Naslovnica Vijesti Crna kronika

Malu Jagodu želi posvojiti bračni par iz Njemačke

U kaznenom postupku silovanje djeteta nije dokazano, ali u obiteljskom bi postupku trebalo voditi računa o tome da Jagodi nije u interesu živjeti s roditeljima.
08. veljače 2010. u 20:14 17 komentara 10 prikaza
jagoda

Kako zaštiti devetogodišnjakinju od povratka ocu koji ju je sustavno silovao? Jagoda je psihologinji rekla da je otac “skakao po njoj i radio prosto dok mama ne bi rekla da je ručak gotov”, prijetio joj da će je, ne pristane li, ”zavezati vani kao psa”, a majka nije reagirala jer “nije znala od policije broj”.

Alarm za novu tužbu

No tim riječima djevojčica se izrazila tek uoči Nove godine, a otac je još u rujnu pravomoćno oslobođen i zbog zlostavljanja kćeri ne može mu se više suditi. Na suđenju 2006. godine djevojčičin je iskaz proglašen nekonzistentnim. Ovog će mjeseca sud odlučiti hoće li dijete ostati udomljeno kod tete ili će se vratiti u užas roditeljskog doma.

– Institucije trebaju učiniti sve da spriječe mogućnost ponavljanja svega, to se ne smije dogoditi – ponavlja apel dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.

Odvjetnica i bivša pravobraniteljica Ljubica Matijević Vrsaljko, koja se ogradila rekavši da nije upoznata s predmetom, kaže da nije neuobičajeno da se u kaznenom postupku odbaci dječji iskaz koji je fragmentaran, pod utjecajem traume i terapije te inficiran zbog protoka vremena. No za sudbinu djevojčice sad je ključan obiteljski izvanparnični postupak.

– Centar za socijalnu skrb izdvojio je dijete ne samo zbog sumnje na zlostavljanje već i zbog indicija da drugi roditelj dijete nije zaštitio. Dakle, za oduzimanje skrbi takvim roditeljima nije presudno isključivo dokazati seksualno zlostavljanje, nego se tu treba voditi računa o tome da nije u interesu djeteta živjeti s roditeljima koji su svoju roditeljsku ulogu zanemarili – govori Lj. Matijević Vrsaljko. Ako je djevojčica oca osumnjičila da isto radi i njezinu četverogodišnjem bratu, alarm je to za novi kazneni postupak protiv roditelja.

Obrana od traume

Ovaj slučaj upućuje na važnost metode koju već nekoliko godina zagovaraju stručnjaci koji se bave zlostavljanjem djece, a to je forenzični razgovor odmah čim se utvrdi sumnja na seksualno zlostavljanje.

– Što se dijete više ispituje, rizičnije je ili da će popuniti rupe u sjećanju nečim što se nije dogodilo ili da će izostaviti ono što se dogodilo jer se brani od traume pa sve manje govori – kaže dr. Gorana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

Prije nekoliko godina u Poliklinici je u

Prije nekoliko godina u Poliklinici je uređena soba za forenzične razgovore sa zlostavljanom djecom. S djetetom razgovara stručna osoba, bez pritisaka i sugestija, u prijateljskom okružju. S druge strane ogledala sve prate sudac, državni odvjetnik, optuženik i njegov branitelj, koji vještaku mogu putem slušalica postavljati pitanja. No ta se metoda ne koristi često. – Predložila sam uspostavljanje takvih prostora u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu u okviru zdravstvenih ili ustanova ustanova socijalne skrbi – kaže Buljan Flander. Mirko i Marija Stanković iz Njemačke javili su se u našu redakciju sa željom da posvoje Jagodu .

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Ugo Kajvez:

    Dijete može prisvojiti sam obitelj iz RH!!!!!! ....... NIKAKVO trgovanje u tuđu zemlju!!!! .......... . NEMA nitko na to pravo dijete poslati u tuđinsku sredinu!! .........

  • -obrisani-:

    09.02.2010. u 00:15h kecnadesetku je napisao/la: Jos nesto. Ovdje se nekako ne smije zanemariti da je i majka suodgovorna ! Majka je MORALA za svoje dijete poginuti, a ne skrivati ovog monstruma... U pravu si, to je i moje misljenje! ... prikaži još!! trebala mu je odsjec glavu kad spava ako ge se bojala kad je budan. Dijete k rodbini i-sama mu presudit! Ovak je jednako kriva kao i ta budala koja samo trosi kisik bez veze...

  • marta martinko:

    @BenoitPot Zanimljivo o čemu razmišljate u trenucima kada je u pitanju život i budućnost jedne malene djevojčice - o grafološkoj analizi???? Bitno je napomenuti nekoliko bitnih činjenica: djevojčica je silovana od oca monstruma a vrlo je žalosno da je udomljena ... prikaži još!a u obitelji sestre istog toga oca monstruma. Na čiji je prijedlog je djevojčica udomljena u obitelji vlastitog oca silovatelja? A gdje su tu dječji pravobranitelji, centri za socijalnu skrb i sud?