31.05.2018.
u 00:02

Bude li se HDZ protivio, HNS kani protiv referenduma ići sam, a neki manjinci prijete čak i napuštanjem koalicije.

Referendumska inicijativa ‘Narod odlučuje’ navodno je daleko premašila broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu. Neslužbeno se govori o čak 450.000 potpisa, a pokažu li se te brojke točnima, teško da će ih moći srušiti bilo kakva provjera državne uprave. Loptica je time prebačena na Sabor, koji mora odlučiti o raspisivanju referenduma, pri čemu je ključno pitanje hoće li referendumska pitanja poslati na ocjenu Ustavnom sudu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je bio prilično benevolentan prema inicijativi kojoj se HDZ otpočetka snažno protivio.

- Ako se utvrdi da su potpisi vjerodostojni i da ih je dovoljno, onda ćemo najvjerojatnije u smjeru referenduma – izjavio je Jandroković. Na izričito pitanje hoće li Sabor zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja odgovorio je kako će se o tome odlučiti tek kada Sabor dobije potpise i kada prođe procedura njihove provjere.

No pitanje je kako bi se prema odluci da se ne ide prema Ustavnom sudu postavili HDZ-ovi koalicijski partneri, prije svega zastupnici nacionalnih manjina, koji bi, prođe li takav referendum, ostali bez prava na glasovanje o podršci Vladi i državnom proračunu.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Đuro Horvat: Dugove svojih radnika plaćat će i moji kolege. To je ulaganje u razvoj

>>Državni vrh proizvodi dodatni kaos u Hrvatskoj

>>Ovršni zakon: Baki i djedu uzmu 300 kuna, a Fina uzme još 182 kune

>>Ćorluka: Idem na SP, a nakon toga možda i prestanem igrati

Ključne riječi

Komentara 52

IZ
Izbavitelj
22:46 30.05.2018.

Hrvatska nije manjinska država nego Hrvatska država.Jasno.

BU
Budak
21:39 30.05.2018.

Parazitima i političkim trgovcima tresu se gaće. Došlo je vrijeme da hrvatski narod odlučuje sam od svojoj sudbini. Nestaju zadnji tragovi Jugoslavije.

ZL
zlako
23:03 30.05.2018.

Narod je iznad ustava jer je narod stvorio Hrvatsku a ne ustav.Narod je prolijevao krv a ne ustav.Ustav ćemo baciti i novi napisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije