Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bullying u Varaždinu

Majka 13-godišnje djevojčice: 'Kći se počela rezati po rukama, pronašla sam i oproštajno pismo'

nasilje u obitelji, tuče ženu
Foto: Ilustracija: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
01.03.2016.
u 17:14

Ravnatelj kaže da zlostavljanoj djevojčici pomažu stručne službe

- Kad se prvi put sama izrezala po ruci, negdje potkraj prosinca prošle godine, u košu za smeće pronašla sam oproštajno pismo. Rekla je da više ne može, da je ne puštaju na miru i da svaki dan sluša uvrede. Ona je plaha i povučena, pa su zato nju i izabrali za maltretiranje. Mislila je već da joj ni ja ne vjerujem, koliko mi je pričala o zlostavljanju, a ništa se nije promijenilo - kaže nam majka 13-godišnje djevojčice, učenice sedmog razreda Druge osnovne škole u Varaždinu, koju nekoliko vršnjaka godinama verbalno zlostavlja.

Dvojica dječaka iz imućnih varaždinskih obitelji dobacuju joj da smrdi, smiju joj se na satovima tjelesnog, a pridružilo im se još nekoliko učenika. Kad se pročulo da se izrezala po rukama, vikali su joj: "Ubij se, ubij se!" - Srećom, porezotine su bile površinske, više je, govori mi, boli unutra - kaže majka koja je alarmirala školu koja po njezinu mišljenju nije reagirala kako treba.

Razgovor sa školskom psihologinjom, smatra, nije dovoljan. - Škola je trebala sazvati roditeljski sastanak i dati priliku da mi roditelji porazgovaramo o zlostavljanju. Te dječake ne krivim, krivim njihove roditelje i školu koja je trebala više educirati roditelje i djecu - smatra. Ravnatelj škole, koja je uključena u UNICEF-ovu mrežu škola bez nasilja, tvrdi da je učinjeno sve što je trebalo.

- Među prvima smo se uključili u sustavni rad suzbijanja svih oblika nasilja i ponosni smo na rezultate koje na tom polju postižemo. Na svaku prijavu nasilja koja dođe od učenika, učitelja i roditelja postupamo prema protokolu o suzbijanu nasilja i odmah reagiramo. Za taj slučaj možemo pretpostaviti o kojem djetetu se radi. Ako smo u pravu, ne radi se o sustavnom zlostavljanju, a dijete i obitelj su uključeni u redoviti tretman stručne službe - istaknuo je ravnatelj Ernest Habek. Majka tvrdi da nasilje nad njezinom kćeri, koje traje od drugog razreda, nije izoliran slučaj. - Sad kad se počelo javno govoriti o tome, u školi je odjednom mir. Mala mi veli da je u ponedjeljak nisu vrijeđali - ističe.

>>Kanadski premijer podržao kampanju protiv nasilja: 'Naša obzirnost nemjerljiva je i odgovara svima'

>>Problem koji se tiče cijelog društva: Kako spriječiti nasilje među djecom?

Komentara 14

AS
assssssstttii
19:27 01.03.2016.

Ja sam imao istu situaciju . Riješili smo tako da sam prvo zaprijetio malom "bully"-ju da će biti prijavljen pedagogu, psihologu, defektologu i ravnateljici a onda i policiji i da će mu početi tortura preodgoja. Dreknuo sam na njega i onda je prestalo mjesec-dva. Napomenuo sam to učiteljici. Kad se dogodilo idući put, otišao sam kod pedagoga i defektologa i pitao što su poduzeli prošli put. Ćudili su se o čemu ja to pričam. Tražio sam sastanak s roditeljem bully-ja i onda sam svima (pedagogu, učiteljici i defektologu) zaprijetio sudskom tužbom jer ništa nisu poduzeli i zaprijetio sam prijavom na najviši nivo. Bully je dobio ukor pred izbacivanje iz škole, a tretmani psihologa, pedagoga i defektologa su dali rezultat tako da je problem iščeznuo. Čudno je da se u gore opisanom problemu svi ograđuju. novinar ne navodi ime roditelja, ravnatelj se izvlači nekim prozirnim komentarima. kako več policija i inspekcija nisu pritisnuli odgovorne da se to riješi? Dosta čudni odnosi - počevši od novinara koji također sve prikriva.

Avatar crnapantera
crnapantera
19:05 01.03.2016.

lijpea kazna onima koji su vrijedali,da kopaju na golom otoku kamenje i da nose od jedne strane na drugu i tako 24 sata,bez pranja i tusiranja,zatvoriti sve njih u jednu sobu i pustiti da se pomirisaju ,i to tako dva dana,pa ajmo opet iz pocetka ,dok ne nauce lekciju,i na kraj im dati da napiseju 100 stranica,i ja cu jednog dana imati dijete koje ce mozda smrdjeti ko ja sto smrdim danas.

DU
Deleted user
17:52 01.03.2016.

to je lako srediti. da je to bila moja kcer ja bi mu otiso kuci I reko mu ocu, smiri ga ili cu ubiti I tebe I njega. pa hebi ga, kom opanci kom obojci. tu nema vise razmisljanja sto je dobro a sto zlo kad ti ovo neko uradi od djeteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije