Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuhvatljivi pravosuđu

Manijaci truju pse i mačke po Braču, otrov uvoze iz Srbije? Otočani strahuju za djecu

Pas/Ilustracija
Foto: Getty
25.12.2018.
u 21:44

Ovog vikenda spasio sam dva lovačka pasa od trovanja, srećom su odmah zvali. Kad je takva situacija, bez odgađanja dolazim i nedjeljom jer znam što ljudima znači lovački pas ili kućna životinja – rekao je dr. Čule, brački veterinar

Strašni prizori prošle nedjelje dočekali su stanovnike Brača. Iako su zadnjih godina na njih navikli, uvijek ih šokira ljudska zloba. 

Naime, na Braču je zavladao pravi pomor pasa i mačaka. Spomenute nedjelje otrovana su dva lovačka psa te nekoliko mačaka, najopasnije je bilo oko Miraca, ali i na cijelom području Supetra, piše Slobodna Dalmacija saznavši od mještana kako godinama netko truje bračke pse, a kao kolateralne žrtve stradavaju mačke i kune, no razbacivanje otrova uz poljske putove i uokolo mjesta dovodi u životnu opasnost i ljude, posebice djecu.  Radi se o jakim insekticidima čija je prodaja zabranjena u Hrvatskoj, pa se vjerojatno nabavljaju iz Srbije ili trećih zemalja.

Premda su vlasnici pasa policiji prijavljivali učestalo trovanje životinja, pa i podnosili kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja, snage reda nisu pokazale veće zanimanje, premda se, osim okrutnosti prema životinjama, radi o psima vrijednima i po tisuću eura.

– U nedjelju se otrovao moj lovački pas, jedva smo ga spasili, nalijevali smo ga vodom, solju i ugljenom dok nije došao veterinar i dao mu injekciju. Istoga dana otrovan je još jedan pas, ali ne znam jesu li ga spasili – rekao je za Slobodnu Dalmaciju Nikša Domančić, navodeći kako se nedavno dogodila ista stvar, s tim da su mu dva lovačka psa uginula, a otrovana su i tri kućna psa. Prije mjesec i pol dana pronađene su otrovane mačke i kune, a broj otrovanih pasa zadnjih godina je veći od deset

– Prijavljivali smo policiji, nosili nađene mamce i kobasice, ali bez uspjeha. Na koncu, nije riječ samo o psima, otrov je pobacan oko kuća i uz putove, može neko dijete doći u dodir pa se otrovati, a može ga pojest i vepar, pa što će biti ako ga ljudi pojedu – razočarano se pita Domančić.

– Kad pas pojede zatrovani mamac, simptomi su slinjenje, tremor, proljev, gušenje, krvarenje, djeluje na živčani sustav i ako se odmah nešto ne poduzme, nema mu spasa. Prva pomoć je svakako izazivanje povraćanja pomoću aktivnog ugljena i vode dok veterinar ne dođe. Ovog vikenda spasio sam dva lovačka pasa od trovanja, srećom su odmah zvali. Kad je takva situacija, bez odgađanja dolazim i nedjeljom jer znam što ljudima znači lovački pas ili kućna životinja – rekao je dr. Čule, brački veterinar. 

>> Pogledajte kakav tretman ima ovaj pas u autopraonici

Ključne riječi

Komentara 21

GS
gskrlec67
22:19 25.12.2018.

Naci ga i onda natjerati da to sve pojede

NA
narcis660
23:00 25.12.2018.

Ljudska zloba ponekad nema granica i ruši sve barijere pa tako i sad.Onaj ko nema psa i ljubav prema tom biću nezna šta znači izgubiti ga na ovako surov način.Nema opravdanja za ovako šta nego uzvratiti manijacima istom mjerom da vide kako boli...😭😭😭

Avatar Asterix
Asterix
00:20 26.12.2018.

Volio bi vidjeti facu tog monstruma koji je u stanju na tako svirep način ubijati nedužne životinje. Proklet bio na Božić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije