Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićena i supruga

Makroima šest godina javljao za racije i za to dobio 252.000 €

'02.03.2004., Zagreb - Privodjenje Novice Petraca na Zupanijski sud zbog otmice sina Vladimira Zagorca. Mislav Merkas, inspektor Odjela organiziranoga kriminaliteta zagrebacke policije.  Photo: Zeljko
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
08.12.2012.
u 11:15

Među uhićenima je i Merkaševa supruga Nataša, koja je zaposlena u Inspektoratu unutarnjih poslova PU zagrebačke. Nju USKOK sumnjiči da je zainteresiranim osobama povremeno odavala informacije koje bi doznala od supruga

Uhićenje Mislava Merkaša, iskusnog inspektora Odjela organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, k tome voditelja grupe koja je zadužena za razbijanje prostitucije, moglo bi se pretvoriti u jedan od najvećih policijskih skandala uopće. Jer ne samo da se čovjek kojem je posao bio da otkriva svodnike, prostitutke i njihove klijente, sada sumnjiči da je nekima od tih svodnika i prostitutki gotovo šest godina za novac i druge protuusluge odavao povjerljive policijske informacije, već je u cijelu tu priču, kako se sumnja, bila umiješana i njegova supruga Nataša.

Informacije iz druge ruke

Ona je također policijska službenica, no za razliku od supruga, nije radila u svakodnevnoj policijskoj operativi. Bila je, naime, zaposlena u PUZ-ovu Inspektoratu unutarnjih poslova, odjelu koji se bavi inspekcijskim nadzorom provedbe propisa vezanih za zaštitu od požara, prijevoz eksploziva i tome slično. USKOK sumnja da je povjerljive informacije koje bi povremeno prosljeđivala zainteresiranim osobama, zapravo, dobivala iz druge ruke, odnosno od svog supruga Mislava Merkaša.

A što se Merkaša tiče, njega je USKOK označio kao mozak cijele priče, odnosno osobu koja je oko sebe okupila ostale osumnjičenike, zasad njih 12, a svi zajedno sumnjiče se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela. Riječ je uglavnom o osobama koje su se ili bavile prostitucijom ili su je organizirale, a do podataka tko je tko u svijetu prostitucije, Merkaš je očito došao radeći na slučajevima povezanima uz prostituciju i njezino suzbijanje. Taj dvostruki posao – preko dana Merkaš je bio inspektor i vođa odjela čiji je glavni zadatak bio razotkrivanje prostitucije, a preko noći “doušnik” koji je makroima i noćnim damama odavao podatke o policijskim racijama – Merkaš je, kako se sumnja, radio punih šest godina. Ili, preciznije, od 2006. do prosinca 2012. kada je razotkriven i uhićen. U cijelom tom periodu, tijekom kojeg je počesto medijski istupao, objašnjavajući pritom što i kako njegov odjel radi u borbi protiv prostitucije, Merkaš je od ljudi s druge strane zakona uzimao nemali novac. Koliko točno po dojavi, zasad je nepoznanica, no USKOK sumnja da je Merkaš proteklih godina “zaradio” najmanje 252.000 eura. Očito je procijenio da mu je odavanje informacija gdje će i kada policija napraviti raciju kojom će obuhvatiti “prijateljice noći” i njihove “poslodavce”, isplativiji posao od poštenog, teškog policijskog rada. Osim novca, Merkaš je informacije odavao i za neke druge protuusluge, a što to točno podrazumijeva, nešto je što će se utvrditi istragom.

Merkaša USKOK sumnjiči da je, sukladno ranijim dogovorima sa zainteresiranim osobama, podatke o pokrenutim policijskim akcijama i racijama odavao makroima diljem Hrvatske.

Uništene akcije

S obzirom na to da je to, kako se sumnja, radio godinama, pravo je pitanje koliko je akcija svojih kolega na taj način uništio. A još bolje je pitanje kako je moguće da je to godinama radio uzimajući za to novac a da to nitko unutar policijskog sustava nije uočio. To više što je u to uvukao i svoju suprugu pretvorivši tako odavanje informacija u unosan “obiteljski posao”.

On i njegova supruga te još petero osumnjičenih u subotu su privedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda, koji je svima odredio mjesec dana istražnog zatvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Tijekom istrage idućih mjeseci bit će saslušano više svjedoka, a istražitelji će, pokušavajući složiti mozaik posljednjeg skandala koji trese redove “plavaca”, zasigurno pročešljati sve slučajeve na kojima je Merkaš posljednjih godina radio. Jer s obzirom na to da je Merkaš godinama radio na predmetima iz područja organiziranog kriminala, neminovno se nameće pitanje je li zainteresiranima osobama odavao još kakve informacije osim onih vezanih uz prostituciju.

>>Policajac bio na čelu skupine koju povezuju s prostitucijom

Ključne riječi

Komentara 49

ST
stevica
12:10 08.12.2012.

Ostavio je karamarko iza sebe gomilu kriminalaca i zato se zdusno borio i napadao ovu vladu da ih ne dira.Da li je i on dobivao proviziju? Njegovim dolaskom na vlast(ne daj boze) ima li bi kriminalnu drzavu kao u vrijeme crnih fondova hdz ili najnovije ruande,konga i njima slicnih zemalja.

Avatar pupoljak
pupoljak
12:17 08.12.2012.

Karamarkov "stručni" kadar koji radi pošteno. Ima njih tako "stručnih" još kaj mrava.

TO
tomokaro
11:55 08.12.2012.

Kad se hoću logirati onda mi piše ..ovaj je korisnik već prijavljen na drugom računalu...Što to znaći ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije