Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna Mađarskoj?

'Mangupa' Orbana dosta je i pučanima

Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
11.09.2018.
u 07:28

Čak i ako dobiješ izbore, to ti ne dozvoljava da politiziraš pravosuđe i uništiš neovisne medije, poručuje finski pučanin Jyrki Katainen

Unutar Europske pučke stranke, najsnažnije političke grupacije u EU pod čijim je okriljem i stranka mađarskog premijera Viktora Orbana koji uživa zaštitu vodstva pučana unatoč percepciji “mangupa” koji krši europske vrijednosti, sve su glasniji protivnici politike toleriranja Orbanovih “nepodopština”.

Odluče li danas i sutra dignuti glas u Europskom parlamentu protiv Orbana, pučani bi mogli pomoći izglasavanju rezolucije koja poziva na aktiviranje kaznene procedure iz članka 7. europskog ugovora protiv Mađarske.

“Imamo problem”

Rezolucija, koju su pisali zeleni, a podržavaju je liberali i zastupnici lijevog centra u EP-u, ne može proći bez podrške glasova iz redova pučana, no signali iz Europske pučke stranke (EPP) posljednjih dana ukazuju na mogućnost da Orban ostane bez te podrške.

– Čak i ako dobiješ izbore, to ti ne dozvoljava da politiziraš pravosuđe i uništiš neovisne medije. Imamo problem u Europi i moramo se njime pozabaviti – poručio je finski pučanin Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije.

Pritisak na EPP stiže i od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je poručio kako bi EPP konačno trebao “pojasniti svoje stavove” prema Orbanovoj politici, koja izgleda kao suprotnost politici “mainstreama” EPP-a u kojem su predsjednik Komisije Juncker, njemačka kancelarka Merkel, pa i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Osobno će se braniti

– Bit će to vrlo teška odluka – kaže nam jedan EPP-ov europarlamentarac uoči sutrašnjeg glasanja o rezoluciji koja traži pokretanje sankcija protiv Orbana.

Mađarski premijer dolazi u EP i osobno će braniti svoje pozicije.

>> Pogledajte video - Branitelji se u centru Sarajeva sukobili s policijom

Ključne riječi

Komentara 14

MI
Mimizo
07:38 11.09.2018.

svi smo mi ORBAN da je više takvih političara svijet bi bio puno ljepši

DU
Deleted user
08:05 11.09.2018.

Dao bog da vecina drzavnika u Evropi budu isti kao Orban. Gamad od EU diktature nakotila se u gnjezdu Brisela i vrse diktaturu na cijelom Evropskom kontinentu. Kuga ih pokosila ....

DU
Deleted user
08:24 11.09.2018.

EU je tamnica naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije