Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporovi zbog franka

Mađarska presuda nije argument protiv presude u Zagrebu

'01.03.2013., Zagreb - Na Trgovackom sudu pocelo je sudjenje Udruge Franak protiv osam banaka zbog kredita u Svicarskim francima. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
11.07.2013.
u 10:00

I sudac Radovan Dobronić odbacio je tužbeni zahtjev Potrošača kojim su tražene izmjene ugovornih odredbi, kao i Vrhovni sud Mađarske

I sudac Radovan Dobronić odbacio je tužbeni zahtjev Potrošača kojim su tražene izmjene ugovornih odredbi, kao i Vrhovni sud Mađarske.

Isti dan kad je Trgovački sud u Zagrebu nepravomoćno presudio u korist Potrošača protiv osam banaka, mađarski Vrhovni sud Kuria u sporu zbog švicarskih franaka presudio je u korist banaka. Bio je to jedan od jačih argumenata zagovornika neopstojnosti presude suca Radovana Dobronića, no da bi se usporedbe mogle raditi, treba utvrditi identitet dvaju sporova.

Iz izvješća Reutersa, Bloomberga i Wall Street Journala očito je da u Mađarskoj nije bila riječ o potrošačkom, već individualnom sporu, pa je već zato slučajeve teško uspoređivati, iako se i tamo radi o stambenom kreditu te silovitom opterećenju dužnika jer se forinta sunovratila u odnosu na franak. Osim toga, i sudac Dobronić odbacio je dio tužbenog zahtjeva Potrošača u kojem je tražena izmjena ugovora tako da se glavnica veže uz euro, kao i da naredi bankama izmjenu odredbe o pravu banaka na jednostranu promjenu kamatnih stopa. Sudeći po dostupnim izvješćima stranih medija, mađarski sud odbio je poništiti ugovor dužnika i OTP banke zaključivši da je u obostranom interesu da se ugovor održi, ali je utvrdio da su kamate trošak koji mora biti utvrđen ugovorom te je ograničio mogućnost promjene kamatne stope za više od plus ili minus 0,5 posto.

>>Linićev zakon nakon presude opet u igri jer vraća samo kamate

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije