Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOVIJEST RODITELJA Majka slučajno čula razgovor napastovanih dječaka

Majka: Nisam željela šutjeti zbog druge djece

14.06.2007.
u 19:27

Nisam ga ubila. Ostala sam hladne glave jer da sam učinila drukčije, tko bi sutra hranio mog sina, tko bi se o njemu brinuo? Priznajem, svašta mi se vrtjelo po glavi, isplakala sam kišu suza. I sada tražim da mi netko samo odgovori zbog čega su ga pustili da nekažnjeno ode iz Novalje i dođe na Rab. Tko je to učinio? Zašto? O onome što je radio mom djetetu nisam htjela šutjeti.

Jer, sutra bi u nekoj drugoj župi nečijem drugom sinu učinio isto ono što je napravio mome. Nitko koga sam susrela dan nakon njegova uhićenja ne osuđuje me zbog moje odluke, svi mi daju podršku  izgovorila je, gotovo u jednom dahu, majka jednog od petorice dječaka iz Banjola na Rabu koji su župnika Ljubičića prijavili da ih je dirao po intimnim dijelovima tijela.

Dok pomalo nervozno pogledava oko sebe, ne puštajući nas preko kućnog praga, priča nam što se posljednja dva mjeseca, koliko zna, odnosno godinama, kako pretpostavlja, događalo u mjestu:  Hvatao ih je za međunožje, dirao po stražnjici. Činio je tu u sakristiji, kad bi im poravnavao ministrantske haljinice. Često je djecu razvozi kući pa bi tada, rekao mi je sin, dječak kojeg je vozio morao držati ruku na mjenjaču, a župnik bi preko ruke djeteta stavio svoju i milovao ga.

Sve se otkrilo zapravo slučajno, kada je jedna majka čula dječake kako se, skupljeni u grupi, jedan drugom povjeravaju. Nazvala me, a nakon njezinih riječi pitala sam sina je li to istina. Potvrdio je. Savjetovali smo se u školi što učiniti, oni su obavijestili svoje nadređene u Rabu i tako je, valjda, počela i istraga.

Čula sam da policija istražuje i što se događalo u Novalji. Moj sin priča da je tužan, župnika je zapravo volio i žao mu je što on nije bio dobar prema djeci. Eto, kako je sve ispalo. Šalješ dijete da uči o moralu i dobroti, misliš da mu se u crkvi ne može baš ništa dogoditi, a ono... Ali, vjerujem da onaj gore vidi sve  ispričala je žena u 30-im godinama. Dodala je još da su dječaci sve u detalje ispričali policiji i da "ima hrpa toga".

Posljednjih mjesec dana atmosfera za nastave vjeronauka bila je vrlo napeta, svjedoče nam u Banjolu. Župnik je znao o čemu se u mjestu govori.   Pozvao je one koje tako govore da dođu k njemu i razgovaraju. Šutjele su. Majke tih dječaka i ne idu u crkvu i tko zna koliko su dugo ovo smišljale.  Zašto su išle na policiju, a da nisu razgovarale sa župnikom.

A baš zadnjih dana, prije no što su našeg župnika uhitili, one su svoju djecu slale svaki dan na misu  pričali su nam u domu Damira Maškarina, jednog od mnogih u Banjolu koji je ne vjeruje u to je da je njihov svećenik kadar učiniti išta loše. Kažu da je u njihovoj župi za mise 20-ak ministranata  i dječaka i djevojčica i mladića. Pa ako oni mali možda nisu znali da se događa nešto loše, stariji bi sigurno primijetili.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije